Skip to main content

Οι Βάσκοι αυτονομιστές της ΕΤΑ παραδίδουν τον οπλισμό τους

Τα μέλη της ΕΤΑ ανακοίνωσαν ότι θα παραδώσουν όλα τους τα όπλα αύριο Σάββατο. Εγκαταλείπεται οριστικά η προσπάθεια ίδρυσης βασκικού κράτους.

Η οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ETA ανακοίνωσε ότι προτίθεται να παραδώσει όλα τα όπλα της αύριο Σάββατο.

Η βασκική Βουλή έχει ζητήσει από την οργάνωση να το κάνει το συντομότερο δυνατό, όπως μετέδωσε το BBC, επικαλούμενο επιστολή της ETA.

Σύμφωνα με την ΕΤΑ, τα μέλη της θα παραδώσουν τα όπλα το Σάββατο, αλλά «οι εχθροί της ειρήνης μπορεί να εμποδίσουν τη διαδικασία».

Η ETA ανακοίνωσε το τέλος της 40ετούς προσπάθειάς της να ιδρύσει αυτόνομο κράτος των Βάσκων στη βόρεια Ισπανία και τη νότια Γαλλία το 2011, αλλά έχει παραδώσει μόνο μέρος του οπλοστασίου της στις αρχές.

Την Τετάρτη, τα βασκικά πολιτικά κόμματα εξέφρασαν την ελπίδα ότι η παράδοση το Σαββατοκύριακο θα επιτρέψει την αλλαγή σελίδας σε μια επιχείρηση δεκαετιών που προκάλεσε τον θάνατο σε πάνω από 800 άτομα στην Ισπανία.

Την Πέμπτη, η τοπική Βουλή ψήφισε με 65 ψήφους υπέρ και 9 κατά της απόφασης να ζητηθεί από την ETA «να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν μία πράξη μονομερούς, ολοκληρωμένου, απόλυτου και βεβαιωμένου αφοπλισμού». 

Κάλεσε επίσης και τη διεθνή επιτροπή επιβεβαίωσης, που είχε ιδρυθεί το 2011, όταν η οργάνωση ανακοίνωσε εκεχειρία, να συνεχίσει να υποστηρίζει τη διαδικασία.

Η ETA έχει ανακοινώσει ότι θα παραδώσει τον υπόλοιπο οπλισμό της στη γαλλική πόλη Μπαγιόν. Παραμένει ωστόσο αδιευκρίνιστο το πώς θα οργανωθεί η παράδοση, και εάν θα γίνει αποδεκτή από τα κοινοβούλια της Ισπανίας και της Γαλλίας.