Skip to main content

Οι τραπεζίτες αντεπιτίθενται και αποκλείουν νέα ανακεφαλαιοποίηση

Οι Έλληνες τραπεζίτες απορρίπτουν κάθε ενδεχόμενο να χρειασθεί νέα ανακεφαλαιοποίηση το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Απορρίπτουν κάθε ενδεχόμενο να χρειασθεί νέα ανακεφαλαιοποίηση το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, προσεχώς, όλοι οι τραπεζίτες με τους οποίους συνομιλά το τελευταίο διάστημα η Voria.gr. Μάλιστα, θεωρούν κακόβουλες τις περί του αντιθέτου διαρροές, που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας - και μάλιστα το τελευταίο διάστημα ολοένα και πιο τακτικά. Ο λόγος προφανής: η κάθετη πτώση των αξιών των τραπεζών μετοχών στο ταμπλό του χρηματιστηρίου, που σε ορισμένες περιπτώσεις είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί ακόμα και το 50% των κεφαλαίων που μπήκαν στους βασικούς παίκτες της αγοράς μόλις τον περασμένο μήνα.

Παρ’ όλα αυτά, η συζήτηση για νέα ανακεφαλαιοποίηση θεωρείται υπερβολική και από κάποια στιγμή και μετά εκ του πονηρού. Κι αυτό γιατί οι τραπεζίτες, το μόνο που ζητούν σε αυτή τη φάση, είναι απλώς λίγη ηρεμία και σταθερότητα για να ασχοληθούν αποκλειστικά με το αντικείμενο τους: την τραπεζική.

Ήδη, αυτόν τον καιρό, έχουν βάλει μπρος το κομμάτι της διαχείρισης των “κόκκινων δανείων”, που θεωρείται και είναι ένα από τα δυσκολότερα στο αντικείμενο δραστηριοποίησης τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τη νομοθετική πρωτοβουλία που αναλήφθηκε προς αυτή την κατεύθυνση, ξεκίνησε και η σύσταση των πρώτων εταιριών (joint venture), που θα ασχοληθούν εξειδικευμένα με το αντικείμενο. Η αρχή θα γίνει με τα επιχειρηματικά δάνεια και αμέσως μετά σειρά θα πάρουν τα στεγαστικά.