Skip to main content

Τακτικές και στόχοι των τεσσάρων υποψήφιων για την προεδρία της ΝΔ

Οι τακτικές των κ.κ. Μεϊμαράκη, Τζιτζικώστα, Μητσοτάκη και Γεωργιάδη. Σε ποιους απευθύνονται, που επενδύουν, σε τι αποσκοπούν.

του Γιώργου Δώρα

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται ο προεκλογικός αγώνας των τεσσάρων υποψηφίων για την προεδρία της ΝΔ. Οι κ.κ. Μεϊμαράκης, Τζιτζικώστας, Μητσοτάκης και Γεωργιάδης, αφήνουν συνεχώς αιχμές και σπόντες ο ένας για τον άλλο, την ώρα που οι «δημοσκοπήσεις» και οι «διαρροές» παίρνουν και δίνουν.

Το ζητούμενο πάντως για όλους είναι να κρατήσουν ζεστό το κλίμα στη ΝΔ για τις εκλογές, οι οποίες αργούν ακόμη και ήδη φαίνεται ο το ενδιαφέρον να κάνει... κοιλιά.

Παίζοντας εντός έδρας ο κ. Τζιτζικώστας το προηγούμενο τετραήμερο κατόρθωσε να δημιουργήσει μια δυναμική γύρω από το όνομά του, με πολυπληθείς συγκεντρώσεις ειδικά σε Χαλκιδική και Κατερίνη. Επίσης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αυξάνει σταδιακά τις συνεντεύξεις του και τις εμφανίσεις στην τηλεόραση, με αποτέλεσμα να φαίνεται μια πρώτη κλιμάκωση της εκστρατείας του, που μέχρι σήμερα είχε ως βάση κυρίως τις περιοδείες και τις κεντρικές ομιλίες στις πρωτεύουσες περιφερειών και νομών.

Ο κ. Τζιτζικώστας σήμερα είναι στη Βοιωτία και τη Φθιώτιδα, ενώ το Σαββατοκύριακο θα περιοδεύσει σε όλη την Ήπειρο, όπου το κλίμα, όπως λένε οι συνεργάτες του στην περιοχή, είναι εξαιρετικό για την υποψηφιότητά του.

Στο μεσοδιάστημα θα τοποθετηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σε όλα τα ζητήματα σε συνεντεύξεις του σε μια σαββατιάτικη και μια κυριακάτικη εφημερίδα, αλλά και σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Τζιτζικώστας συγκεντρώνει τα πυρά των άλλων υποψηφίων, καθώς φαίνεται πλέον να ξεκαθαρίζει στη μέση της προεκλογικής κούρσας το δίπολο με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Εξάλλου, η επιμονή του κ. Τζιτζικώστα να απευθυνθεί εφόσον εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ στους τρεις άλλους υποψηφίους για τις θέσεις των δυο αντιπροέδρων φαίνεται να προκαλεί τον εκνευρισμό των υπολοίπων, οι οποίοι την επόμενη μέρα σε ένα τέτοιο σενάριο θα είναι εκτεθειμένοι απέναντι στη βάση και θα ακυρωθεί η ρητορική τους περί «στρατιωτών της παράταξης».

Ήδη ο κ. Γεωργιάδης το αρνήθηκε, όπως και ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ο κ. Μεϊμαράκης είναι προφανές ότι δε θα δεχόταν τέτοια θέση, αφού διατέλεσε πρόεδρος του κόμματος...

Ο κ. Τζιτζικώστας στηρίζει την τακτική του κυρίως στη διαρκή επίθεση στις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, ενώ επενδύει πολλά στη ριζική αλλαγή στη ΝΔ, για την οποία έχει ήδη καταθέσει συγκεκριμένο πλαίσιο θέσεων. Αλλαγές που θεωρεί ότι ζητά ο κόσμος της ΝΔ και πως είναι νομοτελειακές αν θέλει η ΝΔ να μην υποστεί περαιτέρω συρρίκνωση και να διεκδικήσει με αξιώσεις την επάνοδό της στην εξουσία. Αλλαγές, που ο ίδιος επισημαίνει ότι θα είναι και στις δομές του κόμματος και τη λειτουργία του, αλλά και σε πρόσωπα...

Ο κ. Μεϊμαράκης όπως φαίνεται προσπαθεί να τηρήσει μια πιο αποστασιοποιημένη στάση, καθώς είναι και πρόεδρος του κόμματος και θεωρεί ότι θα κερδίσει πόντους από την αντιπολίτευση προς το ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η εκστρατεία του δε στηρίζεται σε συγκεντρώσεις, ομιλίες και περιοδείες (όχι ότι αυτές λείπουν), αλλά σε συναντήσεις με συγκεκριμένες ομάδες πολιτών (συνδικαλιστές, επαγγελματίες, γυναίκες, βιοτέχνες κτλ.). Ο κ. Μεϊμαράκης θεωρεί ότι ερχόμενος σε προσωπική επαφή με τις συγκεκριμένες ομάδες μπορεί να συζητήσει επί τους ουσίας και στη βάση πολύ συγκεκριμένης ατζέντας, κάθε φορά διαφορετικής αναλόγως των συνομιλητών του. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα, όπως έλεγαν συνεργάτες του, να αποφεύγει τις γενικότητες και να επιτυγχάνει «στοχοποιημένα κέρδη».

Πάντως, και στις συναντήσεις του στη Θεσσαλονίκη ο κ. Μεϊμαράκης καλλιεργεί την εικόνα του φαβορί. Είναι χαρακτηριστική η στιχομυθία με πολίτες που τον καλούσαν να απαντήσει σε σκληρό ύφος στις αιχμές Τζιτζικώστα, αλλά ο ίδιος απαντούσε πως δεν πρόκειται να το κάνει, διότι «τη Δευτέρα θα είμαι και πάλι αρχηγός κι αυτός περιφερειάρχης, οπότε πρέπει να έχουμε καλές σχέσεις»...

Ο κ. Μεϊμαράκης ολοκλήρωσε την πενθήμερη παραμονή του στην Κεντρική Μακεδονία με την περιοδεία στη Χαλκιδική, όπου είχε επίσης συναντήσεις με στελέχη και μέλη της ΝΔ, χωρίς κεντρικές ομιλίες ή συγκεντρώσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να κάνει επίσης στοχευμένες συναντήσεις και να έρθει σε προσωπική (τηλεφωνική ή φυσική) επαφή με ανθρώπους – κλειδιά στο εσωτερικό και στον κόσμο της ΝΔ, αλλά και με εκπροσώπους επαγγελματικών ομάδων και κλάδων, προκειμένου να αναλύσει το πρόγραμμά του και τις θέσεις του και δι' αυτού να κερδίσει σε εκτίμηση και σε ψήφους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συναντήσεις του γίνονται με «ομάδες επιρροής», προκειμένου να δημιουργηθεί θετικό κλίμα για την υποψηφιότητά του. Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στη στρατηγική του δημόσιου διαλόγου, καλώντας διαρκώς τους συνυποψηφίους του σε debate, ενώ πυκνώνει διαρκώς τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εμφανίσεις του, αλλά και τις συνεντεύξεις σε εφημερίδες και ιστοσελίδες.

Έχει στοχοποιήσει τον κ. Τζιτζικώστα, καθώς διαρκώς τον καλεί να απαντήσει σε διάφορα ζητήματα (αντιπροέδρους, επιτροπή σοφών, δυαρχία κτλ.) θεωρώντας ότι μπορεί να πάρει ψήφους από υποστηρικτές του και να περάσει αυτός στο δεύτερο γύρο.

Ο κ. Μητσοτάκης πήρε και τα εύσημα του Πίτερ Σπίγκελ, του γνωστού δημοσιογράφου των Financial Times, ο οποίος τον χαρακτηρίζει ως τον πιο ικανό για να εκλεγεί και να αντιμετωπίσει τον κ. Τσίπρα, λόγω της έμφασης που δίνει στις μεταρρυθμίσεις και της διάθεσής του να συγκρουστεί.

Βέβαια, ο κ. Σπίγκελ παρουσιάζει στο κείμενό του τον κ. Μεϊμαράκη ως υπερασπιστή του κατεστημένου στη ΝΔ και τους κ.κ. Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη ως πιθανές απειλές για τις παραδοσιακές οικογένειες της ΝΔ.

Από τα χαρακτηριστικά των τελευταίων δηλώσεων του κ. Μητσοτάκη είναι το "όχι" στη Ρηγίλλης, που είπε σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Γεωργιάδης εκμεταλλεύεται το twitter και τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του, όπου βρίσκει βήμα για να ασκήσει κριτική στους άλλους υποψήφιους προέδρους. Επίσης, είναι αποφασισμένος να οργώσει με περιοδείες την Ελλάδα, καθώς θεωρεί ότι το κλίμα που βρίσκει στον κόσμο είναι απρόσμενα θετικό για την υποψηφιότητά του.

Βάση γι' αυτό αποτέλεσε η περιοδεία του στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και ο παλμός του κόσμου που βρέθηκε ειδικά στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του στη Θεσσαλονίκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Θεσσαλονίκη έχει δημιουργηθεί πλέον ένα επιτελείο υποστηρικτών του, που δεν ήταν και προηγουμένως φίλοι ή γνωστοί του κ. Γεωργιάδη, αλλά τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητάς του και δήλωσαν αποφασισμένοι να τη στηρίξουν ενεργά.

Ο κ. Γεωργιάδης βρίσκεται στην Κρήτη, στην οποία πραγματοποιεί περιοδεία. Άρχισε από τα Χανιά (σήμερα θα επισκεφθεί το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο) και στην ομιλία του υποστήριξε πως οι εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ αφορούν όλη την κοινωνία, καθώς εκλέγεται ο επόμενος πρωθυπουργός. Τόνισε πως δεν κινδυνεύει ενότητα, ενώ άσκησε κριτική στον κ. Τσίπρα και την Κυβέρνηση και χαρακτήρισε λανθασμένη την ψήφιση του τρίτου μνημονίου από τη ΝΔ!