Skip to main content

Οι Ιταλοί τη μοναδική προσφορά για ΤΡΑΙΝΟΣΕ - Καμία για Rosco

Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε την κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς από τους Ιταλούς για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Καμία προσφορά δεν κατατέθηκε για την ΕΕΣΣΤΥ

Ο δεύτερος διαγωνισμός για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κατάφερε να "εξασφαλίσει" έστω έναν υποψήφιο αγοραστή για την εταιρεία, την ιταλική TRENITALIA, ενώ θετική κατάληξη δεν είχε ο διαγωνισμός για την ΕΕΣΣΤΥ (Rosco), την εταιρεία συντήρησης του σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού.

Προφανώς και η εκδήλωση ενδιαφέροντος από έναν και μόνο επενδυτή δεν συνιστά επιτυχία, αλλά, εάν δεν είχε εκδηλωθεί ούτε και αυτό, θα μιλούσαμε για παταγώδη αποτυχία, ενώ η κυβέρνηση θα είχε να διαχειριστεί μία "καυτή πατάτα" σε πολιτικό και κοινωνική επίπεδο (δείτε εδώ).

Να σημειωθεί ότι υποψήφιοι αγοραστές για την ΕΕΣΣΤΥ ήταν οι: Alstom-Damco, Siemens και RZD-Τέρνα. Για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, εκτός από την TRENITALIA, ήταν η RZD (oι Ρώσικοι Σιδηρόδρομοι) και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Σχετικά με την έκβαση της δεύτερης φάσης των διαγωνιστικών διαδικασιών, το ΤΑΙΠΕΔ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

"Ολοκληρώθηκε σήμερα η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ και της ΕΕΣΣΤΥ ΑΕ αντίστοιχα.

Για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ κατατέθηκε δεσμευτική προσφορά από την ιταλική Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A. Ακολουθεί, άμεσα, η έναρξη της διαδικασίας και τα βήματα που προβλέπονται από τους όρους του διαγωνισμού της 27/1/2016.

Για την ΕΕΣΣΤΥ (Rosco) δεν κατατέθηκε δεσμευτική προσφορά. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα συγκληθεί άμεσα για να εξετάσει τα επόμενα βήματα".