Skip to main content

Η Τουρκία και γιατί στην ΕΤΕ είναι ...χαρούμενοι

Ανακούφιση αισθάνονται το τελευταίο διάστημα στην Εθνική Τράπεζα, παρακολουθώντας τις εξελίξεις από το μέτωπο της τουρκικής οικονομίας

Περίπου ανακούφιση αισθάνονται το τελευταίο διάστημα στην Εθνική Τράπεζα, παρακολουθώντας τις εξελίξεις από το μέτωπο της τουρκικής οικονομίας. Κι αυτό γιατί η τουρκική τράπεζα QNB Finansbank, μια από τις 10 μεγαλύτερες της γειτονικής χώρας, έως τα μέσα της περασμένης δεκαετίας αποτελούσε το διαμάντι του στέμματος του ομίλου Εθνικής Τράπεζας.

Κι αναλογίζονται: Τι θα μπορούσε να είχε συμβεί στον όμιλο, αν παρέμενε ακόμα υπό ελληνικό έλεγχο; Να σημειωθεί ότι η τράπεζα σήμερα ελέγχεται από καταριανά κεφάλαια, αλλά σίγουρα, στην οδό Αιόλου δεν στενοχωριούνται ιδιαιτέρως. Γιατί το πιθανότερο είναι πως η περιδίνηση στην οποία έχει περιέλθει η τουρκική οικονομία έκτοτε, θα είχε ρουφήξει στο ...άπειρο και τον ελληνικό όμιλο. Οπότε, λογικό είναι να φτύνουν στον κόρφο τους στην ΕΤΕ.  

Ωστόσο, μια κι αναφέρθηκε παραπάνω ότι η Finasbank ανήκει πλέον στο Κατάρ, να σημειωθεί εδώ ότι το Εμιράτο υπολογίζεται σήμερα πως ελέγχει το περίπου το ένα δέκατο της τουρκικής οικονομικής δραστηριότητας, εν συνόλω. Όσο περίπου είναι για παράδειγμα και το ποσοστό του χρηματιστήριου της Κωνσταντινούπολης που ανήκει στο Εμιράτο. Μαζί με το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της γειτονικής χώρας, τις περισσότερες εκτάσεις πέριξ του σημείου που χαράσσεται η νέα διώρυγα στο Βόσπορο, ολόκληρα οικοδομικά συγκροτήματα «απέναντι», τουριστικά θέρετρα, κλπ.  

Να αναφερθεί τέλος ότι ακόμα και το Airbus, το οποίο χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είναι προσφορά του Εμίρη του Κατάρ.
Κι όλα αυτά επειδή, όταν η διεθνής κοινότητα επέβαλλε εμπάργκο στο Εμιράτο, ο Ερντογάν ήταν από τους λίγους που το έσπασε. Και προς ανταπόδοση το Κατάρ του παραχώρησε ακόμα και ναυτική βάση στο Κόλπο. Έκτοτε, όμως, η διείσδυση του Κατάρ στην γειτονική χώρα είναι απίστευτη.