Skip to main content

Η πρόταση της Αρμενίας στην Ελλάδα και η εμπλοκή Ιράν - Τουρκίας

Μια άγνωστη πτυχή της συνάντησης Τσίπρα - Σαρκσιάν στην Αθήνα: Η πρόταση των Αρμενίων προς την ελληνική πλευρά και πώς εμπλέκονται Ιράν και Τουρκία.

Σχετικά παλιό, αλλά πολύ καλό, από γεωστρατηγικής άποψης: Στην τελευταία συνάντηση κορυφής Ελλάδας – Αρμενίας, που έγινε προ 10 ημερών στην Αθήνα, η πλευρά της Αρμενίας πρότεινε στην ελληνική μια τριμερή συνεργασία με το Ιράν! Η Αθήνα επιφυλάχτηκε να απαντήσει, αν και οι πληροφορίες λένε ότι ήταν προετοιμασμένη για τις προθέσεις των Αρμενίων, που διατυπώθηκαν διά του προέδρου τους Σερζ Σαρκσιάν. Ποιο θα ήταν το κυρίως «θέμα» μιας τέτοιας τριμερούς συνεργασίας; Προφανώς, η Τουρκία.

Για την ιστορία και οι Ιρανοί έφεραν τη συζήτηση σε αυτό το θέμα, όταν ο κ. Τσίπρας είχε επισκεφθεί την Τεχεράνη, γεγονός το οποίο αποδεικνύει και εμπράκτως για το πόσο ώριμη είναι η πρόταση.

Η ελληνική πλευρά, προς το παρόν, αρέσκεται να μιλά για μεγαλύτερη συνεργασία, αποφεύγοντας να υιοθετήσει την πρόταση της τριμερούς, που θα προκαλέσει την αντίδραση της Αγκυρας.

Οι παλαιότεροι, πάντως, θα θυμούνται ότι ανάλογη κίνηση είχε γίνει και προ 15ετίας περίπου, πριν επιβληθούν οι σκληρές κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας στο Ιράν.