Skip to main content

Οι τέσσερις «φυλές» των Νεοδημοκρατών στο 10ο Συνέδριο

Ποιες είναι οι τέσσερις ομάδες που διαμορφώνονται εν όψει συνεδρίου της ΝΔ. Ποιες συμμαχίες θα διαμορφώσουν τη νέα εικόνα του κόμματος

Τέσσερις ομάδες στελεχών αναμένεται να εμφανιστούν στο κρίσιμο 10ο Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ στις 22 – 24 Απριλίου. Και οι τέσσερις με κεντρική επιδίωξη να εδραιώσουν πλειοψηφικά μέτωπα στο ανώτατο συλλογικό όργανο του κόμματος, προκειμένου να καθορίσουν και την πορεία του στη νέα εποχή της προεδρίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με δεδομένη μάλιστα τη γενικευμένη μέσα στη ΝΔ πεποίθηση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα επιχειρήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα να... αποδράσει υπό το βάρος των πιέσεων σε πολλά μέτωπα (προσφυγικό, οικονομία, αξιολόγηση κτλ.) και άρα οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, η επιρροή κάθε ομάδας στο μετασυνεδριακό τοπίο θα είναι και καθοριστική για την ίδια την πορεία της χώρας. Όλοι θεωρούν βέβαιο πως η ΝΔ θα κληθεί να κυβερνήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σύντομα.

Θέση μέσω των εκλογών για τους συνέδρους, αλλά και των εσωκομματικών διαδικασιών σε όλο το προηγούμενο διάστημα επιχείρησαν να πάρουν και οι τέσσερις ομάδες. Άλλωστε, οι τέσσερις αυτές ομάδες διαμορφώθηκαν ουσιαστικά στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου, όπου φάνηκαν άλλωστε και οι συμμαχίες που μπορούν να προκύψουν, όπως έγινε στο δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών.

Οι «προεδρικοί» ή «μητσοτακικοί», δηλαδή υποψήφιοι που στηρίχθηκαν από συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πορεία του προς την ηγεσία της ΝΔ, είναι η μία ομάδα. Φέρεται πλειοψηφική (άλλωστε οι περισσότεροι πλέον ασχέτως που τοποθετούνται είναι με τον πρόεδρο...), διότι αφενός εξέλεξε πολλούς συνέδρους στην Αττική, αφετέρου υπολογίζεται ότι έχει τη στήριξη σημαντικού αριθμού των εξ οφίτσιο μελών του συνεδρίου. Πάντως, «με τον νέο πρόεδρο» δηλώνουν και πολλά στελέχη των υπολοίπων ομάδων οπότε τα όρια είναι δυσδιάκριτα, ενώ σε εξέλιξη είναι και η διαμόρφωση των τελικών συμμαχιών στο Συνέδριο. Ενδιαφέρον έχει ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε επιμελώς να μη θεωρηθεί ότι παρενέβη με οποιοδήποτε τρόπο στις εκλογές του προηγούμενου διαστήματος, κάτι που για παράδειγμα στη Βόρεια Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα υποψήφιοι που φέρονται ότι κατέβηκαν με την υποστήριξη «προεδρικών» να αποτύχουν να εκλεγούν σε όλα τα επίπεδα...

Οι «καραμανλικοί» επίσης θεωρούνται μια ομάδα όχι τόσο ευδιάκριτη πια. Κι αυτό επειδή ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής, επέλεξε να μην ενεργοποιηθεί στα του Συνεδρίου, παρά το γεγονός ότι οι υποστηρικτές του δεν έμειναν... αμέτοχοι. Με την παράλληλη «αποστασιοποίηση» του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τα «καραμανλικά» στελέχη που υποστήριξαν και τον κ. Μεϊμαράκη για την προεδρία του κόμματος, δεν αποτελούν μια ενιαία ομάδα, όμως σίγουρα θα ακολουθήσουν κοινή γραμμή στο Συνέδριο. Άλλωστε, πλέον φαίνεται να έχουν απέναντί τους τις άλλες τρεις ομάδες και φαίνεται δύσκολο να υπάρξουν συμμαχίες.

Οι «σαμαρικοί» είναι επίσης μια από τις τέσσερις ομάδες, η οποία περιλαμβάνει εκτός των άλλων και τα στελέχη που υποστήριξαν την εκλογή του Άδωνη Γεωργιάδη για την προεδρία του κόμματος. Αναμένεται να έχουν κοινή πλατφόρμα σε μια σειρά από ζητήματα και να συνεργαστούν με τις άλλες ομάδες για να περάσουν τις θέσεις τους και να συμμετάσχουν στην τελική πλειοψηφία του κόμματος.

Τέλος κυρίαρχο ρόλο αναμένεται να παίξει η ομάδα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, που αποτελείται από στελέχη που στήριξαν την υποψηφιότητά του σε όλη την Ελλάδα και εμφανίζεται ιδιαίτερα ισχυροποιημένη και ικανή να καθορίσει τις εξελίξεις, καθώς αφενός έχει κυριαρχήσει στους εκλεγμένους αντιπροσώπους από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, «ελέγχει» την πλειοψηφία των εκπροσώπων της ΟΝΝΕΔ και ενισχύεται από τις συμμαχίες του κ. Τζιτζικώστα με στελέχη σημαντικής εσωτερικής επιρροής, όπως ο απερχόμενος γραμματέας, Ανδρέας Παπαμιμίκος κ.ά. Παρά το γεγονός μάλιστα ότι ο κ. Τζιτζικώστας φέρεται να έχει στενές επαφές με πολλά στελέχη από τις ομάδες των «καραμανλικών» και των «σαμαρικών», η κεντρική συμμαχία του εκτός απροόπτου αναμένεται να είναι με τους «προεδρικούς», κάτι που επιβεβαιώνει και ο αναμενόμενος μετασυνεδριακός ορισμός του ως αντιπροέδρου.