Σάββατο 26 Μαΐου 2018
x

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΤΟΥ 1917 ΣΤΗΝ 82Η ΔΕΘ

Ήδη έχει αρχίσει να στήνεται στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης σε κλίμακα μέρος του παραλιακού μετώπου της πόλης

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη Μεγάλη Πυρκαγιά και η Θεσσαλονίκη των παραμονών της φωτιάς «ανασταίνεται» τον Σεπτέμβριο, στην 82η ΔΕΘ.  

Ήδη έχει αρχίσει να στήνεται στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης σε κλίμακα μέρος του παραλιακού μετώπου της πόλης, εν έτει 1917. Με τη λήξη της διεθνούς έκθεσης πρόκειται να παραδοθεί πραγματικά στις φλόγες (όπως έγινε και στο Λονδίνο, όπου μια ρέπλικα της πόλης του 17ου αιώνα παραδόθηκε επίσης στις φλόγες κατά την επέτειο της Μεγάλης Πυρκαγιάς της πόλης του 1666).

«Δημιουργούμε τρισδιάστατη μακέτα του παραλιακού μετώπου πριν από την πυρκαγιά, βασισμένη σε φωτογραφίες της εποχής. Η μακέτα, που στήνεται ήδη στο περίπτερο 16, θα έχει μήκος 30 μέτρων, ενώ σε κάποια σημεία το ύψος της θα φτάνει μέχρι και στα τέσσερα μέτρα. Η μακέτα σχεδιάζεται πολύ προσεκτικά, καθώς στη διάρκεια της ΔΕΘ και σε συνεργασία με εξειδικευμένους επαγγελματίες, πίσω από τα κτίρια, που είναι φτιαγμένα από ειδικό μουσαμά, θα βγαίνουν καπνοί και «φλόγες». Την τελευταία ημέρα της έκθεσης, θα κάψουμε τη μακέτα, όπως έκαναν και στο Λονδίνο για την επέτειο της δικής τους μεγάλης πυρκαγιάς», αποκαλύπτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Κυριάκος Ποζρικίδης. Όπως αναφέρει,  σχεδιάζονται και δρώμενα, με ηθοποιούς με κοστούμια εποχής κτλ.

Για να αναστηθεί η Θεσσαλονίκη των παραμονών της πυρκαγιάς θα συνεργαστεί μεγάλη ομάδα ανθρώπων. Οι βασικοί συντελεστές ωστόσο, εκτός από τη ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ, είναι -σύμφωνα με τον κ. Ποζρικίδη- η «Παράλλαξη» και η αντιδημαρχία Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, ενώ το ατμοσφαιρικό σκηνικό της μακέτας επιμελείται ο γνωστός σκηνογράφος και σχεδιαστής κοστουμιών Γιάννης Κατρανίτσας.

Στις φωτογραφίες που έχει αναρτήσει στο facebook ο κ. Ποζρικίδης, τα υπέροχα ιστορικά κτίρια της πόλης ορθώνονται μεγαλοπρεπή.

Το «Ολυμπος Παλάς» και το «Σπλέντιντ», παγωμένα στον χρόνο και στον μουσαμά, εξακολουθούν να ανοίγουν τις περίτεχνες πόρτες τους σε κατοίκους και επισκέπτες της θερινής Θεσσαλονίκης. Δίπλα τους φαίνεται ένα κτήριο του οποίου η επιγραφή χαρακτηριστικά αναγράφει «ΣΤΑΙΝ'Σ ΟΡΙΕΝΤΑΛ ΣΤΟΡΕΣ ΛΙΜΙΤΕΤ», το οποίο έμεινε στην ιστορία ως το μοναδικό στην πλατεία Ελευθερίας (τότε Ολύμπου), που ως εκ θαύματος δεν καταστράφηκε.

Σημειώνεται ότι η φωτιά, που ξεκίνησε από ένα φτωχικό σπίτι προσφύγων στη διεύθυνση Ολυμπιάδος 3, στη συνοικία Μεβλανέ, προκλήθηκε -σύμφωνα με τις έρευνες που ακολούθησαν- από σπίθα της φωτιάς μιας κουζίνας, η οποία έπεσε σε παρακείμενη αποθήκη με άχυρο.

Οι φλόγες, που «καβάλησαν» τον Βαρδάρη και εξαπλώθηκαν με ταχύτητα ανέμου ακόμη και σε πανιά πλοιαρίων μέσα στη θάλασσα, κατέστρεψαν έκταση άνω του ενός -κατά άλλες πηγές ενάμισι- τετραγωνικού χιλιομέτρου, κατέκαψαν μεταξύ άλλων 9.500 κτίρια, 16 συναγωγές, 12 τζαμιά και τρεις χριστιανικούς ναούς και σε μόλις 32 ώρες άφησαν άστεγους (και χωρίς καμία περιουσία) πάνω από 70.000 ανθρώπους, κατά κύριο λόγο Εβραίους. Το ύψος των υλικών ζημιών υπολογίστηκε σε 8.000.000 χρυσές λίρες.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ