Skip to main content

Η Σουρωτή είναι καλό παράδειγμα για ολόκληρη την Ελλάδα

Η ανοδική πορεία της εταιρείας χωρίς τραπεζικό δανεισμό και χωρίς την προβολή που άξιζε στο προϊόν, λόγω των περιορισμένων οικονομικών πόρων

Τις επόμενες ημέρες η «Σουρωτή ΑΕ» γυρίζει σελίδα στην επιχειρηματική της πορεία. Μια ιστορία, η τελευταία και πιο δημιουργική φάση της οποίας ξεκίνησε το 1987, μπαίνει, πλέον, σε νέα ρότα.

Με νέο βασικό μέτοχο έναν εύρωστο όμιλο με δίκτυα πωλήσεων και διασυνδέσεις στο εξωτερικό, όλοι ελπίζουν σε μια αναπτυξιακή πορεία, καθώς οι δυνατότητες της εταιρείας έχει αποδειχθεί ότι είναι πολλές και μεγάλες.

Τα τελευταία 30 χρόνια η πορεία της Σουρωτής είναι βήμα - βήμα ανοδική. Ως αποτέλεσμα έχουμε τη δημιουργία μιας ισχυρής και σταθερής βάσης, επί της οποίας μπορεί να σχεδιαστεί με αξιοπιστία το επόμενο βήμα. Πρόκειται για μια πορεία αξιοζήλευτη, για την οποία στην αρχή κανείς δεν μπορούσε να εγγυηθεί. Μόνο να την ονειρευτούν μπορούσαν αυτοί που τη σχεδίασαν. Κάποιοι λίγοι άνθρωποι στη διοίκηση, οι οποίοι κατέφεραν αφενός να πείσουν τους μικρομετόχους και την κοινωνία της περιοχής να συμμετέχουν με την ψυχή τους στην προσπάθεια και αφετέρου αποδείχθηκαν φερέγγυοι και συνεπείς στις επίτευξη των στόχων τους.

Το 1987 το δικαίωμα εκμετάλλευσης της πηγής πέρασε στην κοινότητα της Σουρωτής και τους κατοίκους του χωριού. Σε πρώτη φάση συστάθηκε η κοινοτική επιχείρηση εμφιάλωσης μεταλλικού νερού «Σουρωτή», η οποία το 1995 μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρεία λαϊκής βάσης. Με αυτή τη σύγχρονη εταιρική μορφή τα επόμενα χρόνια το φυσικό μεταλλικό νερό «Σουρωτή» εκτός από την ποιοτική πρωτιά στην κατηγορία του γίνεται γνωστό σε ολόκληρη την Ελλάδα. Και περιζήτητο, αν κι έχει να ανταγωνιστεί άλλα ανθρακούχα μη φυσικά νερά, που προωθούν στην αγορά μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες.

Μετά το 2010 η Σουρωτή ΑΕ εντατικοποιεί την εξαγωγική της προσπάθεια και στέλνει τα προϊόντα της σε δεκάδες χώρες. Όχι μόνο σε περιοχές που ζουν Έλληνες της διασποράς, αλλά και σε σημεία που γνωρίζουν και ζητούν το νερό της.

Κάπως έτσι η εταιρία με τζίρο 250 χιλιάδες ευρώ έφτασε να πραγματοποιεί πωλήσεις 13 εκατομμυρίων ευρώ. Χωρίς τη στήριξη ατελείωτων κεφαλαίων για επενδύσεις, που έγιναν λελογισμένα και αποδοτικά. Χωρίς τραπεζικό δανεισμό. Και χωρίς την προβολή που άξιζε στο προϊόν, λόγω των περιορισμένων οικονομικών πόρων. Όπως αναγνωρίζουν οι παλαιότεροι στην περιοχή σε πολλές περιπτώσεις η σκληρή προσωπική δουλειά των ανθρώπων της εταιρείας και οι πρωτότυπες και έξυπνες ιδέες τους κάλυψαν επαρκώς το περιορισμένο –και σχετικά μικρό έναντι του ανταγωνισμού των πολυεθνικών-  μπάτζετ της εταιρίας για μάρκετινγκ.

Τα κυριότερα, όμως, επιτεύγματα της διοίκησης της εταιρίας, που προφανώς θα αξιοποιηθούν για την επόμενη ημέρα της Σουρωτής, είναι τρία:

Πρώτον, η τεχνογνωσία σε μια αγορά ιδιαίτερη, δύσκολη και εξαιρετικά ανταγωνιστική, λόγω των μεγάλων παικτών που συμμετέχουν διεθνώς.

Δεύτερον, το καλό κλίμα ενότητας και σύμπνοιας που υπάρχει στην εταιρία, η οποία είναι δεμένη με την περιοχή της Σουρωτής. Όχι μόνο λόγω της πηγής που βρίσκεται εκεί, αλλά και λόγω της οικονομικής σημασίας που έχει η εταιρία για την περιοχή, καθώς παράγει πλούτο και προσφέρει απασχόληση. Με αθλητικούς όρους θα λέγαμε ότι η Σουρωτή έχει πολύ καλά αποδυτήρια, κάτι που τις περισσότερες φορές σημαίνει νίκες και επιτυχίες.

Τρίτον, η εμπειρία της διαδρομής απ’ τα χαμηλά στα ψηλά και από τα λίγα στα πολλά. Στον κόσμο των επιχειρήσεων για να μεγαλώσει κανείς οφείλει να επιδείξει θάρρος. Να προσπαθήσει πολύ, να αγωνιστεί σχεδόν ηρωικά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει και μία ακόμη διάσταση: τα τελευταία χρόνια η Σουρωτή αύξησε αισθητά τις εξαγωγές της, έχοντας να παλέψει όχι μόνο με τον ανταγωνισμό, αλλά και με το κακό όνομα της χώρας στις διεθνείς αγορές. Όπου πήγε εκπροσώπησε εκ των πραγμάτων την Ελλάδα και την έβγαλε ασπροπρόσωπη. Διότι, μπορεί εμείς εδώ, σε αυτή την καθημαγμένη από την κρίση χώρα να γνωρίζουμε ότι ακόμη γίνονται καλά πράγματα και σοβαρές προσπάθειες με θετικά αποτελέσματα, αλλά οι ξένοι είναι καχύποπτοι και συχνά μένουν στη μεγάλη μουντζουρωμένη εικόνα, χωρίς να εστιάζουν στα μικρά διαμαντάκια.     

Πέραν όλων αυτών που αφορούν ιδιαίτερα την εταιρεία –όσους εργάζονται και όσους συναλλάσσονται μαζί της- από τη διαδρομή της Σουρωτής βγαίνει κι ένα ευρύτερο συμπέρασμα. Η αξιοποίηση των φυσικών πόρων μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα σοβαρά και αποδοτικά. Είναι θέμα ανθρώπων. Σε μια χώρα που είναι ευλογημένη από τη φύση όπως η δική μας η περίπτωση της Σουρωτής δεν αποτελεί δυστυχώς τον κανόνα, αλλά την εξαίρεση. Συνήθως σε ανάλογες περιπτώσεις κυριαρχεί ο ερασιτεχνισμός, καθώς τον τόνο δίνουν περισσότερο οι τοπικές έριδες και λιγότερο η αγωνία για καλό αποτέλεσμα.