Skip to main content

Από τη φιλοσοφία του Αριστοτέλη στην kolotoumpa του Τσίπρα

Η θριαμβευτική πορεία της kolotoumpas του Τσίπρα, οι... βουλγαρικές βάσεις των σκοπιανών εθνικιστών και η ετερογονία των σκοπών.

Όσοι κορόιδευαν τον Τσίπρα που έλεγε ότι θα αλλάξει την Ευρώπη, τώρα βουβάθηκαν. Τι να πουν, αφού ο ένας μετά τον άλλον οι Ευρωπαίοι ηγέτες τον μιμούνται στην kolotoumpa; Τον καθιέρωσε τον όρο με το όνομά του, όπως ο Αριστοτέλης την φιλοσοφία, ο Φειδίας την τέχνη, ο Ευκλείδης την γεωμετρία.

Αλλά, η θριαμβευτική πορεία της kolotoumpa μεταφέρεται και στην Ασία. Την απόφαση να ακυρώσει εν τέλει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Σεπτεμβρίου, αποφάσισε η διοίκηση του ιρακινού Κουρδιστάν, προκειμένου να αποκλιμακώσει την ένταση που προκλήθηκε τις τελευταίες βδομάδες.

Ενεοί οι Έλληνες παρακολουθούμε με θαυμασμό τα κατορθώματα του ηγέτη μας. Ξέχασαν στην υφήλιο και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου. Την πρωτιά την έχει ο Αλέξης, και ο μόνος που μπορεί να τον υποκαταστήσει είναι ο Καρανίκας, μόλις μάθουν οι λαοί ότι η "καριέρα είναι χολέρα".

[Μπορεί και ο Φλαμπουράρης, που πρώτος υποστήριξε ότι οι Αριστεροί έχουν "ηθικό πλεονέκτημα" έναντι των αστών, και το διαπιστώνουμε καθημερινά].

Αρνήθηκαν οι Βούλγαροι πιλότοι να πετάξουν. «Τα μαχητικά αεροσκάφη είναι σε κακή κατάσταση, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ατυχημάτων», είπαν. Έπρεπε να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές πτήσεις με τα Mig-29. Μέχρι το τέλος του μήνα, έλεγχο του εναέριου χώρου της Βουλγαρίας θα κάνουν ιταλικά μαχητικά.

Ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων, Λιούμπτσο Γκεοργκιέφσκι, επανειλημμένα έχει τονίσει ότι το κόμμα του Γκρούεφσκι, VMRO ιδρύθηκε από τους Βουλγάρους για τη διεκδίκηση της Μακεδονίας, πριν από 124 χρόνια. Ο Γκεοργκιέφσκι, ειρωνεύεται τις δηλώσεις ανώτερων στελεχών του VMRO-DPMNE για τις αντιβουλγαρικές ανακοινώσεις, γράφοντας ότι τα στελέχη του κόμματος, δεν ξέρουν σε ποιο κόμμα βρίσκονται.

Είναι και ελληνικό το φαινόμενο… Εκτός από το ΚΚΕ και την Χρυσή Αυγή, τα στελέχη των άλλων κομμάτων γι’ αλλού ξεκίνησαν, αλλού βρίσκονται κι αλλού θα καταλήξουν. Κάτι τέτοιο εννοούσε και ο Αριστοτέλης κάνοντας λόγο για ετερογενή όντα, όπου οι σπόροι ενός φυτού μπορούσαν να βλαστήσουν δίνοντας διαφορετικό φυτό. Σήμερα στην πολιτική κοινωνιολογία μιλάμε για "ετερογονία σκοπού" μια έκφραση που χρησιμοποιούσε συχνά ο Παπανούτσος [πριν γεννηθεί ακόμη ο Αλέξης].

«Κανένα κόμμα δεν μπορεί να επιλύσει τη διαφωνία του ονόματος μόνο του, επομένως, είναι καλό για το VMRO–DPMNE να ενταχθεί στη διαδικασία», σύμφωνα με τον πρώτο Πρόεδρο του Κοινοβουλίου των Σκοπίων, Στόγιαν Άντοφ. Θεωρεί ότι τώρα δημιουργείται θετικό κλίμα για μια πιθανή λύση, εκτιμώντας τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας, Γ. Παπανδρέου, ο οποίος δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί αλλαγή ταυτότητας, αλλά ενδιαφέρεται μόνο για το όνομα της χώρας.

Ποιος είπε στον γιο της Μάργκαρετ, ότι δεν μας ενδιαφέρει η αλλαγή ταυτότητας, δηλαδή εθνικότητας, των Σλάβων; Δεν μας ενδιαφέρει ότι θα αποκαλούνται Μακεδόνες; {Να θυμίσω, ότι αυτόν τον κύριο τον ψήφισε το 47% του ψηφοφόρων ως εκλεκτότερο των Ελλήνων για να κυβερνήσει ένα άλλοτε υπερήφανο λαό].

Επιστολή του Δημοσθένη προς Αθηναίους, σα να ήταν σήμερα: «Όλοι πρέπει να εξοργίζεστε εξίσου όταν βλέπετε ότι πολύ εύκολα κινδυνεύουν να κακοποιηθούν οι πιο φτωχοί και αδύναμοι πολίτες, ενώ οι βδελυροί και πλούσιοι μπορούν να αδικοπραγούν ατιμωρητί και να εξαγοράζουν πρόσωπα για να εκβιάζουν καταστάσεις».