Skip to main content

Οι τράπεζες προετοιμάζονται ήδη για το stress test

Οι κινήσεις και οι προτεραιότητες των συστημικών τραπεζών ενόψει του stress test το καλοκαίρι του 2018 - Τι γίνεται με τα «κόκκινα δάνεια»

Μπορεί το καλοκαίρι του 2018 να ...απέχει ακόμα, ωστόσο κάποιες τράπεζες άρχισαν να προετοιμάζονται από τώρα, ενόψει του stress test, που είναι προγραμματισμένο για τότε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Η Eurobank. Η τράπεζα θα προχωρήσει σε έκδοση ομολογιακού δανείου 950 εκατ ευρώ, με κουπόνι 6,4%, ώστε να αντικαταστήσει με ομόλογα Tier II τις προνομιούχες μετοχές του δημοσίου. Σε ανάλογες κινήσεις θα προχωρήσουν και οι άλλες τρεις συστημικές, αργά ή γρήγορα. Αλλιώς «δεν βγαίνουν».

Η ίδια τράπεζα (Eurobank) επίσης έχει δεχθεί πολλές προσφορές και για το πρώτο πακέτο των 220.000 «κόκκινων» δάνειων της που έβγαλε προς πώληση. Η ανακοίνωση του αγοραστή του είναι πλέον θέμα ημερών, καθώς στην τελική λίστα, έχουν προκριθεί πέντε υποψήφιοι, οι οποίοι και εξετάζονται. Η μεταβίβαση του πακέτου αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Οκτωβρίου και ήδη η διαδικασία της επιλογής του βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νορβηγικός όμιλος Lindorff Group AB και η εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων Cepal περιλαμβάνονται μεταξύ των πέντε.

Τα κακής ποιότητας δάνεια αλλά και η ελάφρυνση των τραπεζικών χαρτοφυλακίων από τα πολλά αστικά ακίνητα, αποτελούν βασική προτεραιότητα των τραπεζικών διοικήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα Πειραιώς θα κάνει τον επόμενο μήνα τη δεύτερη ηλεκτρονική δημοπρασία για την πώληση ακινήτων, που έχει στο χαρτοφυλάκιο της. Και θα ακολουθήσουν κι άλλες.