Skip to main content

Η συμπόνοια των άλλων ως δική μας κατάντια και το plan b του Λαφαζάνη

Η «συμπόνοια» των άλλων ως δική μας κατάντια, το plan b του Λαφαζάνη και το πραγματικό ερώτημα ενός μπολσεβικικής έμπνευσης δημοψηφίσματος

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι «Η Τουρκία θα βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση και μπορούμε να την δανειοδοτήσουμε και να την στηρίξουμε». Φυσικά και η τουρκική οικονομία έχει το μαύρο της το χάλι, αλλά ο Αχμέτ τις εντυπώσεις τις δημιούργησε.  

Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο τουρκικός Τύπος βρήκε ευκαιρία για ειρωνείες και… συμπόνοιες. Η Χουριέτ, έχει ένα ντροπιαστικό για την Ελλάδα πρωτοσέλιδο, με τίτλο «60 ευρώ αξιοπρέπειας» και φωτογραφία με ταλαιπωρημένους συνταξιούχους έξω από τις τράπεζες.

Και από τη Βουλγαρία και τα Σκόπια τα ίδια. Ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Πλάμεν Ορεσάρσκι, σε συνέντευξή του είπε «… θα ήθελα να πω στους Έλληνες, ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουν γρήγορα ότι το πάρτι τελείωσε καθώς και το συρτάκι που χόρευαν. Τώρα στο τραπέζι τους, ο σερβιτόρος έφερε το λογαριασμό και πρέπει να πληρώσουν». Οι δε Σκοπιανοί επιχαίρουν, επειδή τώρα οι Γερμανοί μας αντιπαθούν και θα υποστηρίξουν τους ίδιους, και στο θέμα της ονομασίας.  

Εγώ βρήκα λύση και δεν έχω πρόβλημα. Ο Λιακόπουλος πουλάει ένα βιβλίο, «εγχειρίδιο επιβίωσης», χωρίς φως, τηλέφωνο και άλλα στοιχειώδη. Και με τροφές από τα δάση. Ένα αντίσκηνο κάτω από τα δέντρα, γλυτώνω και το ενοίκιο.  

Η κυβέρνηση υλοποίησε την υπόσχεσή της και έσκισε το Μνημόνιο. Είδα τον Λαφαζάνη με γέλιο ως τ’ αυτιά, άκουσα τον Παπά να λέγει ότι πρόκειται για μια περίφημη μέρα, αλλά ο αχάριστος λαός δεν το εκτίμησε. Ούτε καμπάνες χτύπησαν για το χαρμόσυνο γεγονός, ούτε «ζήτω» ακούστηκαν.

Ο Λαφαζάνης εξακολουθεί να ονειρεύεται επανάσταση. Ζει ακόμη με τον αέρα της Σοβιετικής Ένωσης και εξακολουθεί στις δηλώσεις να χρησιμοποιεί μπολσεβικική φρασεολογία. Για χάρη της καταδικασμένης ιδεοληψίας του Λαφαζάνη, που αδυνατεί να κατανοήσει τα απλά πράγματα, καταστρέφεται ένας λαός.  

Ο «Mr. Ουάου», Γιάνης Βαρουφάκης, πέτυχε τον σκοπό του. Με εργαλείο τη διάλυση της Ελλάδας, επέφερε κάποια βλάβη στην ηγετική φυσιογνωμία της Γερμανίας. Ο Σόρος -ορκισμένος εχθρός των Γερμανών- θα τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση.  

Τελικά, αυτό δημοψήφισμα, μπολσεβικικής έμπνευσης, θα μείνει στην ιστορία, καλούμενοι να δεχτούμε ή να απορρίψουμε ένα σχέδιο που δεν υπάρχει. Βέβαια, άλλο είναι το πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος: Θέλουμε την Ευρώπη, ή τον Λαφαζάνη με τις Συνιστώσες..

Πιάνει στους νέους το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η Γερμανία θέλει να ρίξει την Ελληνική Αριστερά. Κανείς όμως δεν τους λέγει ποιος ανέβασε τον ΣΥΡΙΖΑ στο 36%, όταν τράβηξε η ίδια η Γερμανία το χαλί από τους Σαμαρά-Βενιζέλο.  

Ο Λαφαζάνης βεβαιώνει ότι έχει έτοιμο Plan B. Δεν μας το απεκάλυψε όμως, αλλά πάντα ήθελε την δραχμή (το ρούβλι ήθελε, αλλά το παλιό, του Στάλιν). Εκείνα τα χιλιάρικα που μού έμειναν από παλιά, θα ισχύσουν τώρα Παναγιώτη;  

Για μια πρωτοφανή κίνηση εκ μέρους της Ζωής Κωνσταντοπούλου κάνει λόγο «Το Βήμα». Με πρόθεση έκλεισε τη βουλή για να μην ακυρωθεί το δημοψήφισμα, γράφει, όταν άκουσε ότι πιθανόν η κυβέρνηση το σκέπτεται! Η ακύρωση μπορούσε να γίνει στην Ολομέλεια.