Skip to main content

Η τρόικα ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ απειλεί και προειδοποιεί

Την άμεση εφαρμογή των αλλαγών του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων από το 2015 αντί του 2018 που προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ζητά η τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση.
Νέες πιέσεις ασκεί η τρόικα των ελεγκτών του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ για την ταχύτερη κι αυστηρότερη εφαρμογή του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη χώρα μας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά τους ξεκαθαρίζεται στην κυβέρνηση ότι δεν γίνει ανεκτή καμία καθυστέρηση ως προς την ανελαστική εφαρμογή του νόμου, ειδικά σε ό,τι αφορά στο εγχείρημα που εξελίσσεται για την εξασφάλιση μιας μεταβατικής περιόδου.

Η τρόικα απειλεί ότι σε αντίθετη περίπτωση θα ζητηθεί η λήψη επιπλέον μέτρων, με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται. Από την άλλη πλευρά, βεβαίως, οι κοινωνικές αντιδράσεις μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις αναμένονται έντονες. Ήδη, τα συνδικάτα ανακοίνωσαν νέα απεργιακή κινητοποίηση για την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι έπονται κι άλλες.

Η τρόικα ζητεί την άμεση εφαρμογή των αλλαγών, από το 2015 αντί του 2018 που προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, γεγονός το οποίο παραδέχθηκαν σε δηλώσεις τους τόσο ο υπουργός Α. Λοβέρδος όσο και ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης. Μάλιστα, οι πιέσεις αφορούν και τους εργαζομένους που έχουν ασφαλιστεί πριν από την 1 Ιανουαρίου 1993.

Η ΕΕ, το ΕΚΤ και το ΔΝΤ ζητούν και την ενσωμάτωση ορισμένων μέτρων για το Ασφαλιστικό που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο, όπως η σταδιακή αύξηση της ελάχιστης ανταποδοτικής περιόδου για συνταξιοδότηση με πλήρη σύνταξη από τα 37 στα 40 έτη, έως το 2015.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή το προσεχές διάστημα, από την 1-1-2018 καθιερώνεται η βασική σύνταξη (360,00 ευρώ). Τη σύνταξη θα δικαιούνται όλοι οι ασφαλισμένοι, ανεξαρτήτως χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση, οι οποίοι θεμελιώνουν πρώτη φορά συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1 Ιανουαρίου 2018 και μετά. 

Εξάλλου, στο ν/χ αναφέρεται ότι η βασική σύνταξη θα καταβάλλεται και νωρίτερα από τα 65 έτη, ωστόσο θα είναι μειωμένη κατά 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες αλλαγές για τα όρια ηλικίας  συνταξιοδότησης για τις εργαζόμενες στο Δημόσιο αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα δια στόματος Γ. Παπακωνσταντίνου και θα αφορούν αύξηση των ορίων ηλικίας έως 12 μήνες τον χρόνο από το 2011.