Skip to main content

Η THI Αυστραλίας στηρίζει τους ευάλωτους πληθησμούς στην Ελλάδα

Η δωρεά της THI Αυστραλίας, ύψους 35.000 δολαρίων Αυστραλίας, θα χρηματοδοτήσει τις Μονάδες Κινητής Υποστήριξης (ΜΚΥ) για 12 μήνες.

Την συνεργασίας της με την Emfasis Foundation, για την στήριξη και την ενδυνάμωση των ευάλωτων πληθυσμών στην Ελλάδα, που βρίσκονται ήδη ή απειλούνται από αστεγία μέσω πρωτοποριακών κοινωνικών προγραμμάτων Εργασίας στο Δρόμο (streetwork) και εξειδικευμένων υπηρεσιών υποστήριξης, ανακοίνωσε η Ελληνική Πρωτοβουλία Αυστραλίας (The Hellenic Initiative Australia).

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η δωρεά της THI Αυστραλίας, ύψους 35.000 δολαρίων Αυστραλίας, θα χρηματοδοτήσει τις Μονάδες Κινητής Υποστήριξης (ΜΚΥ) για 12 μήνες, δίνοντας στην Emfasis τη δυνατότητα να επεκτείνει τις κοινωνικές δραστηριότητες υποστήριξης των ανθρώπων που ζουν στο δρόμο, στα πρόθυρα  αστεγίας, ή αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις επιβίωσης και κοινωνικό αποκλεισμό.

Σε αντίθεση με τις συμβατικές υπηρεσίες υποστήριξης, που βοηθούν άτομα που απευθύνονται σε αυτές, η Emfasis στέλνει τις Μονάδες Κινητής Υποστήριξης στις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, όπου βρίσκονται ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Υπό τη καθοδήγηση έμπειρων street workers και εθελοντών, οι ΜΚΥ μοιράζουν φαγητό και είδη πρώτης ανάγκης ενώ ταυτόχρονα καθοδηγούν και κινητοποιούν τους ίδιους με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους.

Η Emfasis διεξάγει λεπτομερείς δημογραφικές χαρτογραφήσεις των υποβαθμισμένων περιοχών και πληθυσμών, καταγράφοντας τις ακριβείς ανάγκες και το προφίλ του ευάλωτου πληθυσμού. Ανάμεσα στις ομάδες αυτές βρίσκονται άνεργες οικογένειες, άνθρωποι με θέματα ψυχικής υγείας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, νέοι με προβλήματα εξαρτήσεων, αλλά και παιδιά που εργάζονται ή ζουν στο δρόμο.

Η Emfasis συνεργάζεται με τη τοπική κοινότητα, τους κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνιολόγους, ψυχολόγους και άλλους ειδικά εκπαιδευμένους εθελοντές για να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής  όσων έχουν ανάγκη. Η ολιστική αυτή προσέγγιση στοχεύει στο να βοήθησει τους ανθρώπους να κινητοποιηθούν, έχοντας πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες και ιατρική φροντίδα. Οι εθελοντές συμβάλλουν επίσης στην απόκτηση απαραίτητων εγγράφων τους, όπως ταυτότητες, εξασφαλίζοντας την πρόσβαση τους σε παροχές κοινωνικής ασφάλισης, ενώ ταυτόχρονα τους συνοδεύουν σε ιατρικές και άλλες υπηρεσίες παρακολούθησης και υποστήριξης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Αθήνα τον Ιανουάριο, ο Πρόεδρος της THI, Νίκολας Παππάς, συνάντησε τη Μονάδα Κινητής Υποστήριξης και την Μαρία Καρρά,  ιδρυτικό μέλος της Emfasis.

«Η THI Αυστραλίας είναι περήφανη που υποστηρίζει τα πρωτοποριακά προγράμματα streetwork της Emfasis,  βοηθώντας τους συνανθρώπους μας που επηρεάστηκαν σοβαρά από την βαθειά κοινωνικό-οικονομική κρίση στην Ελλάδα», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΤΗΙ Αυστραλίας, Νικόλας Παππάς. «Αυτή η δωρεά αντιπροσωπεύει μια σημαντική συνεργασία με την  αφοσιωμένη ομάδα της Emfasis , που θα συμβάλλει καταλυτικά στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους.»

Η συνεργασία με την  Emfasis είναι η πρώτη νέα δωρεά που ανακοινώθηκε από τα έσοδα που προέκυψαν από την καμπάνια The Hellenic Initiative Australia’s One Greece 2017. Η THI Αυστραλίας έχει δεσμεύει πάνω από 500,000 δολάρια Αυστραλίας, στο πρόγραμμα Crisis Relief για τα επόμενα τρία χρόνια.

«Η υποστήριξη της THI Αυστραλίας ενισχύει σημαντικά τις κινητές μας μονάδες στην Αθήνα και στον Πειραιά και θα μας δώσει την δυνατότητνα προσεγγίσουμε περισσότερους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια, ελπίδα και ένα καλύτερο μέλλον», δήλωσε η κυρία Καρρά.

«Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια παραμένει το βασικό συστατικό μιας υγιούς κοινωνίας. Είμαστε ενθουσιασμένοι που η δωρεά θα προσφέρει στους street workers της οργάνωσης τα απαραίτητα μέσα για την στήριξη των άστεγων, αισιοδοξία  και αλληλεγγύη.»

«Με το 15% του πληθυσμού να ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, ανεργίας, με χαμηλό ηθικό και  δυσβάσταχτες οικονομικές επιβαρύνσεις, πολλά νοικοκυριά έχουν οδηγηθεί σε απόγνωση», δήλωσε η κυρία Καρρά και συνέχισε:

«Οι άνθρωποι που συναντούμε στους δρόμους είναι άνθρωποι που έχουν υποφέρει από αντιξοότητες στη ζωή και απλά δεν ήταν τόσο τυχεροί όσο οι περισσότεροι από εμάς ώστε να ανακάμψουν. Χρειάζονται να νιώσουν ότι δεν είναι εντελώς ξεχασμένοι και ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που νοιάζονται για αυτούς και θέλουν να τους βοηθήσουν»

Σχετικά με το Emfasis Foundation

Η Emfasis Foundation είναι μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία. Είναι γέννημα ιδιωτικής πρωτοβουλίας και ιδρύθηκε για να δώσει άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις στις συνολικές ανάγκες ευάλωτων και κοινωνικά αποκλεισμένων συνανθρώπων μας (άστεγων, άνεργων, κάτω από το όριο φτώχειας, με προβλήματα διαφόρων ειδών εξαρτήσεων, μετακινούμενων παιδιών στο δρόμο – street connected children κ.α.) που διαβιούν κυρίως σε κατάσταση δρόμου ή επικείμενης αστεγίας και οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Οι κύριες μέθοδοι εργασίας της Emfasis είναι η Εργασία στο Δρόμο και η κοινωνική δραστηριότητα μέσω μιας 40μελούς ομάδας εξειδικευμένων street workers.

Μέχρι σήμερα, ο οργανισμός έχει πραγματοποιήσει πάνω από 120.000 ώρες εθελοντισμού, καθώς και 14 προγραμμάτων ανακούφισης, καμπάνιες, και αγγίζει ζωές πάνω από 3.000 ανθρώπων το χρόνο.