Skip to main content

Η υπέρμετρη ευαισθησία της UEFA

Η UEFA απέσυρε την κατηγορία κατά του ΑΠΟΕΛ δίνοντας τέλος σ΄ ένα θέμα που πιθανόν να άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου στον ευρωπαϊκό αθλητισμό. Η υπερβολική ευαισθησία των ανθρώπων της, αλλά και η παραπ
Στον αγώνα με την Πόρτο στο Γ.Σ.Π της Λευκωσίας οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ κρέμασαν ελληνικές σημαίες κατά μήκος των κερκίδων, κάτι που συμβαίνει σε όλους τους ευρωπαϊκούς αγώνες που δίνουν κυπριακές ομάδες. Επίσης, είχαν σχεδιάσει να δημιουργήσουν ένα μωσαϊκό στην θύρα των φανατικών με το εθνικό μας σύμβολο να σχηματίζεται σε όλο το διάζωμα μέσω ταμπλό που θα κρατούσαν οι φίλαθλοι.

Η διοίκηση του ΑΠΟΕΛ μπροστά στον κίνδυνο υψηλού προστίμου έπεισε τους φίλους της ομάδας να αποφύγουν την ενέργεια αυτή, δεδομένου ότι έχει ήδη τιμωρηθεί για συνθήματα που δήλωναν ότι η Κύπρος είναι Ελληνική. Από την αναφορά του παρατηρητή δεν ξέφυγε η παρουσία πολλών ελληνικών σημαιών στο γήπεδο, με αποτέλεσμα να προχωρήσει σε αναφορά –καταγγελία κατά του κυπριακού συλλόγου ο οποίος είναι υπότροπος. 

Τόσο η διοίκηση του ΑΠΟΕΛ όσο και η κυπριακή ομοσπονδία όπως και ο πρόεδρος της Κώστας Κουτσοκούμνης με συντονισμένες προσπάθειες κατάφεραν να δώσουν διευκρινίσεις και συγχρόνως να ενημερώσουν την UEFA, η οποία συνήθως είναι άκαμπτη στις αποφάσεις της. Τους έκαναν λοιπόν σαφές ότι η σημαία είναι σύμβολο κατοχυρωμένο από το σύνταγμα και έχουν κάθε δικαίωμα οι Κύπριοι να την παρουσιάζουν σε κάθε τους δραστηριότητα. 

Το ερώτημα ωστόσο είναι απλό. Γιατί τόσο μεγάλη ευαισθησία ειδικά με τους ελληνοκυπρίους. Φυσικά, άλλο πράγμα η πολιτική, άλλο η προπαγάνδα και άλλο το ποδόσφαιρο. Όμως υπάρχουν ανάλογες περιπτώσεις που με απροκάλυπτο τρόπο κάποιοι περνάνε τις θέσεις τους σε βάρος του ελληνισμού, δίχως να επιβάλλονται κυρώσεις. Τα παραδείγματα είναι πολλά και η ευρωπαϊκή ομοσπονδία έχει την υποχρέωση να ενημερώνει κατάλληλα τους ανθρώπους που παίζουν έναν σημαντικό ρόλο, αυτόν του παρατηρητή, γιατί πολλές φορές από τις διαθέσεις τους δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα και ρήξεις σε θέματα πέραν του ποδοσφαίρου.