Skip to main content

Οι Σκοπιανοί βάζουν σκυλιά να επιτίθενται στους πρόσφυγες!

Μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης αναφέρει ότι τουλάχιστον 20 μετανάστες επέστρεψαν στην Ειδομένη, έχοντας σοβαρά τραύματα από δαγκωνιές σκύλων.

Με εκπαιδευμένα σκυλιά αντιμετωπίζουν οι αρχές στην ΠΓΔΜ τους πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι καταφέρνουν να περνούν τον φράχτη που έχει στηθεί στα σύνορα της γειτονικής χώρας με την Ελλάδα.

Όπως δηλώνει γιατρός-μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης στην Καθημερινή, τουλάχιστον 20 μετανάστες που είχαν καταφέρει να περάσουν στη γειτονική χώρα επέστρεψαν στην Ειδομένη, έχοντας σοβαρά τραύματα από δαγκωνιές σκύλων στο σώμα τους και χρειάστηκαν περίθαλψη.

«Περιθάλψαμε τουλάχιστον είκοσι άτομα που έφεραν ουλές από δαγκωματιές σκύλων τις τελευταίες μέρες», ανέφερε και εξήγησε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι Αφροασιάτες μετανάστες που φτάνουν στη μεθόριο με τη βοήθεια κυκλωμάτων, ανοίγουν με ειδικά ψαλίδια τις νύχτες τρύπες στον φράχτη και περνούν στην ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συνοριοφυλακή και ο στρατός των Σκοπίων, με τη συνδρομή αστυνομικών από Σερβία, Ουγγαρία, Κροατία, Σλοβενία, Αυστρία, χρησιμοποιούν εκπαιδευμένα λυκόσκυλα για την καταδίωξή τους στο σκοτάδι, με αποτέλεσμα πολλοί εξ όσων αποστέλλονται πίσω στην Ελλάδα να φέρουν εμφανή τραύματα από δαγκωματιές των τετράποδων φρουρών.

Εξάλλου, διαβλέποντας τον κίνδυνο να καταστεί «σουρωτήρι» ο συνοριακός φράχτης στο πέρασμα της Ειδομένης, τα Σκόπια κατασκευάζουν και δεύτερο αγκαθωτό τείχος, κατά μήκος του πρώτου και σε απόσταση πέντε μέτρων, ώστε οι αστυνομικές και στρατιωτικές περίπολοι να εγκλωβίζουν τους «εισβολείς» στον ενδιάμεσο χώρο.

Περισσότερα πλαστά διαβατήρια και προσωρινά έγγραφα

Σύμφωνα με την Καθημερινή, από τις 20 Ιανουαρίου 2016 οι αρχές της ΠΓΔΜ έχουν εκδώσει έναν νέο τύπο εγγράφου καταγραφής, όπου περιλαμβάνεται και ο τελικός προορισμός του κάθε πρόσφυγα. Επιτρέπεται η διέλευση από τη Γευγελή προς τα βόρεια σύνορα με τη Σερβία, μόνο σε όσους πρόσφυγες έχουν εκφράσει γραπτώς την πρόθεσή τους να ζητήσουν άσυλο σε Γερμανία ή Αυστρία. Οι αρχές της γειτονικής χώρας έχουν καταγράψει το τελευταίο διάστημα ραγδαία αύξηση στα πλαστογραφημένα διαβατήρια (Συρίας, Ιράκ και Αφγανιστάν), αλλά και στα προσωρινά έγγραφα που εκδίδονται από τις ελληνικές αρχές και τον Frontex.

Εκ των 8.668 πλαστών έγγραφων που έχουν κατασχέσει οι αρχές των Σκοπίων, τα 2.979 εντοπίστηκαν τον Ιανουάριο που πέρασε. Παράλληλα, οι αρχές της γειτονικής χώρας έχουν εμποδίσει τη διέλευση των συνόρων με την Ελλάδα σε 17.227 άτομα από τις 20 Αυγούστου 2015. Εξ αυτών 1.334 άτομα τον Δεκέμβριο, 2.037 τον Ιανουάριο και 421 τον Φεβρουάριο (μέχρι και την Κυριακή). Αυτή τη στιγμή, μαζί με τους αστυνομικούς της ΠΓΔΜ, περιπολούν και 83 από Ουγγαρία, Κροατία, Σερβία, Σλοβενία, Τσεχία, Σλοβακία και Αυστρία.