Skip to main content

Οι Τούρκοι διαδηλώνουν κατά της ελληνικής «κατοχής» στο Αιγαίο

Μεγάλο συλλαλητήριο κατά της Ελληνικής «κατοχής» 150 νησιών στο Αιγαί διοργανώνεται στη Αλικαρνασσό της Ιωνίας, απέναντι από την Κω.

Στην Αλικαρνασσό της Ιωνίας, απέναντι από την Κω, αύριο Κυριακή 26 Απριλίου το μεσημέρι, διοργανώνεται μεγάλο συλλαλητήριο κατά της Ελληνικής «κατοχής» 150 νησιών στο Αιγαίο. Προ μηνός περίπου, είχε γίνει συζήτηση στην τουρκική Βουλή για την διεκδίκηση 16 νησιών. Μέρα-μέρα αυγαταίνουν τα νησιά που διεκδικούν οι Τούρκοι.

Υπενθυμίζω, ότι από Τούρκους βουλευτές είχε υποβληθεί αίτημα προ μηνός, προς τον υπουργό Άμυνας, κ. Ισμέτ Γιλμάζ, «να λάβει τέλος η παράνομη ελληνική κατοχή των 16 νησιών του Αιγαίου και να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την ανάκτηση της τουρκικής κυριαρχίας». Ουσιαστικώς, του ζητούσαν δηλαδή να επέμβει η Τουρκία στρατιωτικώς για να πάρει από την Ελλάδα 16 νησιά.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δεν απέρριψε την πρόταση ως γελοία, ούτε επειδή θα δημιουργήσει πρόβλημα με «σύμμαχο και φίλη» χώρα, αλλά ψέλλισε ότι «θα πρέπει να εξεταστεί τι συμφωνήθηκε στην συνθήκη της Λοζάνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και στην συνθήκη των Παρισίων μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για την κυριότητα αυτών των νησιών». Δηλαδή, δεν γνώριζε ο υπουργός, ότι συμφώνως προς αυτές τις συνθήκες η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών είναι αδιαμφισβήτητη, και είπε ότι… θα το έλεγχε (και εκτός από το Αγαθονήσι, που είναι ο πρώτος στόχος της Τουρκίας, κάνουν λόγο ακόμη και για την Γαύδο!).

Το επιχείρημά τους είναι αφελές. Υποστηρίζουν ότι αυτά τα νησιά ανήκαν στην οθωμανική αυτοκρατορία, και σήμερα πρέπει να ανήκουν στην τουρκική επικράτεια που είναι διάδοχος των Οθωμανών. Μ’ αυτήν την λογική, όλη η περιοχή από το Αφγανιστάν και Πακιστάν ανατολικά, έως και Αίγυπτο δυτικά, ανήκε στις αυτοκρατορίες των διαδόχων του Αλεξάνδρου. Να την διεκδικήσει η Ελλάδα;

Και επειδή στην Τουρκία τίποτε δεν γίνεται τυχαία, με τους αφελείς, ή απλώς ελληνόφωνους εν Ελλάδι να μη δίνουν η σημασία, θα έρθει η στιγμή που η κατάσταση θα εκφύγει από το γραφικό στοιχείο.

Αύριο λοιπόν, όπως μετέφερε από τον τουρκικό Τύπο ο δημοσιογράφος-τουρκολόγος κ. Νίκος Χειλαδάκης, διοργανώνεται συλλαλητήριο και καλούνται να συμμετάσχουν Τούρκοι πολίτες από τις περιοχές της Σμύρνης, Αϊδινίου, και των νοτιοδυτικών τουρκικών ακτών.

Στο συλλαλητήριο αυτό θα μιλήσει ο πρώην υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, κ. Μπαρλάς Ντογκιού, ο οποίος θα διαβάσει επιστολή που θα υποβληθεί στην Ελληνική πρεσβεία της Άγκυρας και στην οποία θα γίνεται διαμαρτυρία για την παράνομη, όπως θα υποστηρίζεται, κατοχή 150 νησιών του Αιγαίου.

Θα γίνεται ιδιαίτερη μνεία στα νησιά Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι τα οποία, σύμφωνα με τους Τούρκους, με παράνομο τρόπο επιβλήθηκε η ελληνική κατοχή από το 2004 και μετά. Παράλληλα θα επισημαίνεται ότι η Ελλάδα έχει… παραβιάσει την συνθήκη της Λοζάνης που απέδιδε τα νησιά αυτά στην Τουρκία!

Όπως φαίνεται μέσα στο εσωτερικό ντελίριο που έχει καταβάλλει αυτή την περίοδο την Τουρκία εν όψει των εκλογών στις 7 Ιουνίου, αλλά και με τα συνεχιζόμενα «χαστούκια» στην τουρκική εξωτερική πολιτική από τις εκδηλώσεις της αρμενικής γενοκτονίας και από πολλές πλευρές στα ανατολικά και βόρεια σύνορά της, κάποιοι προσπαθούν να εξωτερικεύσουν τα απωθημένα τους στην δική μας πλευρά.

Οι Τούρκοι δεν θα αφήσουν το θέμα αυτό να ξεχαστεί. Θα το επαναφέρουν κατά διαστήματα και κάποια στιγμή θα το θέσουν και επίσημα. Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει καμιά μνεία από ελληνικής πλευράς για την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος με το οποίο έπρεπε να διοικούνται Ίμβρος και Τένεδος.

Κι ενώ η Τουρκία απέσυρε προχθές τον πρεσβευτή της από την Αυστρία, επειδή επισήμως η αυστριακή κυβέρνηση μιλά για Γενοκτονία των Αρμενίων, εμείς όχι απλώς παρακολουθούμε με ελαττωμένη προσοχή την τουρκική επιθετικότητα, αλλά το ελληνικό ΥΠΕΞ έκανε λόγο για επανάληψη των συνομιλιών με τους Τούρκους, των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Εμπιστοσύνης στους Τούρκους; Ας πουν ένα περιστατικό, που να πείθει τον ελληνικό λαό ότι υπάρχει αυτός ο όρος στο τουρκικό λεξιλόγιο.

Ο Μακεδών