Skip to main content

Οι τράπεζες, οι fund managers και οι αυξήσεις κεφαλαίου

Όσο τα νέα από το μέτωπο της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας παρέμεναν συγκεχυμένα, τόσο οι fund managers δεν έδειχναν να ...ενθουσιάζονται

Συγκρατημένα ήταν όλες τις προηγούμενες μέρες τα νέα που έρχονταν από το μέτωπο των ανακεφαλαιοποιήσεων των τεσσάρων τραπεζών. Κι αυτό γιατί εμφανίζονταν όλο αυτό το διάστημα συγκρατημένοι οι ξένοι υποψήφιοι επενδυτές, οι οποίοι καλούνταν, για μια ακόμα φορά να βάλουν τα λεφτά τους, στο πλαίσιο των αυξήσεων.

Όσο τα νέα από το μέτωπο της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας παρέμεναν συγκεχυμένα, τόσο οι fund managers δεν έδειχναν να ...ενθουσιάζονται. Με αποτέλεσμα η διαδικασία να επιμηκύνεται και από κάποια στιγμή και μετά να παίρνει τις διαστάσεις θρίλερ.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η Τράπεζα Πειραιώς εξακολουθούσε να έχει ανοικτό το βιβλίο της εδώ και περίπου ένα 10ημερο, αν και δικαιολογημένα, από τη στιγμή που εξαρχής είχε ως σκοπό την κάλυψη του αρνητικού σεναρίου.

Από την πλευρά της, η Εθνική ανακοίνωσε ότι θα ολοκληρώσει τη διαδικασία αύξησης στις 8 Δεκεμβρίου, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι τα κεφάλαια της δεν θα προέλθουν από την πώληση της Finansbank, γιατί δεν "βγαίνουν" οι ημερομηνίες. Κατά συνέπεια, βγήκε κι αυτή σε αναζήτηση φρέσκου χρήματος.

Η Eurobank έκανε γνωστό ότι κάλυψε από την πρώτη μέρα το 60% των υπό αναζήτηση κεφαλαίων, κάτι το οποίο ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενο, αφού υπήρχε ομάδα ξένων επενδυτών, που ανέμενε τη διαδικασία. Κι έτσι αργά χθες βράδυ το έκλεισε με επιτυχία.

Τέλος, η Alpha Bank ανακοίνωσε το book building μεσοβδόμαδα, και ο στόχος της κάλυψης του 100% των κεφαλαίων του κακού σεναρίου ήταν εξαρχικός ο βασικός. Το κατάφερε γρηγορότερα απ' όλους.