Skip to main content

Η τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup για τον Σόιμπλε

Οι υπουργοί υπέγραψαν τα αυτόγραφά τους σε μια μεγάλη σημαία της ΕΕ για να την προσφέρουν ως αποχαιρετιστήριο δώρο στον βετεράνο πολιτικό.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποχαιρέτισαν σήμερα τον Γερμανό ομόλογό τους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που συμμετείχε για τελευταία φορά στη συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς έπειτα από 8 χρόνια αποχωρεί από τον υπουργικό θώκο.

Ο 75χρονος Σόιμπλε θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου στο γερμανικό κοινοβούλιο.

«Νομίζω ότι θα μας λείψει λόγω της σοφίας του, επίσης σε πολιτικό επίπεδο και το γεγονός ότι, αν αυτό δεν του αναγνωρίζεται συχνά, πάντοτε αναζητούσε τον συμβιβασμό», δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Γιόχαν Φαν Όφερτφελντ, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ο ομόλογός του από τη Σλοβακία Πίτερ Κάζιμιρ έδωσε στον Σόιμπλε ένα χαρτονόμισμα των 100 ευρώ όπου δέσποζε το πρόσωπο του Γερμανού υπουργού αντί των συνηθισμένων γεφυρών και αψιδωτών πυλών.

Οι υπουργοί επίσης υπέγραψαν τα αυτόγραφά τους σε μια μεγάλη σημαία της ΕΕ για να την προσφέρουν ως αποχαιρετιστήριο δώρο στον βετεράνο πολιτικό.

Μιλώντας στη γερμανική γλώσσα, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρινό Λε Μερ ευχαρίστησε τον «φίλο» του καθώς «διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στο Eurogroup, όπως επίσης έναν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη γαλλογερμανική φιλία».

Ο Λεμέρ χαιρέτισε «έναν σπουδαίο υπουργό Οικονομικών» και «έναν σπουδαίο Ευρωπαίο» και του προσέφερε ένα μπουκάλι κρασί Bordeaux του 2004.

Από την πλευρά του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέλεξε να μην απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με την κληρονομιά που αφήνει στο Eurogroup, ωστόσο μίλησε για θετικό απολογισμό επαναλαμβάνοντας την πεποίθησή του ότι οι πολιτικές του βοήθησαν στο να μην καταρρεύσει το ευρώ όταν οι αγορές διατύπωναν αμφιβολίες.

«Πετύχαμε κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης περιόδου» δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση. «Η Ευρωζώνη βρίσκεται σε καλή οικονομική κατάσταση (...). Καταφέραμε τα οκτώ χρόνια της κρίσης να κρατήσουμε σταθερό το ευρώ ενάντια σε πολλές προσδοκίες. Επομένως, όσον αφορά εμένα πρόκειται για ένα αρκετά καλό τέλος» τόνισε ο ίδιος.