Skip to main content

Η Θεσσαλονικιά που με τα ρούχα της απαντά στο αιώνιο γυναικείο ερώτημα

Η Έλενα Σαμαρά, που φέρνει για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά ρούχα τύπου «transformers», παρουσιάζει στη Voria.gr την καινοτόμα δουλειά της.

Απάντηση στο αιώνιο ερώτημα όλων των γυναικών «τι να φορέσω σήμερα» επιχειρεί να δώσει η Έλενα Σαμαρά, η νεαρή Θεσσαλονικιά η οποία έκανε το μεγάλο βήμα και αποφάσισε να ασχοληθεί ενεργά  με το fashion design, παρουσιάζοντας στο ελληνικό και μη κοινό, την πρώτη της limited edition συλλογή - τύπου «transformers».

Η Έλενα (στην κεντρική φωτογραφία) έτσι και αλλιώς δεν είναι άγνωστη στη δημιουργική και καινοτόμα σκηνή της Θεσσαλονίκης. Μαζί με την μητέρα της, Μένη Σαπρανίδου, δημιουργήσαν τα πασίγνωστα πλέον στους Θεσσαλονικείς, Pillbox, τα οποία σε κάθε διοργάνωση φέρνουν στο προσκήνιο νέους δημιουργούς χειροποίητων κοσμημάτων και αντικειμένων. Ακόμη, η ίδια συμμετέχει ενεργά στην ομάδα σεμιναρίων του toolbox, ενώ το τελευταίο της βήμα είναι αυτό στο fashion design.

Η συλλογή

Όπως ανέφερε η Έλενα στη Voria.gr, το βασικό concept της συλλογής είναι η αλλαγή και πώς μπορεί αυτή να βοηθήσει τη γυναίκα φοράει τα ρούχα της να μην σταματά να εξελίσσεται. Η ιδιαιτερότητα της συλλογής είναι ότι αποτελείται από οκτώ κομμάτια (σακάκια, πανωφόρια και γιλέκα) τα οποία είναι... μισά και τα οποία ενώνονται μεταξύ τους μέσω δύο φερμουάρ, μπροστά και πίσω.

Κάθε ένδυμα μπορεί να χωριστεί στα δύο και μετά να ενωθεί με ένα άλλο νέο κομμάτι και έτσι να δημιουργηθεί ένα τελείως καινούργιο ρούχο.



«Η ιδέα της αλλαγής ήδη έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον των σχεδιαστών στον χώρο της μόδας, ωστόσο η δυνατότητα να επέμβουμε οι ίδιοι στα ρούχα μας, να τα αλλάξουμε και να τα κάνουμε δικά μας, έχοντας απλώς ένα φερμουάρ είναι κάτι το οποίο δεν έχω δει, τουλάχιστον στην Ελλάδα», αναφέρει η Έλενα χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η χρήση υφασμάτων, αλλά και το φερμουάρ είναι το trademark των ρούχων.



Για την πρώτη της transformative συλλογή, η Έλενα επέλεξε δύο μονόχρωμες επιλογές (μαύρο και μπλε), ενώ υπάρχουν και πιο extreme κομμάτια (pied de poulle, ριγέ, λαχούρ μπροκάρ, βελούδο off black, μπορντώ συνθετική γούνα και μπεζ δερματίνη.



«Τα κομμάτια της φθινοπωρινής συλλογής θα λειτουργήσουν ως βάση για τις επόμενες συλλογές που θα έρθρουν από τα Χριστούγεννα και μετά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Έλενα

Ποια είναι όμως η νεαρή σχεδιάστρια μόδας, η οποία μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, απέκτησε τόσο ενδιαφέρον βιογραφικό;

H 32χρονη Θεσσαλονικιά σπούδασε Πολιτιστική Τεχνολογία και Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ωστόσο αργότερα αποφάσισε να σπουδάσει Σχεδίαση Γυναικείων Ενδυμάτων στο Κολέγιο St. Martins του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Όπως αναφέρει η ίδια, ήταν μία δουλειά την οποία ανέκαθεν έκανε η μητέρα της, η οποία διδάσκει μαθήματα σε σχολή ραπτικής της Θεσσαλονίκης και έτσι δεν ήταν δύσκολο για αυτή να μπει στον κόσμο του σχεδιασμού ρούχων.

«Η γνώση που απέκτησα δουλεύοντας full-time και part-time, σε όλα τα καθήκοντα, από το κομμάτι του σχεδιασμού έως και το κομμάτι της παραγωγής, πλέον είναι ένα από τα πιο πολύτιμα πράγματα που κατέχω», εξήγησε χαρακτηριστικά.



Σε ερώτηση της Voria.gr για το τι συμβουλή θα έδινε σε νέους, οι οποίοι θέλουν να ακολουθήσουν τα βήματά της, η ίδια απαντά: «Άποψή μου είναι ότι, εάν έχει βάσεις από τους γονείς του, να τις εκμεταλλευθεί. Έτσι και αλλιώς η χώρα μας έχει καλό πρόσωπο προς τα έξω, σε ό,τι αφορά την ποιότητα. Και αν δεν έχει το background, όμως, να μην το βάλει κάτω. Θα είναι σαφώς πιο δύσκολο όποτε χρειάζεται υπομονή, ενώ θα βοηθούσε εάν έχει και δεύτερο άτομο στην προσπάθειά του αυτή»

Η συλλογή της Έλενας Σαμαρά δειγματίστηκε στο Athens Fashion Trade Show και θα διατίθεται μόνο σε χοντρική σε καταστήματα τα οποία θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, μέχρι και τον Λίβανο.