Skip to main content

Οι τράπεζες, το KKR, το Wellington και οι άλλοι...

Όταν «τρίζει» η Deutsche Bank τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο για την επόμενη μέρα, οποιασδήποτε μετοχής, οπουδήποτε στον κόσμο...

Το sell off της προηγούμενης εβδομάδας στις ελληνικές τράπεζες ήταν άνευ προηγουμένου. Και μπορεί χθες η τάση να αναστράφηκε, ωστόσο η ζημία που έγινε ήταν τεράστια. Οι πληροφορίες που φτάνουν στην Voria.gr επιμένουν ότι αυτοί που όλες αυτές τις μέρες πωλούν είναι – σε αυτή τη φάση βεβαίως – μεσαίου μεγέθους «παίκτες». Για παράδειγμα, funds του επιπέδου KKR ή Wellington, που πρόλαβαν και ξεπούλησαν μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα, προκαλώντας όμως εικόνα καταστροφής και ξεπουλήματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το θετικό (αν υπάρχει κάτι τέτοιο) της υπόθεσης είναι ότι προς το παρόν, οι μεγάλοι «παίκτες» της αγοράς, βρίσκονται σε στάση αναμονής, αλλά με το ...δάκτυλο στη σκανδάλη, όπως λένε πηγές από τη Νέα Υόρκη. Για παράδειγμα, ο Τζον Πόλσον, του ομώνυμου fund, δεν έχει μπει ακόμα στο «χορό». Όταν μπει, θα το καταλάβουμε, καθώς τότε οι μετοχές θα πέφτουν στην αγορά «καραβιές». Ελπίζεται ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει ποτέ, καθώς, στην πραγματικότητα θα σημάνει και το οριστικό τέλος της αγοράς.

Όταν ωστόσο «τρίζει» η Deutsche Bank τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο για την επόμενη μέρα, οποιασδήποτε μετοχής, οπουδήποτε στον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμα και τα CDS του γερμανικού κολοσσού εκτοξεύθηκαν στα ύψη της ιταλικής UniCredit, που θεωρείται αυτή τη στιγμή μια πολύ προβληματική τράπεζα της Ευρώπης (με τους Λίβυους να ελέγχουν ακόμα το 2,3% του μετοχικού της κεφαλαίου). Συνεπώς, τηρουμένων των αναλογιών, όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοικτά σε έναν τόσο ρευστό κόσμο.