Skip to main content

«Η θάλασσα θα μπει στην Τσιμισκή»: Εφιαλτικές προβλέψεις για τη Θεσσαλονίκη που απειλείται από την κλιματική κρίση

Σήμα κινδύνου για την πόλη της Θεσσαλονίκης - Οι δραματικές επιπτώσεις που αναμένεται να επιφέρει η κλιματική αλλαγή

Η αύξηση της θερμοκρασίας, η μείωση χιονοπτώσεων και βροχοπτώσεων, οι καταστροφικές πλημμύρες και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι μερικές από τις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με δραματικές συνέπειες στις ζωές ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Μόνο κατά τη διετία 2020-2021 καταγράφηκαν 22.600 νεκροί σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ σημειώθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο διδάκτωρ Μετεωρολογίας του ΑΠΘ, Μιχάλης Σιούτας, παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες τις επιδράσεις της κλιματικής κρίσης στο 1ο community meetup, «Coffee with Shapers», με θέμα «Κλιματική Αλλαγή: Πόσο ανθεκτική είναι η Θεσσαλονίκη;», το οποίο διοργάνωσε η εθελοντική ομάδα Global Shapers στοThessaloniki Tech Lab.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Σιούτας, «στη Θεσσαλονίκη εκτιμάται ότι έως το 2050 οι πολύ ζεστές ημέρες θα αυξηθούν τουλάχιστον σε 20». Όπως εξήγησε ο διακεκριμένος μετεωρολόγος, κατά τη θερινή περίοδο, η αύξηση κατά δυο βαθμούς της θερμοκρασίας θα προκαλεί αφόρητα καλοκαίρια. «Οι τροπικές νύχτες στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να αυξηθούν κατά 30 ημέρες έως το 2050», προειδοποίησε.

Διαβάστε περισσότερα στη Greenagenda.gr