Skip to main content

Η Θεσσαλονίκη και η επέτειος της απελευθέρωσης από τους ναζί

Άρθρο στη Voria.gr της επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Ρίας Καλφακάκου και του συντονιστή της δημοτικής κίνησης Θέμη Χαρίση.

της Ρίας Καλφακάκου και του Θέμι Χαρίση*

Φέτος γιορτάστηκε για δεύτερη χρονιά, η επέτειος της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα στρατεύματα του ΕΛΑΣ. Μια επέτειος που προσπαθούν να υποβαθμίσουν οι πικραμένοι δεξιοί, και πολύ περισσότερο οι απόγονοι των δοσίλογων και οι επίγονοι των χουντικών της 21ης Απριλίου που θέλουν μια άχρωμη απελευθέρωση, ή μάλλον απλώς την ανάμνηση της αποχώρησης των ηττημένων Γερμανών κατακτητών.
 
Το όνομα του ΕΑΜ, του μεγαλύτερου μαζικού κινήματος αντίστασης στον κατακτητή σε όλη την Ευρώπη, ενός κινήματος που που συσστράτευσε τη μεγάλη πλειοψηφία ενός περήφανου λαού, που απεχθάνονταν το ναζισμό, τους ανθρώπους και δεν φόρεσαν ποτέ κουκούλα και δεν συνεργάστηκαν με τον κατακτητή, το όνομα που συμβολίζει την μεγαλειώδη, ποτισμένη με αίμα ,εθνική αντίσταση στην Ελλάδα, προσπάθησαν, όλοι  όσοι  χάρις στο διεθνές μοίρασμα μετά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο, κατάφεραν να αποκτήσουν την πολιτική ισχύ που δεν είχαν στην χρυσή "εξορία" στα χρόνια της κατοχής, να το διαγράψουν από την ιστορία, την μνήμη και τη συνείδηση του λαού. Ο εμφύλιος που οδήγησε σε σκλήρυνση των πολιτικών που εφαρμόστηκαν, μετά και την ενσωμάτωση γερμανοτσολιάδων και δοσιλόγων στο αστικό πολιτικό σύστημα, ταύτισε σχεδόν την εθνική αντίσταση με την προδοσία, και σε αυτό δεν έχουν καμμία δικαιολογία απέναντι στην Ιστορία, οι αστοί πολιτικοί της εποχής, όσα λάθη και αρνητικά, και στρεβλές αποφάσεις του ΚΚΕ και αν καταγραφούν.
 
Την επέτειο της απελευθέρωσης καθιέρωσε ως τοπική γιορτή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και ο δήμος Θεσσαλονίκης εγκατέστησε  αναθηματική πλάκα με την επιγραφή Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ, μπροστά το Βασιλικό Θέατρο.Εκεί συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου για να τιμήσει τους μαχητές του ΕΛΑΣ, που έσωσαν  την πόλη από λιμό και λοιμό, σώζοντας την ύδρευση ,την ηλεκτρική εταιρία, και το Μύλο Αλατίνη, που είχαν υπονομεύσει οι φασίστες κατακτητές, σαν ένα τελευταίο δώρο στην πόλη που καταδυνάστευαν σε όλη την κατοχή, την πόλη  που πλήρωσε μεγάλο φόρο αίματος, με κορυφαίο παράδειγμα τους 50000 εβραίους που οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα εξόντωσης. Τον στρατό του ΕΛΑΣ που με συνετή πολιτική απέτρψε τις αντεκδικήσεις και έβγαλε τους δοσίλογους από την ΧΑΝΘ όπου είχαν οχυρωθεί.
 
Για να τιμήσουν την μέρα της απελευθέρωσης αναγέρθηκε ένα μνημείο στην πλατεία της Αγίας Σοφίας. Μνημείο που αργότερα γκρέμισαν οι συνεργάτες των κατακτητών, που προς αιώνια καταισχύνη τους, υιοθέτησαν οι απαξιωμένοι στην λαικη συνείδηση αστοί πολιτικοί, και χρησιμοποίησε το αστικό σύστημα για να καθυποτάξει ένα λαό με βαθύ δημοκρατικό φρόνημα.

Το μνημείο αυτό ήταν «Φτιαγμένο από ξύλο και στούκο, ένα ειδικό υλικό που το χρησιμοποιούν για τα τελειώματα των σκεπών, στα κοιμητήρια. Στη μία πλευρά του έφερε εντοιχισμένες πλάκες που η μία είναι η ελευθερία ξιφοφόρος που περνά μπροστά από «κόκκαλα Ελλήνων ιερά» μπροστά της μία ομάδα λαού και ανταρτών που προελαύνει και εκείνη γυρίζει πίσω και γνέφει στους υπόλοιπους ακολουθήστε με. Στο πλάι εικόνες και αναφορές στα μαρτυροχώρια που είχαν καεί από τους Γερμανούς όσα τότε ήταν γνωστά. "

Είναι ιστορικό χρέος απέναντι στην ιστορία και τις δημοκρατικές παραδόσεις  της πόλης , ο δήμος Θεσσαλονίκης να αναθέσει την κατασκευή ενός νέου μνημείου ,με τα ίδια θέματα και να το τοποθετήσει στην ίδια θέση, τιμώντας την ηρωική αντίσταση του λαού της Θεσσαλονίκης και όλης της Βόρειας Ελλάδας ,ενάντια στο φασισμό.

Και η υπόσχεση των νεαρών υπερασπιστών της ελευθερίας να γίνει έστω με τόση καθυστέρηση πραγματικότητα. Το μνημείο της απελευθέρωσης που το κάψανε οι φασίστες, ορκιζόμαστε να το ξαναχτίσουμε μαρμάρινο. ΕΠΟΝ.

Η Ρία Καλφακάκου είναι επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» και ο Θέμις Χαρίσης είναι συντονιστής της δημοτικής κίνησης.