Skip to main content

Η υποβάθμιση απειλεί και τις ασφαλιστικές εταιρίες

Στον αέρα βρίσκονται αυτή τη στιγμή ασφαλιστικές εταιρίες, εξαιτίας της άμεσης διασύνδεσης του κλάδου με τα κρατικά ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
Στον αέρα βρίσκονται αυτή τη στιγμή ασφαλιστικές εταιρίες, εξαιτίας της άμεσης διασύνδεσης του κλάδου με τα κρατικά ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Ως γνωστόν, στα χαρτοφυλάκια αρκετών εταιριών του κλάδου βρίσκεται «παρκαρισμένος» μεγάλος αριθμός τέτοιων τίτλων, ο οποίος, όμως, μετά την υποβάθμισή του από τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, έχει χάσει μεγάλος μέρος της αξίας του.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την S&P, και η Moody΄s έχει αναγάγει τα ελληνικά ομόλογα σε ...«σκουπίδια», μια βαθμολόγηση η οποία κλείνει κάθε πόρτα και γραμμή ρευστότητας, εκτός συνόρων, με εξαίρεση αυτή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Πρόκειται για το ίδιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και οι τράπεζες κι όπως αποκαλύπτεται τώρα, ολόκληρος ο χρηματοπιστωτικός κλάδος στη χώρα μας. Προς το παρόν είναι άγνωστο σε ποιο βαθμό αυτή η υποβάθμιση δημιουργεί ζήτημα στον ασφαλιστικό κλάδο, ο οποίος, ωστόσο, είναι «φορτωμένος» με μεγάλες ποσότητες ομολόγων. Υπάρχουν μάλιστα ορισμένες ακραίες φωνές που υποστηρίζουν ότι απειλείται η βιωσιμότητά του.

Ωστόσο, άλλες, πιο ψύχραιμες γνώμες κάνουν λόγο για διαχειρίσιμο ζήτημα, το οποίο, αργά ή γρήγορα, θα ξεπερασθεί όπως και ολόκληρη η κρίση άλλωστε. Μένει να αποδειχθεί στην πράξη ποιοι έχουν δίκαιο.