Skip to main content

Οι Τούρκοι κατέρριψαν το μαχητικό για παραβίαση 17 δευτερολέπτων (vid)

Αυτό υποστήριξαν οι Τούρκοι διπλωμάτες στην έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, επιμένοντας ότι σε αυτά πρόλαβαν να προειδοποιήσουν δέκα φορές

Μόλις 17 δευτερόλεπτα διήρκεσε η παραβίαση του τουρκικού εναερίου χώρου από το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος τύπου SU-24, το οποίο, σύμφωνα με όσα υποστήριξαν οι Τούρκοι στην έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, κατερρίφθη έπειτα από δέκα προειδοποιήσεις της πολεμικής της αεροπορίας.

Συγκεκριμένα, οι Τούρκοι αναφέρουν πως το ρωσικό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο της χώρας τους σε βάθος 1,36 μιλίων και μήκος 1,15 μιλίων για 17 δευτερόλεπτα, ενώ είχαν προηγηθεί οι δέκα προειδοποιήσεις.

Όπως μεταδίδουν οι New York Times, που επικαλούνται διπλωματικές πηγές, το ρωσικό αεροσκάφος εβλήθη κατά τη διάρκεια των 17 δευτερολέπτων που πέταξε πάνω από την τουρκική επαρχία Χατάι και στη συνέχεια επέστρεψε στον συριακό εναέριο χώρο και έτσι κατέπεσε στο συριακό έδαφος.

Στην ίδια σύσκεψη, κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι Τούρκοι παρουσίασαν τα ηχητικά ντοκουμέντα από τις προειδοποιήσεις που απηύθυναν οι πιλότοι των τουρκικών F16 χωρίς να λάβουν απάντηση από τους Ρώσους πιλότους.

Στο βίντεο που ακολουθεί ακούγεται καθαρά η προειδοποίηση των Τούρκων πιλότων, οι οποίοι όμως δεν πήραν ποτέ απάντηση από τους Ρώσους.

«Σας μιλάει η τουρκική αεροπορία. Προσεγγίζετε τουρκικό εναέριο χώρο. Αλλάξτε την πορεία σας προς τα νότια αμέσως».

Λίγα δευτερόλεπτα μετά και από την τελευταία προειδοποίηση, τη δέκατη, σύμφωνα με την Τουρκία, οι πιλότοι των τουρκικών μαχητικών έλαβαν εντολή κατάρριψης του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους.



Την ίδια εκδοχή για τη διάρκεια της παραβίασης παρουσίασε και ο ιστότοπος WikiLeaks, ο οποίος φέρεται να έχει στην κατοχή του και το έγγραφο που παρουσίασαν οι Τούρκοι διπλωμάτες στη σύσκεψη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και το οποίο αναλύει την κατάσταση.


Το έγγραφο που επικαλείται το Wikileaks

 

 


Reuters: Χτυπήθηκε ενώ ήταν στον συριακό εναέριο χώρο



Σύμφωνα, ωστόσο, με αμερικανικές πηγές που επικαλείται το Reuters, το ρωσικό αεροσκάφος χτυπήθηκε ενώ βρισκόταν στο συριακό εναέριο χώρο - μετά από μια σύντομη παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου. Ο αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο υποστήριξε ότι αυτό προκύπτει από το θερμικό ίχνος που άφησε πίσω του ρωσικό μαχητικό.

 

Υπέρ της Τουρκίας το ΝΑΤΟ

 

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία όλες τις πλευρές να δράσουν με σύνεση και να συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Μιλώντας μετά την έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ -η οποία πραγματοποιήθηκε ύστερα από τουρκικό αίτημα-, είπε ότι η κατάσταση είναι σοβαρή, αλλά επιθυμεί να ανανεωθούν οι επαφές ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία.

Τόνισε ότι οι ενδείξεις χωρών του ΝΑΤΟ στηρίζουν την τουρκική εκδοχή των γεγονότων.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι δεν έχει υπάρξει επικοινωνία μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας μέχρι στιγμής.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Κάρμεν Ρομέρο σημείωσε ότι η Συμμαχία «παρακολουθεί στενά την κατάσταση» και βρίσκεται σε στενή επαφή με τις τουρκικές Αρχές».

Εξάλλου, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν κάλεσε την Τρίτη να ληφθούν «επείγοντα μέτρα για να κατευνασθούν οι εντάσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίτς.

Ο Μπαν Γκι-μουν «ελπίζει ότι μια αξιόπιστη και ολοκληρωμένη έρευνα για το συμβάν αυτό θα επιτρέπει να διευκρινιστούν οι περιστάσεις (υπό τις οποίες σημειώθηκε η κατάρριψη) και να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο να επαναληφθεί», πρόσθεσε ο Ντουζαρίτς.