Skip to main content

Η στάση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στις δημαιρεσίες

Τι συμβαίνει στις άλλες δύο παρατάξεις, μετά την απόφαση της «Πρωτοβουλίας» να στηρίξει την Κ. Γούλα για το αξίωμα της προέδρου του δημ. συμβουλίου.

του Δημήτρη Παπανίκου

Στην αυριανή ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου προεδρείου στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης τις τρεις θέσεις καταλαμβάνουν εκπρόσωποι των τριών πρώτων παρατάξεων, όπως προβλέπεται στον «Καλλικράτη». Εκτός της Καλυψώς Γούλα την οποία επέλεξε σήμερα η «Πρωτοβουλία» για το αξίωμα της προέδρου, έπειτα από απόφαση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, για τις άλλες δύο θέσεις απόφαση ελήφθη προς ώρας μόνον από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι υποψήφιοι της μείζονος αντιπολίτευσης θα ανακοινωθούν στα μέλη της αύριο το πρωί καθώς ο επικεφαλής Σταύρος Καλαφάτης ως το βράδυ του Σαββάτου δεν είχε πει σε κανέναν από τους συμβούλους του ποιους θα προτείνει στις διάφορες θέσεις. Πάντως, όπως συνέβη και τις προηγούμενες δύο φορές, τον Γενάρη του 2011 και τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν οι δημοτικοί σύμβουλοι των τριών πρώτων παρατάξεων υπερψήφισαν για τις τρεις θέσεις τους υποψηφίους που υπεδείχθησαν από τους επικεφαλής τους, το ίδιο αναμένεται να γίνει και στην αυριανή ψηφοφορία.

Η παράταξη του Στ. Καλαφάτη

Η παράταξη «Εντάξει» της μείζονος αντιπολίτευσης κατέχει τρεις θέσεις αντιπροέδρων στα όργανα του δήμου. Πρόκειται για τον Δημήτρη Κούβελα ο οποίος είναι αντιπρόεδρος στο δημοτικό συμβούλιο, τον Μάκη Κυριζίδη που είναι στην ίδια θέση στην Οικονομική Επιτροπή και τον Σωκράτη Δημητριάδη ο οποίος είναι αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr χθες και σήμερα ο κ. Καλαφάτης συνομίλησε τηλεφωνικά με τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής τους, διερευνώντας τις προθέσεις τους και επιφυλάχθηκε να λάβει τις αποφάσεις του. Πάντως ως και το βράδυ του Σαββάτου ο επικεφαλής των «Εντάξει» δεν είχε δημοσιοποιήσει τις υποψηφιότητες για τις τρεις θέσεις, στο δημοτικό συμβούλιο και στις δύο Επιτροπές. Αυτό θα γίνει τελικά αύριο Κυριακή, μια, δυο ώρες πριν από την ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τις δημαιρεσίες.

Τι θα κάνει η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ

Η Ρία Καλφακάκου θα είναι ξανά υποψήφια για τη θέση του γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου την οποία, βάσει του «Καλλικράτη», καταλαμβάνει η τρίτη σε δυναμικότητα δημοτική παράταξη. Η απόφαση ελήφθη από τα στελέχη της προσκείμενης στον ΣΥΡΙΖΑ παράταξης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», έπειτα από διαβούλευση η οποία έγινε μέσω διαδικτύου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Καλφακάκου θέλησε να συνεχίσει σε αυτή τη θέση, ενώ την ίδια ώρα, ο έτερος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Αβαρλής δεν επιθυμούσε να διεκδικήσει αυτό το αξίωμα. Ο κ. Αβαρλής ενδιαφέρεται να επανεκλεγεί στην Οικονομική Επιτροπή καθώς θεωρεί ότι εκεί μπορεί να γίνει ουσιαστικότερη αντιπολίτευση. Άλλωστε, ο ίδιος ήταν από τους δημοτικούς συμβούλους που το προηγούμενο διάστημα είχε αναδείξει θέματα κακοδιοίκησης, κυρίως όσον αφορά τους διαγωνισμούς στον τομέα της Καθαριότητας.

Παρότι μέλη της ίδιας παράταξης, τα δύο στελέχη σε πολλά σημαντικά ζητήματα εκφράζονται και ψηφίζουν διαφορετικά στο δημοτικό συμβούλιο. Για παράδειγμα, μόλις την περασμένη Δευτέρα η κυρία Καλφακάκου ψήφισε υπέρ του δανείου των 20 εκατ. ευρώ που θα πάρει ο δήμος από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ ο Αβαρλής ψήφισε κατά. Επίσης, πριν από μερικούς μήνες ο κ. Αβαρλής είχε υπερψηφίσει ψηφίσματα του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα της καταβολής των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ καθώς και κατά των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ενώ η Καλφακάκου τα είχε καταψηφίσει. Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι τον προσεχή Μάιο έχει οριστεί να γίνει αλλαγής σκυτάλης όσον αφορά την εκπροσώπηση της παράταξης η οποία είχε ανατεθεί για τα πρώτα δυόμιση χρόνια στην κυρία Καλφακάκου. Τότε είχε συμφωνηθεί στο δεύτερο μισό τον ρόλο αυτόν να αναλάβει ο κ. Αβαρλής, εφόσον βέβαια το επιθυμεί και ο ίδιος.

Η τρίτη δημοτική σύμβουλος της παράταξης, η Μαρία Αγαθαγγελίδου θα προταθεί για αναπληρωματικό μέλος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, θέση την οποία κατείχε ως τώρα η κυρία Καλφακάκου.