Skip to main content

Η συμβολή της Θεσσαλονίκης στην οικονομική ανάπτυξη των Βαλκανίων

Ημερίδα για τη συμβολή της Θεσσαλονίκης στην οικονομική ανάπτυξη των Βαλκανίων πραγματοποιήθηκε από το ΕΕΘ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης.

Η συμβολή της Θεσσαλονίκης, των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών της στην οικονομική ανάπτυξη των Βαλκανίων είναι τα τελευταία 100 χρόνια αποφασιστικής σημασίας, ενώ και στο μέλλον η πόλη αναμένεται να εξελιχθεί σε καταλύτη των αναπτυξιακών προοπτικών της ευρύτερης περιοχής.  

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της ημερίδας που πραγματοποίησε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της πόλης.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Νοεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός» της ΔΕΘ και κατά τη διάρκεια των εργασιών της κατέθεσαν τις απόψεις τους ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες, καθώς και επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα το ΕΕΘ τίμησε για την προσφορά τους στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής γνωστούς επιχειρηματίες που ζουν κι εργάζονται στη Θεσσαλονίκη.

Στη σημαντική διαχρονικά οικονομική δραστηριότητα σε συνδυασμό με την γεωστρατηγική θέση πόλης αναφέρθηκε ο ιστορικός, καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ Σπυρίδων Σφέτας, σημειώνοντας ιδιαίτερα το ρόλο του λιμανιού, ως κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης και διαμετακομιστικού εμπορίου της περιοχής και όλης της βαλκανικής.

Στη μεγάλη σημασία του λιμανιού της Θεσσαλονίκης για όλες τις χώρες της βαλκανικής αναφέρθηκαν επίσης, ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου βαλκανικών Σπουδών Ακαδημίας Επιστημών της Σερβίας Dragan Bakic και ο καθηγητής Διεθνών σχέσεων και Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Ν.Α. Ευρώπης (ΠΓΔΜ), Veton Latifi.

Οι δύο ομιλητές τόνισαν ότι η Θεσσαλονίκη ήταν ανέκαθεν πόλος έλξης για εμπορικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες από τα Βαλκάνια και σημαντικός διαμετακομιστικός και γεωστρατηγικός κόμβος. Άλλωστε, κατά τον 20 αι. η Σερβία διατηρούσε ελεύθερη ζώνη, με σύμβαση πενήντα χρόνων που έληξε το 1974 (ανανεώθηκε ως το 1995) στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.  

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Βουλγαρικής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Σόφιας Borqua Buzhashka υπογράμμισε ότι τα περισσότερα προβλήματα στο διαμετακομιστικό εμπόριο της χώρας της από τα λιμάνια της Δ. Θράκης ξεπεράστηκαν με την είσοδο της Βουλγαρίας στην Ε.Ε., ενώ αναβαθμίστηκαν και οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι απαιτείται βελτίωση των υποδομών (σε λιμάνια, σιδηρόδρομους, κ.α.) και μελλοντική διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με τα παραποτάμια λιμάνια του Δούναβη, μέσω της Βουλγαρίας και των γειτονικών χωρών για να αναβαθμιστεί η οικονομία όλης της περιοχής.

Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος μίλησε με την ιδιότητα του επιχειρηματία, αναφέρθηκε στις ανακατατάξεις που έφερε στην περιοχή η αντιπαροχή, η συνακόλουθη απομάκρυνση από την παραγωγική δραστηριότητα, η αποβιομηχάνιση, καθώς μια σειρά από εμπόδια που δημιουργήθηκαν από εσφαλμένες επιλογές και τόνισε ότι απαιτούνται αλλαγές στη νοοτροπία, στο θεσμικό πλαίσιο και σωστή κατανόηση του σύγχρονου οικονομικού περιβάλλοντος για να αξιοποιηθούν σήμερα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής (τουρισμός, λιμάνι, σιδηρόδρομος, κ.α.).

Στα σύγχρονα αστικά προβλήματα της πόλης και σε νοοτροπίες που θέτουν εμπόδια στην ανάπτυξη  αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος Νίκος Βουργουτζής, αντιπαραβάλλοντας την εικόνα μιας παλαιότερης Θεσσαλονίκης, οικονομικά δραστήριας, με ακμαίες εμπορικές και βιομηχανικές δραστηριότητες (ΥΦΑΝΕΤ, Φλόκα, Αυστροελληνική, Αλλατίνη, κ.α.).

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης τόνισε ότι στόχος του επιμελητηρίου ήταν να αναδειχθούν μέσα από τις εμπειρίες του παρελθόντος, οι δυνατότητες και οι προοπτικές της Θεσσαλονίκης να συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο μέσα στο νέο διεθνές περιβάλλον, παρά την κρίση και να αποτελέσει τον «καταλύτη» μέσα από τις υποδομές της, ώστε να ανακάμψει και πάλι το εμπόριο, ο τουρισμός, οι μεταφορές, η επιχειρηματικότητα, προς όφελος και της χώρας μας και των γειτονικών χωρών.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκαν επιτυχημένοι επιχειρηματίες της πόλης. Βραβεία απονεμήθηκαν στους Γιάννη και Κωνσταντίνο Μπουτάρη (οινοποιούς), Παναγιώτα Ιωσηφίδου (ιδιοκτήτρια παντοπωλείου για μισό αιώνα, στη Χαλκηδόνα), στους αδελφούς Γιώργο και Δημήτρη Δασκαλιάδη (άνθη - φυτά Πανταζή), στον Νίκο Τσαρουχά (ιδιοκτήτη εστιατορίου), στον Αρμόδιο Στεργίου (σχολές Παστέρ), στον Γρηγόρη Λιάντα (μεσίτης ακινήτων), τον Κωνσταντίνο Παπαδάκη (ασφάλειες) και τον Θεόδωρο Κωτσίδη (ταξιδιωτικό γραφείο). Επίσης, βραβεύτηκαν ο κ. Αθανάσιος Φλόκας (της θρυλικής σοκολατοβιομηχανίας) και η κ. Άννη  Μιχαηλίδου της Καπνική – Μιχαηλίδη, αλλά τις διακρίσεις παρέλαβαν εκπρόσωποί τους.  

Την ημερίδα χαιρέτησαν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρος Καλαφάτης, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο πρόεδρος του κόμματος «Δημιουργία Ξανά» Μάνος Τζίμερος, ο βουλευτής Κ. Γκιουλέκας, εκπρόσωποι των λοιπών αρχών της πόλης, αλλά και οι πρόεδροι του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, καθώς και των επιμελητηρίων Λέσβου, Φθιώτιδας και Πρέβεζας.