Skip to main content

Οι τέσσερις που αποκάλυψαν το ντόπινγκ στη Ρωσία

Οι μάρτυρες Γιούλια Στεπάνοβα και Γκριγκόρι Ροντσέκοβ καθώς και οι νομικοί Ρίτσαρντ Πάουντ και Ρίτσαρντ Μακλάρεν συντάραξαν τον κόσμο του αθλητισμού

Δυο μάρτυρες και δυο νομικοί αποκάλυψαν το τεράστιο δίκτυο ντόπινγκ που κρυβόταν πίσω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι. Ένα δίκτυο, το οποίο στήριζε το ρωσικό κράτος. Χωρίς τις μαρτυρίες των Ρώσων Γιούλια Στεπάνοβα και Γκριγκόρι Ροντσέκοβ και των νομικών από τον Καναδά Ρίτσαρντ Πάουντ και Ρίτσαρντ Μακλάρεν δεν θα ήταν δυνατόν να αποκαλυφθεί το μέγεθος της απάτης.

«Η τετράδα έχει κερδίσει επάξια το ύψιστο βραβείο και κάτι παραπάνω της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής» δηλώνει ο ειδικός σε θέματα κατά του ντόπινγκ Κλέμενς Προκόπ. Με το κουράγιο που επέδειξαν και παρά τις τεράστιες δυσκολίες που συνάντησαν από την πλευρά της Ρωσίας, κατάφεραν να αποκαλύψουν το θέμα.

Σε μια εκπομπή του πρώτου γερμανικού προγράμματος ARD, τον Δεκέμβριο του 2014, η πρώην πρωταθλήτρια μεσαίων αποστάσεων Γιούλια Στεπάνοβα αποκάλυψε πως λειτουργεί το σύστημα του ντόπινγκ στην πατρίδα της. Με αυτό τον τρόπο έδωσε το έναυσμα στην Παγκόσμια Υπηρεσία κατά του Ντόπινγκ (WADA) να ξεκινήσει τις έρευνες και να αποκαλύψει πως όλο το αθλητικό σύστημα βασιζόταν σε σαθρές βάσεις.

«Αν μας συμβεί κάτι δεν είναι ατύχημα»

Στο ερώτημα εκείνη την εποχή, εάν τα αποτελέσματα που αφορούσαν τη σχέση του ντόπινγκ με το στίβο ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου, ο ερευνητής της WADA Ρίτσαρτ Πάουντ απάντησε «Φοβούμαι πως έχετε δίκιο». Το αποτέλεσμα ήταν ο Πάουντ να συντάξει μια έκθεση, η οποία προκάλεσε την αποπομπή της Εθνικής Ομοσπονδίας Στίβου της Ρωσίας από την παγκόσμια συνομοσπονδία IAAF, ενώ παράλληλα την απέκλεισε και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Ο αποκλεισμός δεν έχει αρθεί μέχρι σήμερα.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν αντέδρασε πάντως με την ίδια συνέπεια όταν ο Μακλάρεν δημοσίευσε μια έκθεση για το ντόπινγκ, το οποίο στηρίχθηκε από το ρωσικό κράτος την περίοδο 2011- 2016. Στην έκθεση γινόταν λόγος για αλλαγές και χειραγώγηση δειγμάτων των ίδιων τους των αθλητών στους χειμερινούς αγώνες του Σότσι το 2014. Ο Μακλάρεν επωφελήθηκε και από την κατάθεση του χημικού Γκριγκόρι Ροντσέκοβ, ο οποίος γνώριζε την κατάσταση από μέσα. Ο Ρώσος χημικός ήταν επικεφαλής από το 2006 μέχρι το 2015 του εργαστηρίου στη Μόσχα και ένα από τα κεντρικά πρόσωπα του ντόπινγκ στη χώρα του. Περίπου χίλιοι Ρώσοι αθλητές πρέπει να επωφελήθηκαν από τη συγκάλυψη του ντόπινγκ στη χώρα τους.

Ο Ροτσένκοβ και η Στεπάνοβα εγκατέλειψαν τη Ρωσία διότι δεν αισθάνονταν πλέον ασφαλείς. Στην πατρίδα τους τους θεωρούσαν προδότες. «Αν μας συμβεί κάτι να ξέρετε πως δεν είναι ατύχημα» είχε δηλώσει η Στεπάνοβα. Ο Ροτσένκοβ ζει στις ΗΠΑ έχοντας προστασία. Οι Μακλάρεν και Πάουντ καθυβρίζονταν ως ανόητοι και ψεύτες στη Ρωσία και το πορισμά τους αμφισβητείται μέχρι σήμερα.

Αντρέας Σίρμερ (DPA) / Μαρία Ρηγούτσου  

Πηγή: Deutsche Welle