Skip to main content

Η Τουρκία παραμένει εταίρος - «κλειδί»για τις ΗΠΑ

Θετικά αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ το γεγονός ότι η Τουρκία ενισχύει τις σχέσεις της με τον ανατολικό γειτονικό της περίγυρο, δήλωσε ο νέος Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον.
Θετικά αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ το γεγονός ότι η Τουρκία ενισχύει τις σχέσεις της με τον ανατολικό γειτονικό της περίγυρο, δήλωσε ο νέος Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Γκόρντον, διαψεύδοντας τα περί φόβων της Ουάσιγκτον για δήθεν «διολίσθηση» της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής προς ανατολάς.

«Είναι σημαντικές οι σχέσεις της Τουρκίας, τόσο με την Ευρώπη και το Ισραήλ όσο και με το Ιράν και τις αραβικές χώρες», ανέφερε ο κ. Γκόρντον, τονίζοντας: «δεν βλέπουμε καμία αλλαγή στον άξονα της Τουρκίας, που παραμένει για τις ΗΠΑ εταίρος - κλειδί».

Αναφερόμενος στη σχέση της Τουρκίας με το Ιράν, σημείωσε ότι στο θέμα αυτό οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμφωνούν απόλυτα με την Τουρκία. «Οι σχέσεις Τουρκίας - Ιράν ούτε μας εκπλήσσουν ούτε και μας ενοχλούν», επεσήμανε.

«Αν το Ιράν αποφασίσει να στείλει στην Τουρκία το ουράνιό του, οι ΗΠΑ θα εξέφραζαν την ικανοποίησή τους και θα υποστήριζαν μια τέτοια κίνηση», δήλωσε ο Αμερικανός υφυπουργός.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ