Skip to main content

Οι συστημικές αρχίζουν τις συναντήσεις με επενδυτές

Με το βλέμμα στην τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι συστημικές τράπεζες έχουν ήδη προγραμματίσει επαφές με διεθνείς επενδυτές.

Νέο γύρο συναντήσεων με διεθνείς επενδυτές ξεκινούν επιτελικά στελέχη των συστημικών τραπεζών στο πλαίσιο της τελικής φάσης της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων. Οι συναντήσεις έχουν ήδη προγραμματιστεί -και προγραμματίζονται και νέες- σε αναμονή της κατάθεσης στην Βουλή του νομοσχεδίου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, οι όροι της οποίας κρίνονται καθοριστικοί για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών.

Εξάλλου, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας θα γίνουν και οι επίσημες ανακοινώσεις από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών τους καθώς θα δημοσιοποιηθούν και τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής που θα ανάψουν το πράσινο φως για τον νέο γύρο συναντήσεων των επιτελικών τραπεζικών στελεχών με τους υποψήφιους επενδυτές, αλλά και με επενδυτές οι τοποθετήσεις των οποίων που ήδη βρίσκονται στα χαρτοφυλάκιά τους.

Ήδη από τα τέλη Σεπτεμβρίου έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δανειακών χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Για τη διαδικασία επιτυχούς ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης έχουν εκφράσει την αισιοδοξία τους -με δημόσιες παρεμβάσεις τους- διοικητικά στελέχη συστημικών τραπεζών, επισημαίνοντας ότι παρά τα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο οι προοπτικές είναι θετικές. Μεταφέρουν επίσης από τις συναντήσεις το ενδιαφέρον που υπάρχει από ξένους επενδυτές.

Μιλώντας την Τρίτη σε εκδήλωση του ΣΕΤΕ ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίωνας Καραβίας είπε ότι για τις τράπεζες τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, «αλλά θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να ολοκληρώσουμε την κεφαλαιακή μας θωράκιση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, κατοχυρώνοντας πλήρως τους καταθέτες μας και θέτοντας τα θεμέλια για την πλήρη, αν και σταδιακή, εξομάλυνση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα».

Το τελικό στάδιο της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών θα αποτελέσει μεταξύ άλλων και αντικείμενο του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που συνεδριάζει την Πέμπτη στην Μάλτα, με την παρουσία και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.