Skip to main content

Οι συμβουλές Σκουρλέτη στον Τραμπ και ο πιθανός εμφύλιος στα Σκόπια

Οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ, η παράκαμψη του Ιβάνοφ στα Σκόπια και ο επίκαιρος Καστοριάδης.

Στην Αμερική του Τραμπ δημιουργήθηκαν 298.000 θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο. Τριπλάσιος του αναμενόμενου ο αριθμός. Ξεπερνώντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων, ο αριθμός των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε σημαντικά, σε έναν μόνο μήνα, προκαλώντας χαμόγελα στην κυβέρνηση της Ουάσιγκτον.

Πώς συνέβη αυτό; Τέτοια θαύματα μόνον η Αριστερά τα κάνει. Μήπως είναι κρυφοαριστερός ο Τραμπ; Μήπως του δίνει συμβουλές ο Σκουρλέτης; Το πιο περίεργο είναι ότι οι θέσεις αυτές αφορούν τον ιδιωτικό τομέα. Είναι δυνατόν να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς διορισμούς στο δημόσιο;

Τι λέει ο Μπαλαούρας επ’ αυτού; Ή μάλλον, να απαντήσει ο Μηταφίδης, που είναι ειδικός, επειδή υπάρχει η υπόνοια ότι ο Τραμπ αντέγραψε το επιτυχημένο πρόγραμμα ανάπτυξης της Βενεζουέλας, το οποίο δίνει τόση ευτυχία στους κατοίκους της. Θα μου πεις όμως, τι να τα κάνεις τα λεφτά, αν δεν υπάρχει μαρξιστικό «ηθικό πλεονέκτημα». Τι νόημα θα έχει η ζωή;

Το έριξαν στο αντάρτικο στα Σκόπια. Σοσιαλδημοκράτες και Αλβανοί, έχοντας κοινοβουλευτική πλειοψηφία, συμφώνησαν για τη σύγκληση συνεδρίασης στη Βουλή και σχηματισμό κυβέρνησης, παρακάμπτοντας τον Πρόεδρο Ιβάνοφ, που αρνείται να τους δώσει την εντολή. Υποστηρίζουν, ότι «οι ειδικοί (;) έχουν επιβεβαιώσει ότι ο ρόλος του Προέδρου της χώρας είναι καθαρά διαδικαστικός;».

Ο πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ, με την σειρά του απέστειλε επιστολές στον πρόεδρο των ΗΠΑ, της Τουρκίας, και στους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ΝΑΤΟ, ζητώντας βοήθεια για να ξεπερασθεί η κρίση στο σλαβικό κράτος.

Στην επιστολή του, δικαιολογεί γιατί αρνήθηκε να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζόραν Ζάεφ και στα συνεργαζόμενα αλβανικά κόμματα, τονίζοντας ότι η αλβανική πλατφόρμα εγκρίθηκε από μια ξένη χώρα (σ.σ. την Αλβανία), από έναν ξένο πολιτικό και ειδικότερα από πρωθυπουργό μιας ξένης χώρας. Η πλατφόρμα αυτή θέτει σε κίνδυνο την κυριαρχία και την ανεξαρτησία του κράτους, φέροντάς το σε θέση υποταγής ή εξάρτησης από άλλη χώρα.

Όπως τα κατάφεραν οι Σκοπιανοί, τον εμφύλιο δεν τον γλιτώνουν, μόνον που δεν θα είναι Σλάβοι εναντίον Αλβανών, αλλά Σλάβοι του Γκρούεφσκι εναντίον Σλάβων του Ζάεφ, με τους Αλβανούς να είναι μπαλαντέρ. Αμφιβάλλει κανείς, ότι το κράτος θα είναι του λοιπού αλβανοκινούμενο;

Σε συνέντευξή του ο Αλί Αχμέτι, πρόεδρος του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος των Σκοπίων (DUI), δήλωσε ότι στην αλβανική πλατφόρμα προβλέπεται η αλβανική γλώσσα να χρησιμοποιείται στους κρατικούς θεσμούς, τα χαρτονομίσματα να είναι σε δύο γλώσσες, καθώς και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου να μιλάει την αλβανική γλώσσα.

Στην εύκολη δικαιολογία ότι άλλοι φταίνε [πότε το ΔΝΤ, πότε ο Σόιμπλε, πότε το γήπεδο ήταν κατηφορικό] απάντησε ο Κορνήλιος Καστοριάδης, σε ένα παλιό του κείμενο:
«Μπορούμε να πούμε ότι ο ελληνικός λαός δεν καταλάβαινε τι έκανε; Δεν ήξερε τι ήθελε, τι ψήφιζε, τι ανεχόταν; Σε μια τέτοια περίπτωση αυτός ο λαός θα ήταν ένα νήπιο. Εάν όμως είναι νήπιο, τότε ας μη μιλάμε για δημοκρατία. Εάν ο ελληνικός λαός δεν είναι υπεύθυνος για την ιστορία του, τότε ας του ορίσουμε έναν κηδεμόνα. Εγώ λέω ότι ο ελληνικός λαός -όπως και κάθε λαός- είναι υπεύθυνος για την ιστορία του, συνεπώς, είναι υπεύθυνος και για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα».