Skip to main content

Η Τουρκία ζητάει την έκδοση του «νούμερο 2» του πραξικοπήματος

Το αίτημα έκδοσης αφορά τον Αντίλ Εκσιούζ - Η Άγκυρα θεωρεί ότι είναι επιχειρησιακός αρχηγός των πραξικοπηματιών και βρίσκεται στη Γερμανία

Οι τουρκικές αρχές πιστεύουν ότι το «νούμερο 2» του αποτυχημένου πραξικοπήματος του περασμένου χρόνου βρίσκεται στη Γερμανία και συνέταξαν σήμερα ένα αίτημα έκδοσης που θα διαβιβάσουν στο Βερολίνο, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Το αίτημα έκδοσης αφορά, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, τον Αντίλ Εκσιούζ, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί επιχειρησιακό αρχηγό των πραξικοπηματιών. Συνελήφθη στην Τουρκία λίγες ώρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016, κατόπιν αφέθηκε ελεύθερος προτού εξαφανιστεί.

Τον περασμένο Αύγουστο, αφού τουρκικές εφημερίδες έγραψαν ότι φημολογείτο πως ο Εκσιούζ ενδεχομένως βρισκόταν στη Γερμανία, η Άγκυρα επέδωσε διπλωματική νότα στο Βερολίνο ζητώντας από τις γερμανικές αρχές να επιβεβαιώσουν ή όχι αυτό το σενάριο.

Η παρουσία του Εκσιούζ στη Γερμανία δεν επιβεβαιώθηκε δημοσίως από επίσημα χείλη, ούτε στη Γερμανία ούτε στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το αίτημα έκδοσης συντάχθηκε έπειτα από εντολή ενός δικαστηρίου στην Άγκυρα όπου ο Εκσιούζ δικάστηκε ερήμην μαζί με άλλους 485 κατηγορούμενους, στο πλαίσιο μιας από τις πολλές δίκες που διεξήχθησαν σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας, το οποίο θα διαβιβάσει με τη σειρά του στη Γερμανία, σύμφωνα με το Ανατολή.

Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, ο Αντίλ Εκσιούζ, ένας καθηγητής θεολογίας, είχε αναλάβει τον συντονισμό από την Τουρκία μεταξύ του Φετουλάχ Γκιουλέν, του πρώην ιεροκήρυκα που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και η Άγκυρα θεωρεί "εγκέφαλο" της απόπειρας πραξικοπήματος, και των υποστηρικτών του στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων με στόχο την ανατροπή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.