Skip to main content

Η τρίτη γενιά της BMW X3 είναι πιο οδηγοκεντρική από ποτέ

Η νέα BMW X3 ακολουθεί τα χνάρια των προκατόχων της συνδυάζοντας σκληροτράχηλη εμφάνιση off-road με σπορ στυλ - Τι καινούργιο φέρνει

του Νίκου Χριστόπουλου

Η BMW X3 ήταν το αυτοκίνητο που εγκαινίασε τη μεσαία κατηγορία SAV (Sports Activity Vehicle) το 2003. Από τότε, η BMW έχει καταγράψει πάνω από 1,5 εκατομμύριο νέες ταξινομήσεις της X3 σε δύο γενιές μοντέλων μέχρι σήμερα. Τώρα, η νέα BMW X3 ετοιμάζεται να γράψει το επόμενο κεφάλαιο στην επιτυχημένη ιστορία της με μία ακόμα πιο εντυπωσιακή, δυναμική σχεδιαστική γλώσσα, ισχυρά και παράλληλα αποδοτικά συστήματα κίνησης και πολυτελή εξοπλισμό. Όπως όλα τα μέλη της επιτυχημένης οικογένειας X, συνδυάζει ξεχωριστά οδηγικά χαρακτηριστικά παντός εδάφους με απεριόριστη καθημερινή χρηστικότητα.

Μεγαλύτερη σχεδιαστική σαφήνεια και τρεις εκδόσεις μοντέλων

Η τρίτη γενιά της BMW X3 ακολουθεί τα χνάρια των προκατόχων της συνδυάζοντας σκληροτράχηλη εμφάνιση off-road με σπορ στυλ. Οι γνώριμες αναλογίες, όπως πολύ κοντοί εμπρός και πίσω πρόβολοι, αναδεικνύουν την τέλεια κατανομή βάρους 50:50 μεταξύ εμπρός και πίσω άξονα. Οι δυναμικές προθέσεις της νέας BMW X3 υπογραμμίζονται από μία στιβαρή μάσκα και τους προβολείς ομίχλης με εξαγωνική σχεδίαση για πρώτη φορά σε μοντέλο BMW X. Τα πίσω φωτιστικά σώματα (με τρισδιάστατη εμφάνιση και προαιρετική full-LED λειτουργικότητα που ενισχύουν το δυναμικό στυλ), η αεροτομή στην έντονα καθοδική οροφή και οι δύο απολήξεις εξαγωγής δημιουργούν ένα μυώδες πίσω τμήμα.

Με τις εκδόσεις xLine, M Sport και Luxury Line (η τελευταία είναι προσθήκη στη γκάμα) και τα αξεσουάρ BMW Individual, η εμφάνιση της BMW X3 προσαρμόζεται με ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια στα προσωπικά γούστα των πελατών. Εκτός από τις στάνταρ 18άρες ζάντες αλουμινίου (προηγουμένως: 17-ιντσών), οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν από συνδυασμούς ζαντών/ελαστικών διαστάσεων έως 21-ιντσών. Πέρα από τη διαφοροποίηση ορισμένων εξωτερικών χαρακτηριστικών, οι τρεις εκδόσεις εξοπλισμού προσαρμόζουν το εσωτερικό στη θεματολογία που υποστηρίζει η κάθε μία. Το εσωτερικό της νέας BMW X3 διαθέτει έναν απαράμιλλο συνδυασμό ποιότητας υλικών, φινιρίσματος και εφαρμογής ενώ ξεπερνά την προκάτοχό της σε πολυτέλεια και φινέτσα. Τα επίπεδα άνεσης αναβαθμίζονται με νέες προτάσεις εξοπλισμού όπως αυτόματος έλεγχος κλιματισμού τριών ζωνών, πακέτο Ambient Air, ενεργός εξαερισμός καθισμάτων, cargo λειτουργία των στάνταρ διαιρούμενων 40:20:40 /αναδιπλούμενων πλατών πίσω καθισμάτων και η πανοραμική κρυστάλλινη ηλιοροφή που δημιουργεί ένα ευάερο περιβάλλον στο εσωτερικό και δίνει έμφαση στην αντιληπτή ποιότητα.

Ένα ακόμα νέο στοιχείο εξοπλισμού είναι το προαιρετικό BMW Display Key, που όχι μόνο κλειδώνει και ξεκλειδώνει την BMW X3 μέσω τηλεχειρισμού, αλλά εμφανίζει και ποικίλες πληροφορίες κατάστασης του αυτοκινήτου και κάνει χρέη τηλεχειριστηρίου για το προαιρετικό βοηθητικό σύστημα κλιματισμού.



Βελτιστοποιημένος συνδυασμός δυναμικής ακρίβειας και οδηγικής άνεσης

Οι μηχανικοί της BMW εφάρμοσαν εκτεταμένα μέτρα για να βελτιώσουν σημαντικά τη δυναμική συμπεριφορά, την κατευθυντική ευστάθεια και την οδηγική αίσθηση της νέας BMW X3. Έτσι το νέο μοντέλο είναι ακόμα πιο σπορ από το προηγούμενο, χωρίς συμβιβασμούς στην οδηγική άνεση. Οι επιλογές πλαισίου περιλαμβάνουν ανάρτηση M Sport, Dynamic Damper Control, φρένα M Sport και σπορ σύστημα διεύθυνσης με μεταβλητό λόγο υποπολλαπλασιασμού.

Ακόμα πιο αποδοτική γκάμα κινητήρων και ευφυής σχεδίαση ελαφρού βάρους

Δύο κινητήρες diesel και τρεις βενζινοκινητήρες θα διατίθενται από το λανσάρισμα (ή λίγο αργότερα) για τη νέα BMW X3. Η BMW X3 M40i 265 kW/360 hp (κατανάλωση μικτού κύκλου: 8.4 – 8.2 l/100 km, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 193 – 188 g/km)* γίνεται το πρώτο Αυτοκίνητο M Performance της οικογένειας X3 και πλαισιώνεται από ένα δεύτερο βενζινοκίνητο μοντέλο με τη μορφή της BMW X3 xDrive30i που αποδίδει 185 kW/252 hp (κατανάλωση μικτού κύκλου: 7,4 l/100 km, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 168 g/km)**. Τα δύο πετρελαιοκίνητα μοντέλα είναι η BMW X3 xDrive20d με 140 kW/190 hp (κατανάλωση μικτού κύκλου: 5.4 – 5.0 l/100 km, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 142 – 132 g/km)* και η BMW X3 xDrive30d που αποδίδει 195 kW/265 hp (κατανάλωση μικτού κύκλου: 6.0 – 5.7 l/100 km, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 158 – 149 g/km)*. Η BMW X3 20i με 135 kW/184 hp (κατανάλωση μικτού κύκλου: 7.4 – 7.2 l/100 km, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 169 – 165 g/km)** και δυνατότητα επιλογής τετρακίνησης ή πίσω κίνησης (όχι στην Ευρώπη) θα ακολουθήσει λίγο μετά το λανσάρισμα της νέας X3. Όλες οι εκδόσεις κινητήρων θα συνδυάζονται στάνταρ με μία βελτιστοποιημένη έκδοση του οκτατάχυτου κιβωτίου Steptronic.

Η στρατηγική εξέλιξης BMW EfficientDynamics για τη νέα BMW X3 περιλαμβάνει κινητήρες βελτιστοποιημένης κατανάλωσης και την εκτενή εφαρμογή ελαφρών μέτρων σχεδίασης ελαφρού βάρους. Για παράδειγμα, η αυξημένη χρήση αλουμινένιων εξαρτημάτων του κινητήρα και της ανάρτησης έχει μειώσει το βάρος των σχετικών συστημάτων. Κατά συνέπεια, η νέα BMW X3 είναι μέχρι 55 kg ελαφρύτερη από τα αντίστοιχα προηγούμενα μοντέλα με παρόμοιο εξοπλισμό. Επιπλέον, η νέα BMW X3 έχει κορυφαίο συντελεστή αεροδυναμικής Cd = 0.29.



BMW ConnectedDrive: ημιαυτοματοποιημένη οδήγηση και κορυφαία συνδεσιμότητα

Σε ότι αφορά τα χαρακτηριστικά BMW Personal CoPilot που εστιάζουν στην υποστήριξη του οδηγού και την (ημι-) αυτοματοποιημένη οδήγηση, η νέα BMW X3 διατίθεται προαιρετικά με την τελευταία γενιά Active Cruise Control και το πακέτο ασφάλειας Driving Assistant Plus, που περιλαμβάνει Steering και lane control assistant, Lane Change Assistant (από Δεκέμβριο 2017) και Lane Keeping Assistant με προστασία από πλευρική σύγκρουση. Αυτή η εκτενής γκάμα συστημάτων υποστήριξης καθιστά ιδιαίτερα ξεχωριστή τη νέα BMW X3 ανάμεσα στους άμεσους αντιπάλους της.

Το δεύτερο θεμελιώδες στοιχείο του BMW ConnectedDrive – μαζί με τα συστήματα υποστήριξης οδηγού BMW Personal CoPilot – δημιουργείται από τις Υπηρεσίες και εφαρμογές BMW ConnectedDrive. Η νέα BMW X3 περιλαμβάνει τώρα το BMW Connected. Λειτουργώντας με βάση μία ευέλικτη πλατφόρμα, το Open Mobility Cloud, αυτή η ενσωματωμένη ψηφιακή φιλοσοφία για αναβαθμισμένη προσωπική μετακίνηση χρησιμοποιεί ποικίλα μέσα επικοινωνίας (όπως smartphones και smartwatches) για να ενσωματώσει το αυτοκίνητο στην προσωπική ζωή του χρήστη. Αυτό σημαίνει για παράδειγμα ότι μπορεί να μεταφέρει πληροφορίες σχετικές με τη μετακίνηση, όπως διευθύνσεις από καταχωρήσεις ημερολογίου αυτόματα ως προορισμούς στο σύστημα πλοήγησης και να υπολογίσει την ιδανική ώρα αναχώρησης για το ταξίδι.

Το σύστημα αναγνώρισης χειρονομιών επιτρέπει τη διαισθητική λειτουργία ποικίλων λειτουργιών των συστημάτων πλοήγησης και ενημέρωσης / ψυχαγωγίας χρησιμοποιώντας κινήσεις των δακτύλων και χεριών. Το επίσης προαιρετικό Voice Assistant επιτρέπει στον οδηγό να χρησιμοποιεί γλώσσα της καθομιλουμένης για να μετατρέπει τα αιτήματά του σε ενέργειες αντί της χρήσης φωνητικών εντολών. Με προαιρετικό Head-Up Display προβάλλονται οι σημαντικότερες πληροφορίες που έχουν σχέση με την οδήγηση στο πεδίο ορατότητας του οδηγού. Το Head-Up Display της νέας BMW X3 είναι απαράμιλλο στην κατηγορία του για τα γραφιστικά στοιχεία, την ανάλυση και τις δυνατότητες απεικόνισης.

Σε συνεργασία με το GOnews