Skip to main content

Η Θέρμη περιμένει τον... επίμονο επενδυτή Ιβάν Σαββίδη

Η Σουρωτή το πρώτο επενδυτικό βήμα του ομογενή επιχειρηματία στην περιοχή. Στο στόχαστρο τα Λουτρά Θέρμης, ελπίδες για νέο αθλητικό κέντρο.

Προσδοκία για την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος του Ιβάν Σαββίδη για ένα νέο, σύγχρονο αθλητικό κέντρο στη Θέρμη, δημιουργείται μετά την απόκτηση του 43% και πλέον της Σουρωτή Α.Ε., σε συνδυασμό με το αίτημα που έχει υποβάλλει ο ομογενής επιχειρηματίες στο Δήμο Θεσσαλονίκης, με αντικείμενο την αξιοποίηση των Λουτρών Θέρμης που ως γνωστόν ανήκουν στον κεντρικό Δήμο του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Μπορεί τις τελευταίες μέρες ο κ. Σαββίδης να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος από τις δραματικές εξελίξεις στην ποδοσφαιρική ομάδα του ΠΑΟΚ, οι κινήσεις του όμως εξ αρχής έχουν δείξει ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον του για τη Βόρεια Ελλάδα έχει στρατηγικό χαρακτήρα.

Άλλωστε, εξαιτίας των πολλών πολιτικό-οικονομικών αναταραχών, της υπερφορολόγησης και της απερίγραπτης γραφειοκρατίας, οι ξένοι που πριν 2-3 χρόνια είχαν προσεγγίσει την περιοχή της Θέρμης εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για τη δημιουργία Κέντρων Αποκατάστασης και Μονάδων Υγείας, έχουν εξαφανιστεί από τον ορίζοντα. Ο μόνος που διαχρονικά δείχνει να έχει ενδιαφέρον και μάλιστα συνολικότερο, για την περιοχή, είναι ο..."επίμονος επιχειρηματίας" Ιβάν Σαββίδης.

Ο Δήμος Θέρμης ελπίζει, λοιπόν, ότι ο κ. Σαββίδης, που είχε αγανακτήσει με τη γραφειοκρατία και εγκατέλειψε την ιδέα του προπονητικού κέντρου, θα επανεξετάσει το σχέδιό του αφού πλέον έχει λυθεί το νομικό θέμα που αφορούσε την εκμίσθωση δημοτικής έκτασης των 220 στρεμμάτων.

Τώρα πλέον, με την τοποθέτησή του Ομίλου στην εταιρεία Σουρωτή Α.Ε., ο κ. Σαββίδης αποκτά σύνδεση με τη Θέρμη, όντας ήδη επενδυτής. Το είπε, άλλωστε, ο ίδιος ότι με την αξιοποίηση και των Λουτρών Θέρμης, σχεδιάζει να δημιουργήσει περί τις 1.000 θέσεις εργασίας στην περιοχή. Εάν ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεχθεί να εκμισθώσει τα Λουτρά, ο κ. Σαββίδης θα δημιουργήσει ένα θερμαλιστικό κέντρο και ξενοδοχείο για τη φιλοξενία όσων θα έρχονται στη λουτρόπολη. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, σαν αντάλλαγμα προς τον Δήμο, υπάρχει η σκέψη δημιουργίας ενός πολυχώρου αθλητισμού και αναψυχής για τους Θεσσαλονικείς.

Ωστόσο, από την αρχική επιστολή που έστειλε ο κ. Σαββίδης, μέχρι του σημείου να φθάσει να συγκεκριμενοποιήσει την πρότασή του, θα πρέπει ο Δήμος να διαμορφώσει το πλαίσιο αξιοποίησης της μεγάλης αυτής έκτασης, των περίπου 500 στρεμμάτων, στην οποία υπάρχει το γεωθερμικό δυναμικό, κελύφη κτιρίων προς αξιοποίηση, το δασύλλιο, παιδικός σταθμός. Εφ' όσον διαμορφωθεί από το πλαίσιο, τότε μόνο θα μπορέσει ο Δήμος να προσφέρει προς αξιοποίηση, μέσω διαγωνισμού, τα Λουτρά Θέρμης.

Βεβαίως ο Όμιλος Σαββίδη, επιχειρεί ταυτόχρονα και παράλληλα επενδυτικά ανοίγματα και αλλού. Είναι το ακίνητο στο Παλιούρι, που πήρε από το ΤΑΙΠΕΔ και στο οποίο θα σχεδιάζει να επενδύσει περί τα 80 εκατ. για τη δημιουργία τουριστικού συγκροτήματος, μόλις εξασφαλιστεί το σύνολο των εγκρίσεων. Επίσης, είναι η επένδυση για τη ριζική ανακαίνιση, το "Remake" του ξενοδοχείου Μakedonia Pallace, ύψους 12,4 εκατ. ευρώ, αλλά και ένα ακόμη πιθανό επενδυτικό project, που φέρεται να σχεδιάζει στη νότια Ρόδο για τη δημιουργία ενός αθλητικού κέντρου προετοιμίας διεθνών ομάδων.

Είναι ένα στοίχημα λοιπόν το αν ο όμιλος Σαββίδη, που εκδήλωσε ενδιαφέρον και για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης ενώνοντας δυνάμεις με το γερμανικό fund, Deutche Invest Equity Partners, θα ξαναδεί ζεστά τη δημιουργία προπονητικού κέντρου στη Θέρμη, αν και ο Δήμος μπορεί πλέον να προχωρήσει τη διαδικασία για την εκμίσθωση της έκτασης των 220 στρεμμάτων, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 4 χλμ. από τη Σουρωτή και 7,5 χλμ. από τα Λουτρά Θέρμης.

Σε αυτή την έκταση, θα επενδύονταν αρχικά 24 εκατομμύρια, ποσό που σταδιακά θα αυξανόταν στα 150 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία ενός αθλητικού κέντρου με 10 γήπεδα, κολυμβητηρίου, ξενοδοχείου που θα μπορούσε να φιλοξενεί ως και τέσσερις αποστολές ομάδων, δηλαδή περί τα 200 άτομα και, φυσικά, όλες τις συνοδές εγκαταστάσεις. Η έκταση θα ενοικιάζονταν για 40 χρόνια με ετήσιο μίσθωμα 100.000 ευρώ.

Με την απόκτηση μεγάλου μετοχικού πακέτου της Σουρωτής και, όπως είναι αναμενόμενο, του ελέγχου της εταιρείας, θα φανεί πόσο μακριά είναι διατεθειμένος να φτάσει επενδυτικά στην περιοχή ο κ. Σαββίδης.