Skip to main content

Υπέρ στρατηγικού συμμάχου για τη ΔΕΘ-Helexpo το ΕΒΕΘ

Ποιες οι θέσεις του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για την ενδεχόμενη ένταξη της ΔΕΘ – Helexpo στο Υπερταμείο.

Η αγορά δείχνει το δρόμο και τις καλύτερες λύσεις για τη ΔΕΘ-Helexpo υπογραμμίζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης αναφερόμενος στην ενδεχόμενη ένταξη της ΔΕΘ – Helexpo στο Υπερταμείο για την αξιοποίηση της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου. Το ΕΒΕΘ επισημαίνει ότι η εξεύρεση του κατάλληλου στρατηγικού συμμάχου είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσει την ανάπτυξη της εταιρείας και την εξέλιξή της σε περιφερειακό εκθεσιακό παίκτη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, όπως αναφέρει η έκταση όπου λειτουργεί η έκθεση πρέπει να χαρακτηριστεί ως «Εκθεσιακό Κέντρο», ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα αλλαγής του προφίλ της.

Αναλυτικά σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

Πρώτον, τα 180 στρέμματα στα οποία λειτουργεί το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης στο κέντρο της πόλης δεν πρέπει να αλλάξουν χρήση. Δεδομένου, μάλιστα, ότι οι χρήσεις γης είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των οργάνων της Ελληνικής Πολιτείας, η συγκεκριμένη έκταση πρέπει να χαρακτηριστεί ως «Εκθεσιακό Κέντρο», ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα αλλαγής του προφίλ της.  

Δεύτερον, η ΔΕΘ – Helexpo, η εταιρεία διοργάνωσης εκθεσιακών εκδηλώσεων, που σήμερα ανήκει κατά 100% στο Ελληνικό Δημόσιο, δείχνει εδώ και χρόνια να έχει εξαντλήσει τα όρια της, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εμπλεκόμενων. Σ΄ έναν κόσμο που αλλάζει, η εξεύρεση του κατάλληλου στρατηγικού συμμάχου είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσει την ανάπτυξη της εταιρείας και την εξέλιξή της σε περιφερειακό εκθεσιακό παίκτη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, επ’ ωφελεία της Θεσσαλονίκης και της εθνικής οικονομίας. 

Η πρακτική της ιδιωτικοποίησης των λιμενικών υπηρεσιών στη Θεσσαλονίκη, με αναζήτηση εξειδικευμένου παρόχου, με εξελιγμένη τεχνογνωσία και μεγάλη επενδυτική δυνατότητα, μπορεί να εφαρμοστεί κάλλιστα και στη ΔΕΘ-Helexpo. Πολύ δε περισσότερο, στην παρούσα χρονική στιγμή -και πιθανόν για αρκετά ακόμη χρόνια -που το Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να διαθέσει τους απαιτούμενους πόρους για τη βελτίωση των αναγκαίων εκθεσιακών υποδομών στη Θεσσαλονίκη. Κατά συνέπεια, κάθε ολοκληρωμένο σχέδιο που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός σύγχρονου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου, στον υφιστάμενο χώρο, μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με ιδιωτικά κεφάλαια, τα οποία θα διαθέσει ένας επενδυτής που δραστηριοποιείται στη διεθνή εκθεσιακή αγορά.

Η υπόθεση της παραγωγικής λειτουργίας της ΔΕΘ – Helexpo είναι πολύ σοβαρή για τη Θεσσαλονίκη και δεν θα πρέπει να επιτρέψει η Ελληνική Κυβέρνηση να τη διαχειριστούν, κατά το δοκούν, γραφειοκράτες και πολιτικοί. Είναι προφανές ότι η αγορά, δηλαδή η ίδια η ζώσα και παλλόμενη οικονομία, την οποία εκφράζουν αυθεντικά οι παραγωγικοί φορείς, δείχνει το δρόμο και τις καλύτερες λύσεις.