Skip to main content

Η Θεσσαλονίκη τιμά τον άνθρωπο που δημιούργησε την ελληνική τηλεόραση

Ο Μάνος Ιατρίδης πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, το οποίο μετεξελίχθηκε σταδιακά στο σημερινό ΝΟΗΣΙΣ.

Εκδήλωση αφιερωμένη στην μνήμη του Μάνου Ιατρίδη και στο πολυδιάστατο έργο του θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 28 Ιουνίου, στις 19.00 στο Συνεδριακό Κέντρο "Καθηγητή Ν Οικονόμου", στο ΝΟΗΣΙΣ.

Ο Μάνος Ιατρίδης, ως Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Δημοσίων Σχέσεων στην 'Εκθεση του 1960, στην 25η Δ.Ε.Θ, που συνέπιπτε με τη 10η επέτειο από την ίδρυση της ΔΕΗ, είχε δύο ιδέες:

Στη μία από τις δύο αίθουσες του περιπτέρου της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, εγκατέστησε και λειτούργησε έναν μικρό υδροηλεκτρικό σταθμό.

Στη δεύτερη, έναν τηλεοπτικό σταθμό με εμβέλεια 20-30 χλμ που λειτούργησε τις ημέρες της Έκθεσης. Ήταν ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός στην Ελλάδα!

Τα όσα προηγήθηκαν για να στηθεί με πολύ κόπο και να λειτουργήσει η πρώτη ελληνική τηλεόραση απέδειξαν πως ισχύει η φράση στην οποία πίστευε Μάνος Ιατρίδης: «Δεν ήξεραν πως αυτό που πήγαιναν να κάνουν ήταν αδύνατο να γίνει. Γι αυτό και το κατόρθωσαν».

Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά, ο Μάνος Ιατρίδης, πρωτοστατεί στη δημιουργία του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, το οποίο μετεξελίχθηκε σταδιακά στο σημερινό Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας-ΝΟΗΣΙΣ.