Skip to main content

Οι Σκωτσέζοι εθνικιστές συνέτριψαν τους αντιπάλους τους

Θριαμβευτική νίκη στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Βρετανία πέτυχαν οι Σκωτσέζοι εθνικιστές, καθώς το SNP κέρδισε 56 από τις 59 έδρες.

Θριαμβευτική νίκη στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη Βρετανία πέτυχαν οι Σκωτσέζοι εθνικιστές, καθώς το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) κέρδισε 56 από τις 59 έδρες, κατατροπώνοντας το Εργατικό Κόμμα στην περιοχή, που θεωρείτο ιστορικά ένα από τα προπύργιά του.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η θεαματική άνοδος των Σκωτσέζων εθνικιστών επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι στις εκλογές του 2010 είχαν εξασφαλίσει μόλις έξι έδρες.

Το SNP εκτόπισε τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος στη Σκωτία, επικράτησε ενός ανώτερου στελέχους των Εργατικών στο Πέισλι και κατέκτησε το προπύργιο του πρώην πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν στο Κιρλάλντι.

Η επικεφαλής του κόμματος Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δείχνουν μία ιστορική στροφή της κοινής γνώμης στη Σκωτία.

«Είπαμε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι οι βουλευτές του SNP θα εκλέγονταν για να βοηθήσουν να ακουστεί η φωνή της Σκωτίας και αυτό ακριβώς θα κάνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα εκλογικά αποτελέσματα ενισχύουν το αίτημα της Σκωτίας για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία.

Μετά το δημοψήφισμα του περασμένου Σεπτεμβρίου πολλοί Σκωτσέζοι έχουν απογοητευτεί από τους Εργατικούς -παραδοσιακά ισχυρούς στη Σκωτία- κρίνοντας ότι έχουν απομακρυνθεί πολύ από την Αριστερά κι έχουν πλησιάσει στις θέσεις τους Συντηρητικούς. Κάποιοι, μάλιστα, στη Σκωτία τους χαρακτηρίζουν «Κόκκινους Τόρις».

Η Στέρτζον, την οποία οι επικριτές της περιγράφουν ως την πιο επικίνδυνη γυναίκα στη Βρετανία, είχε τονίσει ότι οι εκλογές για το κόμμα της δεν είναι εκλογές για ανεξαρτησία.

«Ακόμη κι αν το SNP κερδίσει όλες τις έδρες της Σκωτίας, αυτό δεν είναι εντολή για ανεξαρτησία ή για δεύτερο δημοψήφισμα», είχε δηλώσει πριν από τις εκλογές.

Πάντως, οι πολιτικοί της εχθροί υποστηρίζουν ότι ο στόχος του κόμματος ήταν αναμφίβολα να πιέσει για ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Εξάλλου, δεν είναι απαραίτητα υπέρ της ανεξαρτησίας όλοι οι ψηφοφόροι του SNP και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η θέση απέναντι στο ζήτημα αυτό δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα μετά το δημοψήφισμα.

Μία πιθανή αντιπαράθεση αφορά τη δέσμευση του Κάμερον να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα μέχρι το τέλος του 2017 με το ερώτημα της παραμονής ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ, κάτι το οποίο η Στέρτζον έχει δηλώσει ότι δεν θα επιθυμούσε η Σκωτία.