Skip to main content

Η Τουρκία, παρά τα εσωτερικά προβλήματα, οργανώνεται στα Βαλκάνια

Ο τρόπος με τον οποίο δρα η Τουρκία στη Βαλκανική χερσόνησο, σε αντίθεση με την Ελλάδα που αδιαφορεί πλήρως για τα παιδιά της.

Από την ιστοσελίδα του DEB, του τουρκόφρονος κόμματος της Θράκης, πληροφορούμαστε ότι «Ο Πρόεδρος του ΚΙΕΦ (DΕΒ) Μουσταφά Αλή Τσαούς συμμετείχε στην Εκδήλωση για την 31η Επέτειο του Συλλόγου BAL-GÖÇ (Σύνδεσμος Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Μεταναστών Βαλκανίων). Στην εκδήλωση επίσης παρέστησαν, ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας Μεχμέτ Μουεζίνογλου, οι ανεξάρτητοι βουλευτές από τη Βουλγαρία Σιαμπαναλή Αχμέτ και Αϊδογάν Αλή, ο βουλευτής Προύσας του AKP Χακάν Τσαβούσογλου, ο βουλευτής Προύσας του MHP Καδίρ.

» Ο πρόεδρος της BAL-GÖÇ είπε ότι στη διάρκεια της ιστορίας, οι Τούρκοι μεταφέρουν τον πολιτισμό της "ανοχής" στην Ρούμελη, αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να πάρουν την ίδια "ανοχή" σαν απάντηση. Ο πρόεδρος του ΚΙΕΦ δήλωσε ότι παρ’ όλες τις αδικίες θα συνεχίσουν να ζουν σε αυτή τη χώρα με τη δική τους ταυτότητα και τον πολιτισμό τους».

Τι συζήτησαν ακριβώς δεν ανακοινώθηκε. Ανέτρεξα όμως σε παλαιότερες παρόμοιες εκδηλώσεις, προκειμένου να μεταφέρω τον τρόπο με τον οποίο δρα η Τουρκία στην Βαλκανική, σε αντίθεση με την Ελλάδα που αδιαφορεί πλήρως για τα παιδιά της. Θα πει, κάποιος ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται για τους εντός της Ελλάδας Έλληνες, θα ενδιαφερθεί για τους ομογενείς; Ας το παραβλέψουμε αυτό.

Σε μια παρόμοια διάσκεψη συλλόγου με παρεμφερές αντικείμενο δραστηριότητας, με τον πομπώδη τίτλο "Βαλκανική Κοινωνική, Οικονομική και Ακαδημαϊκή Οργάνωση" (BALKANSIAD), ο πρόεδρός της κ. Αντνάν Βαρνταρλί, εξήγησε ότι η σημασία των Βαλκανίων αυξήθηκε κατά τη δεκαετία του ’90 μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

«Υπάρχει μια σημαντική κοινότητα Βαλκάνιων που μένουν στην Τουρκία. Δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ευαίσθητος ως προς τα θέματα των Βαλκανίων, ο αριθμός των σχετικών πλατφορμών έχει αυξηθεί σημαντικά», είπε. Σύμφωνα με τον Βαρνταρλί, τέτοια συνέδρια είναι πολύ σημαντικά για την καθιέρωση του διαλόγου μεταξύ των σχετικών οργανώσεων. Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της διάσκεψης ήταν να αυξηθεί η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ των βαλκανικών οργανώσεων στην Τουρκία, καθώς και η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Βαλκανίων.

«Επειδή τα βαλκανικά κράτη βρίσκονται σε μια φάση ανοικοδόμησης, οι βαλκανικές χώρες χρειάζονται τις συμβουλές της Τουρκίας για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους σε νομοθετικά, δικαστικά και εμπορικά θέματα», υποστήριξε ο κ. Βαρνταλί, προσθέτοντας ότι η δημιουργία δεσμών φιλίας μεταξύ τουρκικών και βαλκανικών δήμων και η αύξηση της συνεργασίας με τις βαλκανικές χώρες είναι ζωτικής σημασίας.

Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη υπογράμμισαν ομόφωνα τη σημασία των Βαλκανίων για την ενίσχυση της ενότητας και αλληλεγγύης με την Τουρκία. Ο επίτιμος πρόξενος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Κεμάλ Μπαϊσάκ είπε ότι: «Ο βαλκανικός κόσμος παρέχει στον τουρκικό κόσμο την ευκαιρία για ενοποίηση κάτω από μία στέγη». Εν τω μεταξύ, ο Κεμάλ Σερμπετσιόγλου, βουλευτής του κόμματος AK από την Προύσα, τόνισε ότι εάν ενοποιηθούν τα Βαλκάνια, τότε η Τουρκία θα γίνει ακόμη πιο ισχυρή.

Ο Χακάν Οκτσαλί, γενικός διευθυντής του τμήματος Βαλκανίων και Κεντρικής Ευρώπης του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, είπε ότι «τα Βαλκάνια είναι ένας γεωγραφικός χώρος ύψιστης προτεραιότητας», προσθέτοντας ότι η προέλευση της Τουρκίας βρίσκεται στα Βαλκάνια. «Εμείς θα επαναπροσανατολίσουμε τα περαιτέρω βήματα στην περιοχή των Βαλκανίων με γνώμονα τα μηνύματα που θα λάβουμε από αυτή τη συνάντηση», είπε στους συμμετέχοντες σε ομιλία του.

Ως αποτέλεσμα αυτού του συνεδρίου, εξάγεται ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αυξηθεί η εκπροσώπηση των ατόμων βαλκανικής καταγωγής στο κοινοβούλιο, το δημόσιο τομέα, την κοινωνία των πολιτών, τη γραφειοκρατία και τις τοπικές κυβερνήσεις.

Δεν αρκούν αυτά για να αντιληφθούν οι οθωμανολάτρεις πολίτες της Ελλάδας, τι υπηρεσία προσφέρουν στην Τουρκία με την συμμετοχή τους σε "πολιτιστικές εκδηλώσεις", που αποτελούν τον Δούρειο Ίππο για τις τουρκικές διεκδικήσεις;