Skip to main content

Οι σεφ της Θεσσαλονίκης κάνουν το σπανακόρυζο γκουρμέ

Τα παραδοσιακά φαγητά της Μακεδονίας που μάθαμε από την κουζίνα της γιαγιάς το βαρύ πυροβολικό για την πρωτεύουσα της ελληνικής κουζίνας.

Ποιος είπε ότι το λουκάνικο Τζουμαγιάς, το σπανακόρυζο, οι γίγαντες ή οι λαχανοντολμάδες δεν μπορούν να έχουν θέση στα γκουρμέ μενού; Τα παραδοσιακά προϊόντα και τα φαγητά της Μακεδονίας που μάθαμε από την κουζίνα της γιαγιάς μας, της μαμάς μας και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε στο σπίτι μας διεκδικούν πλέον τη θέση που τους αξίζει στη σύγχρονη εστίαση και στην προσπάθεια της Θεσσαλονίκης για ανάδειξή της σε πρωτεύουσα της ελληνικής γεύσης και γαστρονομικό προορισμό.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Σύμφωνα με τη μεγάλη διεθνή πλατφόρμα ταξιδιωτικών κρατήσεων, Booking.com, το τοπικό φαγητό θα είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για ταξίδια το 2018, με τα 2 τρίτα (64%) των ταξιδιωτών να επιθυμούν να δοκιμάσουν περισσότερο τοπικές γεύσεις. Επίσης, σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, το 44% των ταξιδιωτών σε όλο τον κόσμο, θεωρούν την τοπική γαστρονομία πρωταρχικό παράγοντα επιλογής προορισμού για διακοπές.

Τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε να καλλιεργείται το έδαφος για την αξιοποίηση της πολυεθνικής, πολυπολιτισμικής κουζίνας της Θεσσαλονίκης με στόχο την προσέλκυση γαστρονομικού τουρισμού μέσα από τις δράσεις του δήμου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του Thessaloniki Food Thestival. Προς την κατεύθυνση της ανάδειξης της Θεσσαλονίκης σε πρωτεύουσα της ελληνικής κουζίνας στην Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας, που ολοκληρώνεται αύριο, Κυριακή, ξεκίνησε να μαγειρεύεται κάτι ωραίο με τη συμμετοχή γνωστών σεφ και των καλύτερων εστιατορίων της Θεσσαλονίκης. Για πρώτη φορά τέσσερις βραβευμένοι chefs, Σωτήρης Ευαγγέλου του Makedonia Palace, ο Απόστολος Αλτάνης του Hyatt Regency, ο Δημήτρης Παμπόρης του Ekies All Senses Resort και ο Γιώργος Παπαδόπουλος του Pomegranate σε συνεργασία με μια ομάδα γνωστών δημοσιογράφων γεύσης, ερεύνησαν σε βάθος τη μακεδονική παράδοση, αναζήτησαν στοιχεία για την προέλευση των συνταγών και κατέληξαν στην επιλογή σαράντα αντιπροσωπευτικών συνταγών από την παράδοση της μακεδονικής κουζίνας. Στη συνέχεια, ακολούθησε ένας μαγειρικός μαραθώνιος κατά τη διάρκεια του οποίου οι σεφ πειραματίστηκαν, αποδομώντας τις παλιές συνταγές, αναδομώντας τις, μέσα από διαφορετικές μείξεις υλικών και νέες τεχνικές, και εκσυγχρονίζοντάς τις. Βασική προϋπόθεση ήταν η σύγχρονη εκδοχή να μην απομακρύνει τα πιάτα από την παράδοση, έτσι ώστε η ταυτότητα κάθε πιάτου να είναι αναγνωρίσιμη και να ξυπνά γευστικές μνήμες.

Σε συνεργασία με τους chefs 12 εστιατορίων, από τα καλύτερα της Θεσσαλονίκης, δημιουργήθηκαν 12 διαφορετικά set menus, ένα για κάθε εστιατόριο και συγκεκριμένα για τα εστιατόρια: Aficionado’s, Alfredo’s (Hyatt Regency Casino), Ambrosia (Hyatt Regency Hotel), Βήτα, Γλυκάνισος, Clochard, Daios (Daios Luxury Living), Καπνοτόπι - Οινοτόπι, Marea Sea Spirit, Μαύρη Χήνα, Salonica (Makedonia Palace), Το Μανιτάρι. Δείτε τα πιάτα και τις συνταγές των σεφ εδώ.

Φιλοδοξία των διοργανωτών, που είναι η ΕΡΜΗΣ ΙΚΕ και το Αθηνόραμα είναι η Εβδομάδα Σύγχρονης Μακεδονικής Κουζίνας να αποτελέσει μόνιμο θεσμό σε συνδυασμό με τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, που από εφέτος χωρίζουν από τους Χρυσούς Σκούφους και πλέον θα διοργανώνονται στη Θεσσαλονίκη.