Skip to main content

Η συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν δεν μας έδωσε κάτι το καινούργιο

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, συμπεριλαμβάνοντας και τους Κούρδους της Συρίας στον ίδιο βαθμό επικινδυνότητας με το ISIS

Αναμφιβόλως, ο συμβολισμός της επίσκεψης του Ερντογάν στην Μόσχα αποτελεί ένα θετικό στοιχείο στη εικόνα του Προέδρου της Τουρκίας, ο οποίος έχει δεχθεί ανεπανόρθωτα πλήγματα από τις δυτικές χώρες, μη δεχόμενες την επίσκεψή του στο έδαφός τους, αλλά και στρεφόμενες εναντίον του όσον αφορά τις βαρβαρότητες που διαπράττονται με πρόσχημα την από-γκιουλενοποίηση.

Πέραν αυτού, από όσα έχουν δημοσιοποιηθεί, και από τους λόγους των δύο Προέδρων, αλλά και την κοινή συνέντευξη Τύπου, διαπιστώθηκε η προσπάθεια του Ερντογάν να επιτύχει την συναίνεση του Πούτιν στο κύριο θέμα που τον απασχολεί, την ενδεχόμενη αυτονόμηση δηλαδή των κουρδικών περιοχών της Συρίας, με τον Ρώσο Πρόεδρο να αποφεύγει να πάρει θέση.

Συμφώνως λοιπόν προς τα δημοσιευθέντα στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TRT, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, συμπεριλαμβάνοντας και τους Κούρδους της Συρίας στον ίδιο βαθμό επικινδυνότητας με το ISIS, με τον Πούτιν βεβαίως να μη απαντά, παρά μόνον στο ότι Ρωσία και Τουρκία συμφώνησαν στην ανάγκη διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας Συρίας και Ιράκ.

Η Ρωσία ως γνωστόν, τάχθηκε κατά της ίδρυσης κουρδικού κράτους, παρουσιάζοντας προ καιρού σχέδιο ομοσπονδιοποίησης της Συρίας, που δεν δέχθηκε ο Άσαντ. Η δε θέση των ΗΠΑ δεν είναι σαφής, πάντως και οι δύο χώρες θέλουν τους Κούρδους της Συρίας ως συμμάχους τους στην καταπολέμηση του ISIS. Δεν γράφω των τζιχαντιστών, επειδή η μεν Ρωσία κατατάσσει και την Αλ Κάιντα με τα παρακλάδια της στους τζιχαντιστές, και τους βομβαρδίζει, ενώ οι ΗΠΑ τους εξοπλίζουν.

Η Ρωσία, έχει κάθε λόγο να διατηρεί καλές σχέσεις με την Άγκυρα, τις οποίες δεν σκίασαν ούτε ο φόνος του πρεσβευτή της. Όπως γράφει το Defence-Point, η Ρωσία, όσο διατηρεί καλές σχέσεις με την Άγκυρα, αποτρέπει την ολοκληρωτική παράδοσή της στο δυτικό στρατόπεδο και ελέγχει σε σημαντικό βαθμό τη συμπεριφορά της στο συριακό μέτωπο, κάτι που εξυπηρετεί τα ρωσικά συμφέροντα, ενώ παράλληλα η πόρτα μένει ανοικτή για χρυσοφόρες συμφωνίες, όπως η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου.

Αλλά, και ο Ερντογάν έχει τους λόγους του να επιθυμεί να αποτρέψει την μονοσήμαντη εξάρτηση της Τουρκίας για την ασφάλειά της, την ώρα που η Δύση τον αμφισβητεί πλέον ανοικτά, ενώ η σχέση με τη Ρωσία και η έμμεση απειλή εμβάθυνσης και περαιτέρω αναβάθμισής της, ενισχύει τη διαπραγματευτική ισχύ των Τούρκων με τους τύποις συμμάχους του. Το παιχνίδι είναι επικίνδυνο και οι ισορροπίες ιδιαιτέρως ευαίσθητες, αλλά τόσο η ψυχοσύνθεση του Ερντογάν όσο και η πεποίθησή του ότι διαπραγματεύεται ως ίσος προς ίσον με τους Ρώσους, τους Κινέζους και τους Αμερικανούς, δεν θα επέτρεπε καμία άλλη εξέλιξη για το προσεχές διάστημα.

Στον οικονομικό τομέα, στον οποίο άλλωστε έδωσαν μεγάλη σημασία οι δύο ηγέτες στους λόγους τους, ο Ερντογάν εξέφρασε την επιθυμία να επιτευχθεί εφέτος ρεκόρ στο πεδίο τουρισμού, και υπογράμμισε: «Προσκαλώ όλους του Ρώσους φίλους μας στην χώρα μας. Να έρθουν να δουν από κοντά  της  ιστορικές, τουριστικές και πολιτιστικές  ομορφιές της Τουρκίας».

Συμφώνως προς το TRT, εξαγγέλθηκε το 2019 ως «Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού» μεταξύ Τουρκίας-Ρωσίας. Στο πλαίσιο της συμφωνίας προβλέπεται ανάμεσα στις δύο χώρες η πραγματοποίηση πολιτιστικών δραστηριοτήτων καθ' όλη τη διάρκεια του 2019, όπως συνεδριάσεις στο χώρο της λογοτεχνίας, εκθέσεις, συναυλίες, κινηματογράφο, θέατρο, όπερα και μπαλέτο. Τα αμοιβαία βήματα, λένε οι Τούρκοι,  στις πολιτιστικές σχέσεις αναμένεται να ενισχύσουν την εξέλιξη του τουρισμού στα μελλοντικά χρόνια.

Οριστικοποιήθηκε εξάλλου το παλαιό σχέδιο για «Κοινό Ταμείο Επενδύσεων» μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας ύψους 1 δισ. δολαρίων, ο δε Πούτιν στην ομιλία του έδωσε το μήνυμα της άρσης της απαγόρευσης του καθεστώτος  θεωρήσεων στις Τουρκικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία.

Ο Πούτιν αναφερόμενος  και στο σχέδιο  του Πυρηνικού Σταθμού Ακούγιου, σημείωσε: «Η Ροσατόμ είναι η εταιρία που κατευθύνει  όλες τις εργασίες στο Ακούγιου που θα αποτελέσει τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας. Οι ρωσικές  εταιρίες  συμμετέχουν και στα σχέδια εκσυγχρονισμού  των υδροηλεκτρικών σταθμών της Τουρκίας».

Τέλος, ο Πούτιν αναφέρθηκε και στην διεξαγωγή του εμπορίου ανάμεσα στις δύο χώρες σε τοπικό νόμισμα, που θα διασφαλίσει  την εξέλιξη της εμπορικής συναλλαγής. Είπε ότι «Γνωρίζουμε πως και ο Πρόεδρος Ερντογάν υποστηρίζει την εφαρμογή  αυτή. Η σύστασης της υποδομής  του Ρωσικού συστήματος πληρωμής Μιρ στην Τουρκία μπορεί να αποτελέσει  ένα συγκεκριμένο βήμα».