Skip to main content

Η Θεσσαλονίκη, όπως την οραματίστηκαν Γάλλοι και Σουηδοί φοιτητές

Πώς θα συνδεθεί ο Κέδρινος Λόφος με το παραλιακό μέτωπο του Θερμαϊκού με κυρίαρχο το στοιχείο του πρασίνου και του νερού.

Μια ανανεωμένη Θεσσαλονίκη, με κυρίαρχο το στοιχείο του νερού και του πράσινου μέσα στην πόλη, παρουσίασαν σήμερα μεταπτυχιακοί φοιτητές από πανεπιστήμια της Γαλλίας, της Σουηδίας, της Γερμανίας, της Σλοβενίας και της Ελλάδας στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Οι φοιτητές συμμετείχαν στον διεθνή φοιτητικό διαγωνισμό με θέμα την «Ανασύνθεση του τοπίου της Θεσσαλονίκης, από το δάσος στη θάλασσα, επί της οδού Γ΄ Σεπτεμβρίου». Οι εργασίες που βραβεύτηκαν παρουσιάστηκαν στο διεθνές συμπόσιο με τίτλο: «Landarch-Competition 2014», το οποίο πραγματοποιήθηκε από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Αρχιτεκτονική Τοπίου του ΑΠΘ.

Ορισμένοι από τους φοιτητές που βρέθηκαν στο Συμπόσιο

Το θέμα του διαγωνισμού αναφέρεται στην οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου, φυσική δίοδο της Θεσσαλονίκης από τον Κεδρινό Λόφο έως το παραλιακό μέτωπο του Θερμαϊκού, μαζί με γειτνιάζοντα πεδία και τοποθεσίες εξαιρετικής σημασίας.

Μια ανανεωμένη, σχεδόν αγνώριστη Γ΄Σεπτεμβρίου

Το πρώτο βραβείο, μαζί με το ποσό των 3.000 ευρώ, απέσπασαν τρεις φοιτητές από τρία διαφορετικά πανεπιστήμια της Γαλλίας (Ρενς, Μπορντό, Παρίσι) με την εργασία Framework in Progress. Το δεύτερο βραβείο, μαζί με 2.000 ευρώ, κέρδισαν δύο φοιτητές από την Ουψάλα της Σουηδίας και η εργασία τους με θέμα Contain and Connect, ενώ το τρίτο βραβείο και 1.000 ευρώ, κέρδισαν δύο φοιτητές από το Κάσσελ της Γερμανία, με την εργασία Through Saloniki Valley.

Η εργασία Framworks in Progress

Συγκεκριμένα, η πρόταση Framework in Progress, επιχειρεί να “ανοίξει” τον δημόσιο χώρο και να ενσωματώσει την παλιά πόλη, στη νέα. Στόχος είναι τα οικοδομικά τετράγωνα της Γ΄ Σεπτεμβρίου να συνδεθούν στενά με τον δημόσιο χώρο, ο οποίος θα μεγαλώσει. Πώς θα γίνει αυτό; 

Μεγαλώνοντας τα πεζοδρόμια της περιοχής, μικραίνοντας τις λωρίδες στους δρόμους και επαναφέροντας το δάσος στην πόλη, μέσω της οικολογικής αποκατάστασης. Αθλητικά γήπεδα και δημόσια πάρκα που θα αναδεικνύουν τη δασική περιοχή και θα τη συνδέουν με την αστική, παιδικές χαρές και πράσινα δωμάτια τα οποία θα ενισχύουν την περιοχή της Πανεπιστημιούπολης, μεγαλύτερα πεζοδρόμια στην περιοχή της Helexpo και “ένεση πρασίνου” με ψηλά δέντρα τα οποία θα προσελκύουν τον κόσμο στην περιοχή του Βυζαντινού Μουσείου και μέσω ποδηλατοδρόμων θα οδηγούν τους πεζούς και όχι μόνο στο παραλιακό μέτωπο της πόλης.

Οι βασικές ενότητες του Frame in Progress

Η πρόταση Contain and Connect διαχωρίζει την Γ΄ Σεπτεμβρίου σε πέντε ενότητες. Το Λιμάνι, την Αγορά, την Πανεπιστημιούπολη, το Κέντρο Δραστηριότητας και την Κοίτη Ποταμού. Σκοπός τον φοιτητών είναι να συνδέσουν αυτές τις πέντε ταυτότητες και να τις κάνουν διαθέσιμες στον κόσμο.

Όπως είπαν, παρατήρησαν ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μικρή κοινωνική ανταλλαγή και σχεδόν καθόλου πράσινες περιοχές. Έτσι, σύμφωνα με το πλάνο τους η Θεσσαλονίκη θα διαμορφωθεί ως εξής:

Η εργασία Contain & Connect

Στην περιοχή του Λιμανιού, θα δοθεί μια γερή “ένεση πρασίνου” με διάφορα παρτέρια φυτεμένα σε όλο το μήκος και το πλάτος του. Μέσα στην περιοχή θα βρίσκεται δημόσια τουαλέτα, μπαρ, καταστήματα, και καφέ αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Στην περιοχή της αγοράς θα υπάρχουν γκαλερί, τοπικά καταστήματα, μουσεία, καταστήματα παροχής βοήθειας, όπως και καταστήματα εστίασης, ενώ λίγο πιο πάνω, στην πανεπιστημιούπολη είναι το μέρος, όπου θα προωθείται και θα ενισχύεται η φοιτητική ζωή, καθώς θα υπάρχει η πανεπιστημιακή καφετέρια, κτήριο ανάγνωσης, ντίσκο, μπαρ φοιτητών, καθώς και καντίνα.

Στο κέντρο δραστηριότητας προωθείται ο υγεινός τρόπος ζωής, καθώς θα υπάρχει γυμναστήριο, γήπεδο του πινγκ-πονγκ, αίθουσα γιόγκας και εγκαταστάσεις για skateboard και ορειβασία.

Τέλος, η περιοχή κοντά στο Σέιχ Σου, ή αλλιώς η Κοίτη Ποταμού, όπως την ονομάζουν, ενισχύεται και γίνεται περισσότερο προσβάσιμη στον κόσμο, με την ύπαρξη εστιατορίου, μπαρ, καφέ, πάρκινγκ και φοιτητικών εστιών.

Οι ταυτότητες της Τρίτης Σεπτεμβρίου

Παράλληλα, στην εκδήλωση βραβεύτηκαν δύο εργασίες οι οποίες κερδίζουν από 500 ευρώ η καθεμία. Συγκεκριμένα, βραβεύτηκε η εργασία Opening the Street in a Dynamic Unit πέντε φοιτητών από τη  Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας και η εργασία Urban Re_Traces τριών φοιτητών του ΑΠΘ.

Ο διαγωνισμός ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενεργείας,πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από την έναρξη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Αρχιτεκτονική Τοπίου.