Skip to main content

Η Θεσσαλονίκη θα συντονίζει τη βαλκανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Στόχος να ενταχθούν στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τα Βαλκάνια και η Ν.Α. Ευρώπη. Ανταγωνισμός και χαμηλότερες τιμές για καταναλωτές

Μέχρι τέλος του έτους θα δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη το Περιφερειακό Συντονιστικό Κέντρο Ασφάλειας της Ν.Α. Ευρώπης, ένα Κέντρο που θα αναλάβει το συντονισμό στη λειτουργία των δικτύων μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, με σκοπό το άνοιγμα των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, την ενίσχυση του ανταγωνισμού, χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές και εξοικονόμηση πόρων.

Η απόφαση για τη δημιουργία του Συντονιστικού Κέντρου λήφθηκε στη διημερίδα του ENTSO-E, του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου των Διαχειριστών Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό τη δημιουργία σε πρώτη φάση μίας ενιαίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε Βαλκάνια και Ν.Α. Ευρώπη, στο πλαίσιο της Κοινοτικής πολιτικής και του 3ου Ενεργειακού Πακέτου της ΕΕ και προωθεί μία, ενιαία, εσωτερική αγορά ηλεκτρισμού για όλη την Ευρώπη.

Μάλιστα όπως είπε η πρόεδρος του ENTSO-E κ. Bente Hagen, τα οφέλη από τη δημιουργία μίας ενιαίας αγοράς είναι πολύ μεγάλα καθώς εκτιμάται ότι από τη λειτουργία της η εξοικονόμηση πόρων σε χρήμα φτάνει το έτος τα 4,4 δισ ευρώ οπότε για τα Βαλκάνια, που έχουν μερίδιο 5% της αγοράς, η εξοικονόμηση πόρων θα είναι μεταξύ 200-250 εκατ ευρώ το χρόνο.

Μέχρι σήμερα στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής αγοράς έχει ενταχθει το 85% των Διαχειριστών Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, αλλά στο 15% που είναι ως και σήμερα εκτός συμπεριλαμβάνεται η Κοινοτική Ελλάδα, όπως και η Βουλγαρία, χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αλλά και της Ν.Α. Ευρώπης.

Όπως είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο δ/νων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Ιωάννης Μπλάνας, η ενοποίηση δεν είναι θέμα επενδύσεων σε υποδομές και δίκτυα αλλά κυρίως θεσμικών αλλαγών, απελευθέρωσης των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και συντονισμού των κρατών, αρχικά μέσω αυτού που ονομάζουν coupling, δηλαδή της δημιουργίας ζευγών μεταξύ μίας χώρας με ακριβότερο ρεύμα ( στη χονδρική) και μίας άλλης με φθηνότερο. Έτσι αρχικά η Ελλάδα θα συζευχθεί με την Ιταλία, η Σερβία με τη Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο επίσης με την Ιταλία κ.ο.κ.


Σε πρώτη φάση, συμφωνήθηκε στο συνέδριο, η σύσταση της εταιρείας που θα αναλάβει να στήσει το συντονιστικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης και η συμμετοχή σε αυτήν της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, του Κοσσόβου, ενώ πολύ κοντά είναι στο να υπογράψει και η Τουρκία, ενώ εξετάζουν τη συμμετοχή τους Αλβανία και ΠΓΔΜ.

Η εταιρεία, η έκτη που δημιουργείται, όπως είπε ο κ. Μπλάνας θα στελεχωθεί αρχικά από εξειδικευμένα στελέχη των Διαχειριστών Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία πριν το τέλος του 2017. Ο ρόλος της θα είναι συμβουλευτικός μέχρι τουλάχιστον, βάσει ευρωπαϊκού σχεδιασμού, ένα Κέντρο να λειτουργεί για όλη την Ευρώπη.

Η κ. Hagen τόνισε ότι Βαλκάνια και Ν.Α. Ευρώπη διαθέτουν ένα ενεργειακό δυναμικό με τεράστια προοπτική και ειδικότερα σε ότι αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η δημιουργία μίας περιφερειακής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμη.  Σε δύο - τρία χρόνια τα Βαλκάνια θα είναι έτοιμα για να λειτουργήσει ενιαία η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, εκτίμησε η κ. Hagen.

Η Ελλάδα, μετά την ψήφιση του βασικού νόμου για την αγοράς ενέργειας είναι έτοιμη πλέον να κάβει τη μετάβαση στο ευρωπαϊκό μοντέλο και μετά το coupling με την Ιταλία να προχωρήσει στη σύζευξη και με όλες τις υπόλοιπες χώρες.

Nα σημειωθεί ότι στον ENTSO-E μετέχουν 42 Διαχειριστές Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας από 35 χώρες, με συνολικά 312.693 χλμ δικτύων μεταφοράς, 3278 TWh ηλεκτρικής κατανάλωσης, οι οποίοι προμηθεύουν πάνω από 500 εκατομμύρια πελάτες.