Skip to main content

Η θωράκιση της παράκτιας Θεσσαλονίκης και μια απειλή

Τα έργα σε τρεις δήμους της Θεσσαλονίκης για να προστατευτεί η παραθαλάσσια ζώνη και ο κίνδυνος να εισχωρήσει η θάλασσα και να φτάσει μέχρι τον ΠΑΘΕ.

Ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αποκατάστασης των σημαντικών φθορών που έχουν υποστεί πολλά αναχώματα, εδάφη και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στον νομό Θεσσαλονίκης υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Έργα που πιθανώς περνούν απαρατήρητα, αν και εντυπωσιακά, αλλά το κυριότερο έργα ζωτικής σημασίας για πολύ συγκεκριμένες περιοχές, παραθαλάσσιες και παραποτάμιες. Υπάρχει όμως και μια κρίσιμη εκκρεμότητα, εξαιρετικά απειλητική...

Οι παρεμβάσεις σε τρεις δήμους, που επλήγησαν από έντονα καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα να καταγράφονται απειλητικές καταστάσεις, είναι ήδη εμφανείς. Πρόκειται για τους δήμους Θερμαϊκού, Δέλτα και Χαλκηδόνας, όπου τα εδάφη είχαν υποστεί εκτεταμένες φθορές και απαιτούνταν άμεσες παρεμβάσεις για να μην πλημμυρίσουν ξανά περιοχές, για να μην υπάρξει περαιτέρω υποχώρηση του εδάφους, για να περιοριστούν οι επιπτώσεις των φαινομένων της διάβρωσης και της υφαλμύρωσης.

Όπως εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, «τα έργα αυτά ήταν επείγοντα και αναγκαία. Ειδικά στους τρεις δήμους που επλήγησαν από θεομηνίες, η κατάσταση είχε φτάσει σε οριακό σημείο. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τόσο στο δικό μας επίπεδο της αντιπεριφέρειας, όσο και σε επίπεδο αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης και Πολιτικής Προστασίας, ένωσε όλες τις δυνάμεις και σε συνεργασία με τους δήμους κατόρθωσε να ολοκληρώσει σχεδόν το σύνολο των παρεμβάσεων, θωρακίζοντας τις περιοχές που αντιμετώπιζαν τα μεγαλύτερα προβλήματα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας, ήδη έχει ολοκληρωθεί η αντιστήριξη με συρματοκιβώτια σε δυο πρανή που κατέρρευσαν στην πλαζ και το κέντρο υγείας της Νέας Μηχανιώνας, όπως και στην περιοχή Αγνάντι της Επανομής, ενώ σε εξέλιξη είναι αντίστοιχη παρέμβαση στην Αγία Τριάδα, στην περιοχή του ΠΙΚΠΑ.

Επίσης, ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις στο Καλοχώρι και στο παράκτιο ανάχωμα, που το «έφαγε» το νερό, με αποτέλεσμα να περιοριστεί πλέον το φαινόμενο της διάβρωσης, ενώ ανάλογες παρεμβάσεις έγιναν και στο αλιευτικό καταφύγιο Λουδία, αλλά και στα στραγγιστικά κανάλια της Χαλκηδόνας.

Αρκετά από αυτά τα έργα είναι σε εξέλιξη ακόμη, καθώς γίνονται και πολλές συντηρήσεις σημειακά, προκειμένου η θωράκιση να είναι ολοκληρωμένη.

Υπάρχει όμως μια συγκεκριμένη απειλή και μάλιστα εξαιρετικά επείγουσα. Πρόκειται για την ανάγκη αποκατάστασης του αναχώματος μεταξύ Χαλάστρας και Καλοχωρίου, το οποίο κινδυνεύει σήμερα να σπάσει και να εισέλθει η θάλασσα στον κάμπο, φτάνοντας μέχρι την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών!

Η συγκεκριμένη εκκρεμότητα ανάγκασε την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, να ζητήσει έκτακτη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση ύψους 10 εκ. ευρώ, ώστε να γίνουν κι εκεί οι απαιτούμενες παρεμβάσεις και να περιοριστεί η απειλή, που είναι πολύ σοβαρή. Το συγκεκριμένο έργο είναι μάλιστα και τεχνικά δύσκολο, διότι το παράκτιο ανάχωμα είναι εκτεθειμένο στο κύμα και θα χρειαστεί αποκατάσταση και ενίσχυση με βράχια.

Όπως είπε ο κ. Γιουτίκας, «η κ. Πατουλίδου παλεύει εδώ και πολύ καιρό να επιτύχει τη χρηματοδότηση για το συγκεκριμένο έργο, και πέτυχε με επιμονή και υπομονή να αποσπάσει την υπόσχεση ότι θα δοθούν τα απαιτούμενα κονδύλια για να ξεκινήσει η μεγάλη και σωτήρια αυτή παρέμβαση».