Skip to main content

Η σέλφι με τη Μέρκελ και η αγωγή κατά του Facebook

Μια σέλφι με την ισχυρότερη γυναίκα του πλανήτη έκανε το πρόσωπό του γνωστό σε όλο τον κόσμο. Η φωτογραφία έγινε ωστόσο αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Προσφεύγοντας στη γερμανική δικαιοσύνη ο σύρος πρόσφυγας επιχειρεί να προστατεύσει τον εαυτό του από προσβλητικές για τον ίδιο αναρτήσεις στο Facebook. O σύρος είχε βγάλει μια σέλφι με την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Η φωτογραφία του με την ισχυρότερη γυναίκα του πλανήτη έκανε μεν το πρόσωπό του γνωστό σε όλο τον κόσμο αφού δημοσιεύεται συχνά σε ρεπορτάζ που αφορούν στην προσφυγική πολιτική της καγκελαρίου εντούτοις πριν από λίγο έγινε και αντικείμενο εκμετάλλευσης για υποδαύλιση μίσους μέσω διαδικτύου.

Ο δικηγόρος του στο Βύρτσμπουργκ αιτήθηκε τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά ενός χρήστη του Facebook αλλά και του ίδιου του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Το Πρωτοδικείο του Βύρτσμπουργκ αναμένεται να εκδικάσει την υπόθεση τον ερχόμενο μήνα.

Σέλφι της Μέρκελ με έναν από τους δράστες!

Η υπόθεση σχετίζεται έμμεσα με την αποτρόπαια επίθεση εναντίον ενός αστέγου που καταγράφθηκε την Παραμονή των Χριστουγέννων σε στάση μετρό του ΒερολίνουΕπτά νεαροί φέρονται να επιχείρησαν να κάψουν ζωντανό έναν άστεγο που κοιμόταν σε παγκάκι, στον υπόγειο σταθμό Ζενλαϊνστράσε. Πρόκειται για έξι σύρους και έναν άνδρα από τη Λιβύη, οι οποίοι έχουν προφυλακιστεί.

Η σέλφι του σύρου με τη γερμανίδα καγκελάριο συνδέθηκε στο Facebook, μεταξύ άλλων, με το συγκεκριμένο περιστατικό. Σχετικό φωτομοντάζ που δημοσιεύθηκε έφερε τον τίτλο: «Έβαλαν φωτιά σε άστεγο. Το 2015 η Μέρκελ είχε βγει σέλφι με έναν από τους δράστες!».

Εκπρόσωπος του δικαστηρίου εξήγησε ότι ο χρήστης του Facebook κατηγορείται ότι αναδημοσίευσε το φωτομοντάζ. Στόχος των ασφαλιστών μέτρων που κατατέθηκαν είναι να μην διαδίδει το Facebook «προσβλητικά Fake News». Ο δικηγόρος που ειδικεύεται στο δίκαιο που αφορά τις νέες τεχνολογίες έχει κινηθεί νομικά επανειλημμένως εναντίον του Facebook.

Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή άρθρου: Deutsche Welle