Skip to main content

Η συμφωνία που θωρακίζει την Κύπρο μέσω... θαλάσσης

Η συμφωνία «κλείδωσε» στο πρόσφατο ταξίδι του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στο Παρίσι - Ποιες άλλες εξελίξεις δρομολογούνται

Και νέα εξόρυξη, την τέταρτη κατά σειρά, θα επιχειρήσει η γαλλική Total, σε θαλάσσιο οικόπεδο στην Κύπρο, όπως πληροφορείται η Voria.gr. Η συμφωνία «κλείδωσε» στο πρόσφατο ταξίδι του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Παρίσι. Η συνάντηση αυτή, που έγινε προ μιας εβδομάδας και ήταν «κλειστή», καθώς δεν επιτράπηκε η πρόσβαση στα ΜΜΕ, φαίνεται ότι «έβγαλε» τελικώς πολλές κι ενδιαφέρουσες ειδήσεις.

Στο μεταξύ, η σύνοδος των επτά χωρών της Νότιας Ευρώπης (MED7) που επρόκειτο να γίνει τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Λευκωσία και αναβλήθηκε, τελικώς, θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες και πάλι στην πρωτεύουσα της Κύπρου. Μάλιστα, αυτή τη φορά το παρόν θα δώσει και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμ. Μακρόν, ο οποίος στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου δεν επρόκειτο να παραστεί, αλλά τώρα έχει επιβεβαιώσει, γεγονός που δίνει άλλη βαρύτητα στο γεγονός.

Η Κύπρος επενδύει πολλά σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Κι αυτό γιατί θεωρεί ότι λειτουργούν ως ασπίδα στην αντιμετώπιση τυχόν επιθετικών κινήσεων εκ μέρους της τουρκικής πλευράς. Σε όλα τα επίπεδα. Εξ ου και οι πολλές τριμερείς και τετραμερείς που προγραμματίζονται για το προσεχές διάστημα, αλλά και οι εξορύξεις στα θαλάσσια οικόπεδα της, με την εμπλοκή μεγάλων ξένων εταιρειών. Υπενθυμίζεται ότι η πλέον εμβληματική από αυτές είναι προγραμματισμένη για το 2018 και θα πραγματοποιηθεί από την αμερικανική Exxon Mobil.