Skip to main content

Η σημερινή εικόνα μπροστά από τα γκισέ των τραπεζών

Έπεσαν σήμερα οι αναλήψεις από τις καταθέσεις κάτω από τα 400 εκατ. ευρώ, μετά από πολύ καιρό, ωστόσο, η κατάσταση παραμένει περίπου δραματική.

Η σημερινή εικόνα μπροστά από τα γκισέ ήταν η πιο ήσυχη μετά από καιρό. Όχι ότι δεν έγιναν αναλήψεις, αλλά υπολογίζεται ότι έπεσαν κάτω από τα 400 εκατ. ευρώ. Ωστόσο και παρά τη νέα πρωινή παρέμβαση του ELA, περίπου δραματική παραμένει η κατάσταση που επικρατεί, από πλευράς ρευστότητας, σε όλες τις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Κι αυτό γιατί, οι τελευταίες αυξήσεις του ELA ήταν τόσες ώστε να καλύψουν πλήρως το σύνολο των τελευταίων εκροών από τις ελληνικές τράπεζες. Πέραν τούτου ουδέν. Αρκεί να σημειωθεί ότι  μόνο τις δύο τελευταίες εβδομάδες «έφυγαν» περίπου 8-9 δισ.ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες. Επρόκειτο για μια πρωτοφανή κίνηση φυγής, που όμοια της είχε να σημειωθεί από τις μέρες της πολύ μεγάλης κορύφωσης της κρίσης το 2012. Αυτή τη στιγμή είναι άγνωστος "χ" το ακριβές ύψος της διαθέσιμης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Συνεπώς, κάθε σχετική απόφαση της ΕΚΤ, από εδώ και στο εξής, θα είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμη.

Τί συνεπάγονται όλα τα παραπάνω; Οτι ουσιαστικά έλεγχος κεφαλαίων έχει αρχίσει ήδη να εφαρμόζεται, αφού για να αντλήσει κανείς πάνω από 5.000 - 10.000 ευρώ στο γκισέ, θα πρέπει να τα έχει «παραγγείλει» από μέρες. Αλλιώς, οι πιθανότητες που έχει για να πετύχει το στόχο του είναι ελάχιστες και εναπόκεινται στην καλή του τύχη. Εννοείται δε ότι αν συνεχισθεί αυτή η κατάσταση για μερικές μέρες ακόμα, τότε ο έλεγχος κεφαλαίων θα επιβληθεί και τυπικά. Βεβαίως, το θέμα αυτό αφορά αποκλειστικά όσους εξακολουθούν να έχουν κάποια λεφτά στην άκρη. Το σύνολο των καταθέσεων αυτή τη στιγμή έχει πέσει κάτω και από τα 120 δισ ευρώ.