Skip to main content

Η Τουρκία επιβάλλει τις απόψεις της σε Κυπριακό και Ακιντζί

Η όποια συμφωνία για το εδαφικό, βρίσκεται και σε άμεση συνάρτηση με τον αριθμό των εποίκων που θα παραμείνουν στην Κύπρο.

Φυσικό ήταν το αίτημα των Ελληνοκυπρίων περί επιστροφής της Μόρφου, που δεν ικανοποιήθηκε, παρά την αισιόδοξη διάθεση του Ν. Αναστασιάδη, ότι η Τουρκία θα ανταποκριθεί θετικά, ο δε ίδιος, στην ομιλία του στις 12 Οκτωβρίου χαρακτήρισε την επιστροφή ως "κόκκινη γραμμή".

Αυτό υποστήριξε και ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον η επιστροφή της Μόρφου αποτελεί απαράβατο όρο. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης παρέπεμψε στη σχετική διαβεβαίωση που έδωσε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, κατά την 36η αντικατοχική πορεία, που διοργάνωσαν ο δήμος Μόρφου σε συνεργασία με τις κοινότητες και τα οργανωμένα σύνολα της ευρύτερης περιοχής.

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην επιστροφή στην ελληνοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία της περίκλειστης από τον τουρκικό στρατό και ακατοίκητης περιοχής της Αμμοχώστου. Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι στο παρελθόν η τουρκοκυπριακή πλευρά είχε αρνηθεί να επιστρέψει ολόκληρη την περίκλειστη περιοχή.

Ο Ν. Χριστοδουλίδης δεν ρωτήθηκε, γιατί κρατά ανεκμετάλλευτη την περιοχή αυτή της Αμμοχώστου η Τουρκία, αν δεν είχε σκοπό να την επιστρέψει; Αυτό έχει συμφωνηθεί εδώ και δεκαετίες, και οποιαδήποτε άρνηση της Τουρκίας, θα σημάνει και αποτυχία κάθε διαπραγμάτευσης, επειδή η Εκκλησία της Κύπρου με κανένα τρόπο δεν θα εγκαταλείψει την περιουσία της Μονής Κύκκου, που βρίσκεται εκεί.

Το θέμα όμως είναι γιατί, ενώ συζητούν 2,5 χρόνια τώρα στην Κύπρο ξενιτεύθηκαν στην Ελβετία για να συζητήσουν το εδαφικό, που συνοδεύεται και από την επιστροφή στους Ελληνοκύπριους των περιουσιών τους ουσιαστικώς; Υπήρξε ένα επιχείρημα, ότι μακριά από την Λευκωσία αφ’ ενός θα είναι απερίσπαστοι, αφετέρου θα επιταχυνθεί ο ρυθμός των συζητήσεων.

Επειδή όμως είμαι καχύποπτος, δεν αποκλείω την εκδοχή, ότι σε ξένο έδαφος, δεν μπορεί να ελεγχθεί επακριβώς, ποιοι άλλοι εξωθεσμικοί παράγοντες θα συνυπάρχουν. Και δεν είναι μόνον δική μου υπόνοια, αλλά των περισσοτέρων κυπριακών κομμάτων, με τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών, Γ. Λιλλήκα, να δηλώνει πως ενδεχομένως να είναι άλλοι οι στόχοι του Ακιντζί: Είναι «για να υπάρξει ένα σκηνικό πιέσεων» προς την πλευρά μας, είπε.

Η συμφωνία για το εδαφικό, βρίσκεται και σε άμεση συνάρτηση με τον αριθμό των εποίκων που θα παραμείνουν στην Κύπρο. Προσωπικώς, δεν έχω καμιά αμφιβολία, πως με τις τουρκικές παρασπονδίες, ακόμη και αν συμφωνήσει η Άγκυρα για τον αριθμό που προτείνει η Ελληνοκυπριακή πλευρά, θα βρει τρόπο να μείνουν όλοι. Άλλωστε, περίεργοι είναι οι αριθμοί που δημοσιεύονται, με τους Τουρκοκύπριους να τους μειώνουν, και στην Ελληνοκυπριακή πλευρά να εμφανίζεται ένας αριθμός για τον πληθυσμό της, μάλλον διογκωμένος (με την ισχύ του 4:1 να αποκτήσουν περισσότερους κατοίκους οι Τούρκοι;)

Ο Άρης Πετάσης, στην ιστοσελίδα του Μιχ. Ιγνατίου έχει ένα ενδιαφέρον άρθρο Θεωρεί, και ορθώς, πως το γεγονός και μόνο ότι συμφωνήθηκε αρχικώς η παραμονή 90.000 εποίκων, το έγκλημα πολέμου μετατρέπεται σε γραφειοκρατικό θέμα έκδοσης πιστοποιητικών νομιμοποίησης. Οι υπόλοιποι έποικοι θα παραμείνουν με άδεια εργασίας. Άρα, μένουν όλοι οι έποικοι.

Οι Τουρκοκύπριοι στην πραγματικότητα είναι μεταξύ 65.000-85.,000. Πολλοί μετανάστευσαν ήδη. Μετά την "λύση" τελειώνει και η χρησιμότητά τους για την τουρκική προπαγάνδα, αφού θα αναλάβουν τα ηνία οι έποικοι. Όμως, οι Τουρκοκύπριοι, στην πλειονότητά τους, συμπεριφέρονται ως Κύπριοι και δεν θέλουν την τουρκική ηγεμόνευση., ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με τους εποίκους, όπου πλην των επισήμων, θα παραμείνουν και 160.000 με κάρτα εργασίας. Όπερ σημαίνει, ότι πολύ σύντομα θα πολιτογραφηθούν Κύπριοι, την ώρα που οι Ελληνοκύπριοι θα μεταναστεύουν.

Και όταν αυτά τα περίεργα τα έχει συμφωνήσει ο Ν. Αναστασιάδης, και σκόνταψε μόνον στην επιστροφή της Μόρφου (που αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο, βεβαίως), τι θα συμβεί όταν έρθει η ώρα να συζητηθούν οι εγγυήσεις και η παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων;

Η ελληνική κυβέρνηση μάς λέει να μη ανησυχούμε, επειδή θα διαπραγματευθεί το ζήτημα ο Α. Τσίπρας. Τώρα, ησύχασα.