Skip to main content

Οι Passengers μάς ξεναγούν στην εναλλακτική Θεσσαλονίκη (videos)

Η ιδέα μιας ομάδας φοιτητών της Θεσσαλονίκης για μία εκπομπή στο Youtube αφιερωμένη στις γωνιές της πόλης και τους ανθρώπους της.

Θεσσαλονίκη είναι ο Λευκός Πύργος, η Νέα Παραλία και το λιμάνι. Η μπουγάτσα, το κουλούρι και η... μυρωδιά του Θερμαϊκού. Ή μήπως όχι; Οι “Passengers” αυτής της πόλης ξεφεύγουν απ’ τα τετριμμένα, παίρνουν την κάμερα στο χέρι και ψάχνουν γειτονιές, στενά σοκάκια, μαγαζιά και ανθρώπους που δεν φιγουράρουν στις καρτ-ποστάλ και στα εξώφυλλα πολιτιστικών περιοδικών.

Από αυτήν την εβδομάδα ξεκινά μια νεανική εκπομπή με το όνομα “Passengers”, που θα ανεβαίνει στο Youtube και θα προβάλλει εναλλακτικά μέρη της Θεσσαλονίκης. Κάθε επεισόδιο θα περιλαμβάνει περιήγηση σε κάποια γωνιά της πόλης, παρουσίαση μιας δραστηριότητας που μπορεί να κάνει εκεί ο επισκέπτης, συζητήσεις με τον κόσμο και συνεντεύξεις. Ακόμη, οι Passengers σκοπεύουν να συμμετέχουν στα δρώμενα της Θεσσαλονίκης και να δραστηριοποιούνται με κάθε τρόπο στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Ποιοι είναι όμως οι Passengers, οι “επιβάτες” αυτής της πόλης; Είναι απλώς κάποιοι από τους φοιτητές που κατά χιλιάδες πλημμυρίζουν κάθε βράδυ τα στενά του κέντρου. Είναι μια μεγάλη παρέα που μέχρι στιγμής μετρά 40 μέλη και που θέλει να δείξει πως η κρίση δεν δικαιολογεί τα κλισέ και θέλει να σπρώξει την νεολαία να αναζητήσει καινούργιες εικόνες, ιδέες και εμπειρίες.

Την ιδέα είχε ο 19χρονος φοιτητής Χρήστος Κοτζαμπάσης. «Βγαίνοντας στη Θεσσαλονίκη είδα ότι οι φοιτητές πηγαίνουν συνεχώς στα ίδια μέρη, χωρίς να ψάχνονται για κάτι καινούργιο», λέει ο ίδιος στη Voria.gr και συνεχίζει: «Έτσι, σκέφτηκα πως πρέπει να γίνει κάτι ώστε να προβληθούν όλες οι επιλογές που έχει κανείς σ’ αυτήν την πάντα ζωντανή πόλη. Η μισή Ελλάδα και πλέον, έχει αναμνήσεις στην Θεσσαλονίκη. Σε όποια πόλη κι αν το πεις, κάποιος θα σου απαντήσει χαμογελώντας και θα έχει μια εμπειρία να σου διηγηθεί από τα φοιτητικά του χρόνια».

Έτσι λοιπόν, ο Χρήστος μοιράστηκε την ιδέα με μερικούς φίλους κι όλοι μαζί επικοινώνησαν το πρότζεκτ στο διαδίκτυο και άνοιξαν μια φόρμα για να δεχτούν αιτήσεις, προκειμένου να μεγαλώσουν την ομάδα τους. Μέσα σε περίπου δύο μήνες, δέχθηκαν πάνω από 200 αιτήσεις. Από αυτές, δημιουργήθηκε μια ομάδα 40 ατόμων. Άλλοι ανέλαβαν την έρευνα, άλλοι την εικονοληψία, άλλοι το μοντάζ κι άλλοι την προώθηση. Και όλοι μαζί ξεκίνησαν να τρέχουν το project. Οι αιτήσεις παραμένουν ανοικτές για όποιον βρίσκει ενδιαφέρουσα την ιδέα και θελήσει να συμμετάσχει.

«Θέλουμε να αφυπνίσουμε τους νέους της πόλης και να αναπτύξουμε τον φοιτητή μέσα στη Θεσσαλονίκη, να στείλουμε το μήνυμα ότι η νεολαία είναι ξύπνια και προσπαθεί. Δεν μας ρίχνει η οικονομική κρίση και η μιζέρια και μπορούμε ακόμη να κάνουμε παραγωγικά πράγματα και να έχουμε τη δική μας φωνή», αναφέρει ο κ. Κοτζαμπάσης. Όπως λέει ο ίδιος, η ομάδα έδεσε γρήγορα, έχουν ήδη αναπτυχθεί φιλίες και υπάρχει πολύ καλή χημεία. Όλοι συμμετέχουν εθελοντικά, μοιράζονται τις ιδέες και τις δυνατότητές τους και σχεδιάζουν τα επόμενά τους βήματα.

Βρείτε την ομάδα στο Facebook εδώ και δείτε το κανάλι της στο Youtube εδώ.