Skip to main content

Η συμφωνία με το Ιράν πέρασε το σκόπελου του Αμερικανικού Κογκρέσου

Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν κατάφεραν να περάσουν κείμενο κατά της συμφωνίας των Έξι με το Ιράν. Δυσαρέσκεια από την πλευρά των Ισραηλινών.

Σφραγίστηκε η ιστορική συμφωνία των Έξι με το Ιράν, καθώς πέρασε το σημαντικότερο εμπόδιο από το οποίο κινδύνευε, του Ρεμπουμπλικανούς στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Oι Ρεπουμπλικανοί είχαν φέρει στη Γερουσία πρόταση εναντίον της συμφωνίας, η οποία εάν υπερψηφιζόταν θα άνοιγε το δρόμο που θα μπορούσε να φρενάρει τη συμφωνία.

Στην ψηφοφορία όμως, 40 Δημοκρατικοί γερουσιαστές και δύο ανεξάρτητοι μπλόκαραν το κείμενο και έθαψαν στο ξεκίνημά της την απόπειρα να ακυρωθεί η συμφωνία.

Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε την έκβαση της ψηφοφορίας, λέγοντας πως αποτελεί «νίκη για τη διπλωματία και νίκη για τις ΗΠΑ και τη διεθνή ασφάλεια».

Οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας απο την πλευρά τους διαμήνυσαν πως θα συνεχίσουν τη μάχη: Ο αρχηγός των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών Μίτς ΜακΚόνελ είπε, κατά τη διάρκεια μία οργισμένης ομιλίας στην οποία επέκρινε την έκβαση της ψηφοφορίας, πως «θα επανέλθουμε σε μερικές εβδομάδες, να δούμε αν κάποιοι έχουν αλλάξει γνώμη».

Αν περνούσε ψήφισμα σαν κι αυτό που επιδιώκουν οι Ρεπουμπλικανοί και επιβίωνε και το βέτο με το οποίο έχει απειλήσει ο Λευκός Οίκος, το Κογκρέσο θα απαγόρευε στον Αμερικανό πρόεδρο να προχωρήσει σε άρση κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, που είναι και ένα και από τα κεντρικά τμήματα της συμφωνίας.

Το Ισραήλ δεν έχει κρύψει την αντίθεσή του στη συμφωνία με το Ιράν και η πρεσβεία στην Ουάσινγκτον έσπευσε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για το αποτέλεσμα της ψηφορορίας.

Ο πρέσβης Ρον Ντέρμερ επανέλαβε πως η συμφωνία καθιστά «πολύ λιγότερο ασφαλείς και τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Παρά τις διαφορές ωστόσο, τόνισε πως ΗΠΑ και Ισραήλ θα εμβαθύνουν την συνεργασία τους σε θέματα ασφάλειας και υπογράμμισε πως το Ισραήλ «έχει τη δύναμη και τη θέληση να προστατεύσει τον εαυτό του, μία θέληση που καμία συμφωνία σε όλο τον κόσμο δεν θα μπορέσει ποτέ να κάμψει».