Skip to main content

Η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει το EuroPride του 2020

Το EuroPride είναι το κεντρικό φεστιβάλ υπερηφάνειας της Ευρώπης που πραγματοποιείται από το 1992 κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη.

Η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει τελικά τη διοργάνωση του κεντρικού φεστιβάλ υπερηφάνειας της Ευρώπης, EuroPride 2020.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η τελική ψηφοφορία της πανευρωπαϊκής ομοσπονδίας διοργανωτών pride (EPOA) στην ετήσια συνέλευσή της στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, όπου και αναδείχθηκε νικήτρια.

Το Thessaloniki Pride ήταν υποψήφιο για την ανάληψη της διοργάνωσης, μετά από αίτημα που κατέθεσε και επίσημα.

Το EuroPride είναι το κεντρικό φεστιβάλ υπερηφάνειας στην Ευρώπη που προωθεί την ισότητα, την αγάπη και την ορατότητα των LGBTI (γκέι, λεσβιών, αμφί, τρανς, ίντερσεξ) κλπ., που φιλοξενείται κάθε χρόνο σε διαφορετική ευρωπαϊκή πόλη. Το EuroPride είναι το κεντρικό φεστιβάλ υπερηφάνειας της Ευρώπης που πραγματοποιείται από το 1992 κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη.

Η υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης ήταν αντιμέτωπη με τις αντίστοιχες διοργανώσεις των Βρυξελλών (Βέλγιο), του Αμβούργου (Γερμανία) & του Μπέργκεν (Νορβηγία).

Στην επικράτηση αυτή συνέβαλε το γεγονός, όπως αναφέρει η ελληνικη αντιπροσωπεία, ότι «ο αγώνας για την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των LGBTI είναι σε κρίσιμο σημείο στην Ελλάδα, καθώς επίσης και ότι η διεξαγωγή του EuroPride στη Θεσσαλονίκη θα έχει επιρροή και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, όπου η ομοφοβία και η τρανσφοβία είναι σε σχετικά υψηλά επίπεδα».

Τη Θεσσαλονίκη εκτός από τους εκπροσώπους της LGBTI κοινότητα, εκπροσώπησαν στο Γκέτεμποργκ εκ μέρους του κεντρικού δήμου, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καλυψώ Γούλα και η αντιπρόεδρος του Ρία Καλφακάκου.

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την European Pride Organisers Association που με την ψήφο τους μας εμπιστεύτηκαν και μας δίνουν την τιμή να φιλοξενήσουμε το EuroPride 2020. Είναι μια μεγάλη κατάκτηση για το ΛΟΑΤΚΙ κίνημα, όχι μόνο για την Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Δεσμευόμαστε πως το Euro Pride 2020 θα είναι μια γιορτή διεκδίκησης που θα αλλάξει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων προς το καλύτερο», τόνισε στη Voria.gr ο Θάνος Βλαχογιάννης, εκπρόσωπος Τύπου του Thessaloniki Pride.

Εκτιμάται ότι η διοργάνωση ενός EuroPride στην Ελλάδα μπορεί να προσφέρει πολλά στην ελληνική LGBTI κοινότητα, καθώς θα προβάλει τα αιτήματά της σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα χρησιμεύσει ως μοχλός πίεσης για την εκπλήρωση αυτών. Παράλληλα, θα δώσει φωνή σε κοινότητες από γειτονικές χώρες των οποίων τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται σε κίνδυνο.